Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"Seminerlere ağırlık veriyoruz"

GTO, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili seminerlerine devam ediyor

"Seminerlere ağırlık veriyoruz"
09 Ekim 2012 - 09:40

GTO, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili seminerlerine devam ediyor. Bu kapsamda GTO, Türkiye’de ilk kez uygulanan Mobil Eğitimler de dahil olmak üzere toplam 11 seminer gerçekleştirdi. GTO, önümüzdeki günlerde de konu ile ilgili seminerlerine devam edecek. 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren  kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanıyor.

 

“GELİRİN BİR KISMI KAZALARDA KAYBEDİLİYOR”
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre; dünyada her yıl 270 milyon iş kazası meydana geliyor ve bu kazalarda her gün 5 bin kişi yaşamını yitiriyor. Her yıl 160 milyon kişi meslek hastalığı geçiriyor ve küresel toplam gelirin yüzde 4'ü (yaklaşık 1.25 trilyon ABD doları) iş kazalarında kaybediliyor. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler; iş kazaları sonucunda maddi ve manevi kayıplar verildiğini söyledi. Çiler; değişen yasa ile birlikte çalışanlarla işyeri sahiplerine önemli sorumluluklar getirildiğini ve bu sorumlulukların farkına varılabilmesi amacıyla konu ile ilgili bilgilendirme seminerlerine ağırlık verildiğini ifade etti.

ÇİLER KANUN HAKKINDA BİLGİ VERDİ
GTO Başkanı Nail Çiler; “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile birlikte üyelerimizin, bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Kanunun “İşverenin Genel Yükümlülüğü”  başlıklı 4.’üncü maddesinde ‘Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.’

“EĞİTİMLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

‘Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır. İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz’ denilmekte ve 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir yükümlülük için ayrı ayrı 2 bin TL idari para cezası verileceği ifade edilmektedir. Üyelerimizin bu duruma düşmemesi için oda olarak bu eğitimlerimize devam edeceğiz.” şeklinde açıklama yaptı.

BUGÜN BİR SEMİNER DAHA
“Kanunun, üyelerimiz tarafından iyi anlaşılması ve gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Bugüne kadar İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili 8’i mobil aracımızla olmak üzere toplam 11 seminer gerçekleştirdik. Bu seminerlerimize devam edeceğiz. Bir sonraki seminerimiz 9 Ekim 2012 Salı günü odamızın Meclis Salonu’nda saat 14.00’te ücretsiz olarak düzenlenecektir. Tüm üyelerimizin konuya duyarlılık göstererek, seminerlerimize katılmasını bekliyoruz.” dedi.