Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

TÜRK MAKİNE SANAYİCİSİNİN GÖZÜ DÜNYA PAZARINDA

Dünya makine sektörü pazarından sadece 0.5 pay alabilen Türk makine sanayi, bu payı arttırmak, rekabet gücünü daha da yukarı çekmek için harekete geçti.

TÜRK MAKİNE SANAYİCİSİNİN GÖZÜ DÜNYA PAZARINDA
05 Ekim 2012 - 09:47
 Dünya makine sektörü pazarından sadece 0.5 pay alabilen Türk makine sanayi, bu payı arttırmak, rekabet gücünü daha da yukarı çekmek için harekete geçti. Düzenlenen çalıştayda biraraya gelen sanayiciler ortak hareket etme kararı alırken, başlatılan projelere Ekonomi Bakanlığı'nın da 400 bin TL'ye kadar hibe kredi vereceği belirtildi. Dilovası`da kurulan, altyapı ve üstyapısıyla, kurulan ve kurulacak toplam 214 fabrika ile en az 7.5 milyar dolar değerinde fabrikaların yer alacağı, şu ana kadar 20'nin üzerinde fabrikanın faaliyete geçtiği İMES Organize Sanayi yönetimi, sektörü harekete geçirmek için çalıştay başlattı. 
 
31.5 TRİLYON DOLARLIK DEV PAZAR
İMES Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, Dilovası'ndaki İMES OSB'de faaliyete geçen ve geçecek olan fabrikaların büyük bir bölümünün makine sektörü olduğunu söyledi. Erboz, toplam 31.5 trilyon dolarlık dünya pazarında Türkiye'nin payının sadece yüzde 0.5 dolayında olduğunu hatırlatarak, dünya pazarlarında rekabet gücünün arttırılması için bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi. Sanayicilerin büyük ilgi gösterdiği ve konuşmacı olarak Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı'ndan ekonomi uzmanı Hürol Karlı'nın katıldığı çalıştayda, İMES OSB İkinci Başkanı İrfan Küçükay'ın açılış konuşmasının ardından, özel bir firmaya yaptırılan analizlerin sonuçları açıklandı. 
TÜM SEKTÖRLER İÇİN İTİCİ GÜÇ 
Tunç Elibol'un yaptığı sunumda, yeni OSB yönetim modeliyle birlikteliği yüksek rekabet gücüne dönüştürmek ve birliktelikten sinerji yaratmanın amaçlandığı vurgulandı. Yapılan tesbitlerde, dünyadaki makine sektörünün durumu, toplam 31.5 trilyon dolar tutarındaki dünyadaki makine sektöründeki Türkiye'nin payının çok düşük olduğu anlatılırken, makine sektörünün bütün sektörler için de bir itici güç olduğu vurgulandı. Türkiye'nin, şu anda sadece 0.5'lik pay ile 29. sırada yeraldığı makine sektöründeki payının yukarılara çekilmesi için rekabet gücünün artması gerektiği hatırlatıldı. Yapı, organizasyon, Pazar konumu, rekabet ve müşteri yapısı, ürün ve ar-ge'nin önemi, tedarik olanakları, yatırım ihtiyaçlarının neler olduğuna kadar tüm unsunların masaya yatırılarak iş planı ve ihracat stratejilerinin nasıl hazırlanması gerektiği konuşuldu. 
 
400 BİN DOLARA KADAR HİBE KREDİ
Ekonomi Bakanlığı Kobi ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı'ndan ekonomi uzmanı Hürol Karlı ise konuşmasında, bakanlığın, Türk sanayicisinin dünya pazarlarındaki rekabet gücünün artmasına büyük önem verdiğini belirterek, bunun için hangi koşullarda hibe kredilerden yararlandırıldığı anlattı. Hürol Karlı yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bakanlık olarak biz işbirliği kuruluşları önderliğinde firmaların ihracat odaklı faaliyetlerini destekliyoruz. İşbirliği kuruluşları önderliğinde eğitim, danışmanlık, yurtdışı pazarlama, alım heyeti ve istihdam faaliyetlerini destekliyoruz. Bunun dışında bu projelere, bu destek mekanizmasında yeralan firmalara sonrasında bireysel danışmanlık faaliyetlerinde yeralmasını destekliyoruz. Verilen destek oranı yüzde 75. Miktarları her faaliyet için ayrı ayrı. 400 bin dolara kadar hibe kredi veriyoruz."