Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Türkiye'de bir ilk

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'ne İtalya'dan çizgili sırtlan getirildi, yeni üyesiyle hayvanat bahçesindeki tür sayısı, 288'e yükseldi.

Türkiye'de bir ilk
27 Mayıs 2016 - 20:16
 İtalya'dan özel olarak hazırlanan kafesle uçağa konularak yola çıkarılan dişi sırtlan, akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı'na getirildi.

Gümrükteki işlemlerin ardından bir panelvanla Darıca'ya getirilen sırtlan, uzun süren uğraşlara rağmen, doğal yaşam ortamına uygun olarak inşa edilen barınağına yerleştirilen taşıma kafesinden çıkmadı.  

TÜR SAYISI 288'E ÇIKTI

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Genel Müdürü Yücel Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk defa bir hayvanat bahçesinin çizgili sırtlan türüne ev sahipliği yapacağını  belirterek, böylece hayvanat bahçesindeki  tür sayısının 288'e yükseleceğini söyledi. İtalya'dan yola çıkarılan dişi çizgili sırtlanın Darıca'ya ulaştığını Almanya'dan bir erkek sırtlanın geleceğini anlatan Yılmaz, "Çizgili sırtlanlar aslında Türkiye'ye özgü bir tür. Geçmiş yıllarda Türkiye'de bolca görülen, günümüzde de foto kapanlarla zaman zaman tespit edilen hayvanlar. Yaşam alanlarının işgali, dengesiz avlanma nedeniyle günümüzde neredeyse yok denecek kadar az." diye konuştu.  

"POPÜLASYONUNU ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ"

Yılmaz, bu sırtlanların Afrika'dakilerden farkının çizgileri ve yalnız yaşamaları olduğunu belirterek, "15-18 yıl kadar ömürleri var. Genellikle etçil, ama bol miktarda meyve sebze yiyen hayvanlar. Avlanmayı pek sevmezler genelde leş yiyorlar, ama ihtiyaç olduğu zaman küçük hayvanlar, kemirgenler, sürüngenler avlayarak beslendikleri görülmüştür." ifadelerini kullandı.
Çizgili sırtlanların üremelerini sağlayarak popülasyonunu artırmayı amaçladıklarını vurgulayan Yılmaz, hayvanların isimlerinin sosyal medyada düzenlenecek anket sonucu belirleneceğini ifade etti. 

TAŞTAN BARINAK

Yılmaz, sırtlanlar için doğal yaşam ortamlarına uygun bir barınak hazırladıklarını ifade ederek, "Daha çok kayaların ve ağaçların olduğu ortamları seviyorlar, o yüzden barınağını taştan inşa ettik. Burası şu an Avrupa'da diğer hayvanat bahçelerinde yaşayan sırtlanların yerlerinden çok daha üst seviyede." dedi.  
Çizgili sırtlanın uzun bir yolculuktan dolayı stresli olduğunu ve bu yüzden kafesinden çıkmadığını belirten Yılmaz, hayvanın zarar görmemesi için kendisinin çıkmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.