Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Senaryosu bile korkunç... AFAD "Kocaeli İl Afet Müdahale Planı" güncellendi!

AFAD tarafından hazırlanan “Kocaeli İl Afet Müdahale Planı” içinde yer alan deprem senaryosu bile önümüzdeki korkunç durumu bir kez daha ortaya koydu.

Senaryosu bile korkunç... AFAD "Kocaeli İl Afet Müdahale Planı" güncellendi!
30 Ekim 2021 - 18:08
Kocaeli İl Afet Müdahale Planı yeniden güncellendi. Hazırlanan planda, olası bir deprem durumunda nasıl hareket edileceği, hangi kurumun ne şekilde görev alacağı tek tek belirlendi. Hazırlanan plan doğrultusunda ise kurumlar sürekli yeni tatbikatlar yaparak hazırlıklarını sürdürüyor.

13 BİN 190 BİNA YIKILACAK
Afet planında en dikkat çeken nokta ise hazırlanan deprem senaryosu. Senaryoya göre, Darıca İlçesi açıklarında 7.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geliyor. Meydana gelen bu büyük deprem sonrası çoğunluğu Gebze, Darıca, Dilovası ve Karamürsel ilçelerinde olmak üzere yaklaşık 13 bin 190 bina yıkılacak. depremi, 39 bin 284 ağır hasarla, 29 bin 733 bina orta hasarlar, 32 bin 268 bina ise az hasarla atlatacak. Meydana gelecek depremde 9 bin kişi ağır yaralanırken, 4 bin 795 kişi ise yaşamını yitirecek. 285 bin 643 kişi için ise barınma ihtiyacı doğacak.

EN BÜYÜK HASAR DARICA’DA
Senaryoya göre en fazla can kaybı, deprem bölgesine en yakın ilçe olan Darıca’da meydana gelecek. Darıca, 5 bin 128 binanın yıkılarak 1937 kişi yaşamını yitiriyor. Gebze’de ise yıkılan 5 bin 214 binada 1993 kişi hayatını kaybediyor. Depremi en az hasarla atlatacak ilçe ise Kandıra. Senaryoya göre Kandıra’da sadece1 bina yıkılacak ve can kaybı ise olmayacak. İzmit’te ise 28 bina yıkılacak 12 kişi yaşamını yitirecek. Nüfus yoğunluğunun fazlalığı sebebiyle en fazla barınma ihtiyacı ise Gebze’de yaşanacak. Gebze’de 115 bin 345 kişiye geçici barınma ihtiyacı doğacak.

EKİPLER ALARMA GEÇTİ
Deprem sonrası ise ekipler hemen harekete başlıyor. Senaryonun bundan sonraki bölümü ise şöyle; AFAD Başkanlığı, alınan ilk bilgiler ışığında tüm hizmet gruplarının afete müdahale çalışmalarına başlaması çağrısı yapmış, destek il ekiplerine ek olarak tüm ulusal düzey hizmet gruplarının da planlanan 4. seviye saha destek ekip ve ekipmanlarıyla mevcut intikal planları çerçevesinde, AFAD Kocaeli İl Müdürlüğü ile koordineli olarak harekete geçmesini tüm Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri’ne duyurmuştur. Afet nedeniyle uluslararası yardım çağrısı yayımlanmış, arama-kurtarma başta olmak üzere her türlü ayni ve nakdi yardımın kabul edileceği ilan olunmuştur.

LOJİSTİK MERKEZ KARTEPE
Kartepe ilçesindeki Cengiz Topel Havalimanı, İzmit merkeze yaklaşık 15 km, depremin merkez üssü Darıca’ya 66 km mesafededir. İstanbul İl sınırları içinde kalan uluslararası uçuşlara açık durumdaki Sabiha Gökçen Havalimanı ise Darıca’ya 29 km, İzmit merkeze 68 km uzaklıktadır. Ayrıca İzmit Körfezi kıyısı boyunca kuru ve sıvı yük lojistiğinde kullanılan toplam 36 adet liman bulunmaktadır. Münhasır bir AFAD Lojistik Merkezi oluşturulana kadar Kartepe İlçesinde bulunan AFAD İl Müdürlüğü depoları AFAD Lojistik Merkezi olarak kullanımdadır. Depremin merkez üssüne en yakın LDKM Bağlarbaşı Ortaokulu bahçesindeki spor salonudur. Bina çatılarına kurulu olanlar başta olmak üzere baz istasyonlarının bir bölümü hasar görmüştür. Sistemde yaşanan teknik aksaklıklar ve yoğunluk sebebiyle sabit hatlar, mobil ses, sms ve data servisleri devre dışı kalmıştır. İl genelinde internet bağlantılarında da sorun yaşanmaktadır. Özellikle bilim ve teknoloji üssü olan Gebze’de iletişim altyapısında büyük sıkıntı olduğu öğrenilmiştir.

YUVACIK SAĞLAM AMA SU ŞEBEKESİ ÇÖKTÜ
Yuvacık barajında tehlike teşkil edebilecek bir durum tespit edilmemiştir. Dilovası’nın batısından İstanbul sınırına kadar olan bölgede şebeke suyu ve atık su hatları zarar gördüğünden depremin merkez üssüne yakın ilçelerde su temininde sıkıntı yaşanmaktadır. İlin genelinde elektrikler kesilmiş durumdadır. Gebze, Darıca, Dilovası, Çayırova ve Karamürsel’de elektrik dağıtım hatlarına acil müdahale gerekmektedir. Doğalgaz taşıyan ana hatlarda kaçak olmadığı haberi alınmış, zarar gören binalarda münferit küçük çaplı kaçaklar olduğu, bazı konutlarda kaçaklardan kaynaklı yangınlar çıktığı da AADYM’ye iletilen bilgilerdendir. Kısmi tsunami dolayısıyla kıyılardaki balıkçı barınaklarının ve küçük balıkçı teknelerinin birçoğunun kullanılamaz hale geldiği öğrenilmiştir. İlk anlardan itibaren halkın araçlarıyla tehlikeli bölgelerden uzaklaşmak istemesi sebebiyle trafik durma noktasına gelmiş, ilçe merkezlerini otoyol, D-100 ve D-130 karayollarına bağlayan ara yollarda trafiğin kilitlendiği öğrenilmiştir.
 
ÜST VE ALT GEÇİTLER ÇÖKTÜ
Halkın geçici barınma merkezleri hazır olana kadar toplanacakları acil toplanma alanlarında yoğunluk yaşandığı bilgisi alınmıştır. Körfez ilçesindeki petrokimya tesislerine yakın bölgelerde ikamet edenlerin ikincil afet endişesiyle telaş içerisinde oldukları ve bölgeden uzaklaşmaya çalıştıkları raporlanmıştır. Eskihisar feribot yolu üst ve alt geçidi çökmüştür. D-130 üzerinde Değirmendere’nin batısında bulunan Konca Rampasında depremin tetiklediği heyelan sebebiyle yolun bir şeridi kullanılamaz duruma gelmiştir. Demiryollarında hasar meydana gelmemiştir. Gebze sınırlarında akaryakıt taşıyan bir tankerin devrilerek kazaya sebep olduğu ihbarı alınmıştır.

HASTANELER HASAR ALDI
Dilovası Organize Sanayi Bölgesinde bazı kimyevi madde üreten tesislerinin ciddi hasar aldığı, OSB’deki kimyevi madde üreten bir tesiste yangın çıktığı, havada yoğun kimyasal koku olduğu bilgisi alınmıştır. Şehirde 11 adet kamu ve 17 adet özel hastane bulunmaktadır. Merkez üssüne yakın bir devlet hastanesi ile bir özel hastane depremde ağır hasar almış ve kullanılamaz duruma gelmiştir. Şehrin farklı yerlerinde az ve orta düzeyde hasar görmüş iş yerleri ve alışveriş merkezlerinden yağmaya karşı güvenlik önlemi talepleri gelmektedir.

Kocaeli Koz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum