Sanayi üretimi arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı Haziran ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
09 Ağustos 2012 - 11:07
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı Haziran ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 4,6, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 1,8 ve elektrik, gaz, buhar-iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 9,2 artış kaydedildi.
Takvim etkisinden arındırılmış endeks Haziranda 2011’in aynı ayına göre yüzde 2,7 artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı.
'YUMUŞAK İNİŞ YATAY OLARAK SÜRÜYOR'
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, "Haziran ayı sanayi üretiminde yüzde 2,7’lik artış, ekonomide yumuşak iniş eğiliminin yatay olarak devam ettiğini ve iç talepte henüz beklediğimiz canlanmanın başlamadığını göstermektedir" dedi.
Küçük, TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Haziran ayı sanayi üretiminde yüzde 2,7’lik artış,
ekonomide yumuşak iniş eğiliminin yatay olarak devam ettiğini ve iç talepte henüz beklediğimiz canlanmanın başlamadığını göstermektedir. Diğer taraftan, sanayi üretiminin birinci çeyrekte yüzde 2,8; ikinci çeyrekte yüzde 3,4 büyümesi GSYİH’nın ikinci çeyrekte birinci çeyreğe göre biraz daha iyi olacağına işaret etmektedir" ifadelerini kullandı.
"İLK ÇEYREKTEN DAHA İYİ"
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürlüğü’nün hazırladığı haziran ayı sanayi üretim verilerine ilişkin raporda, sanayi üretiminin ikinci çeyrekte birinci çeyrekten daha iyi gerçekleştiği kaydedildi.
Raporda, haziran ayında sanayi üretiminin, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 2,5 olan beklentilerinin sınırlı üzerinde yüzde 2,7 arttığı, mevsim ve
takvim etkisinden arındırılmış endeksin ocak ayından sonra ilk kez (eksi yüzde 2) gerilediği ve sanayi üretiminin, yılın ilk çeyreğindeki yüzde 2,8’lik artışın ardından ikinci çeyrekte yüzde 3,4 arttığı bildirildi.
Yılın ikinci çeyreğinde, sanayi üretiminin ağırlıklı olarak AB dışı pazarlara da ihracat yapan ve ihracatta pazar çeşitliliği sağlayan sektörlerin pozitif etkilediği belirtilen raporda, ayrıca hızla artan tekstil sektörü üretiminin de toplam üretimi yukarıya çektiği, diğer yandan kimyasal madde sektörü üretimindeki toparlanmanın dikkati çekici olduğu belirtildi.
Yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğin üzerine çıkan sanayi üretimi artışının Merkez Bankası’nın ikinci çeyrek için ılımlı toparlanma beklentisini realize ettiği kaydedilen raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Sanayi üretim verileri ikinci çeyrek büyüme verileri için de pozitif görünüm oluşturuyor ve beklentimizin üzerindeki yukarı yönlü riskleri belirginleştiriyor. Diğer yandan ilk çeyreğin ardından ikinci çeyrekte de net ihracatın büyümeye katkısının devam edeceğini düşünmekle beraber global ekonomide
Avrupa’daki belirsizliklerin sürdüğünü ve ihracatta yavaşlama eğilimini de dikkate alarak yıl sonu için yüzde 2,7 olan büyüme beklentimizi
değiştirmiyoruz."
BAKAN ERGÜN: GENEL TREND OLUMLU
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Haziran ayı sanayi üretim endeksi verilerindeki değişimlerin olağanüstü yorumlar yapmayı gerektirecek durumda olmadığını belirterek, "Genel trend önemlidir. Genel trend, Türkiye’nin Orta Vadeli Prgram (OVP) hedefleri ile uyumlu bir trend" dedi.
Bakan Ergün, verilere ilişkin bir soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
"Sanayi Üretim Endeksi’ndeki mevsimsel birtakım değişiklikler, artışlar, azalışlar çok olağanüstü yorumlar yapmayı gerektirecek durumda değil. Neden? Türkiye’nin OVP ve büyüme hedefleri ile sanayi üretimindeki gelişmeler, örtüşen istikametteki gelişmelerdir. Bu gelişmeler de bu örtüşmeyi önümüze koyan gelişmelerdir. Bazı aylarda bir miktar azalma olur, bazı aylarda beklentilerin üstünde artış olabilir. Ama genel trend önemlidir. Genel trend, burada Türkiye’nin OVP’deki hedefleri ile uyumlu bir trenddir. Hatta biraz daha fazla. Yılın tamamında OVP’de yüzde 4 hedeflenmişse belki bir miktar üzerindeki bir büyümeyi gerçekleştirecek sanayi üretimine imkan veren bir tabloyu görebileceğiz."
Ergün, bir gazetecinin, yeni üniversiteye giriş sisteminin 2014 yılında tamamlanacağını hatırlatarak, "Öğrenciler 2015’te mi yeni sistemde sınava girecekler?" sorusu üzerine, sistemin içeriğini kendisinin de bilmediğini ifade etti.
Alınan kararın 2014 yılına kadar üniversiteye giriş sistemini yenilemek yönünde olduğunu kaydeden Ergün, kararın daha alt kademedeki öğretim kurumları ile de uyumlu olduğuna dikkati çekti.
BTYK toplantısında alınan kararların birçoğunun eğitimin diğer konularını da etkilediğini belirten Ergün, "O etkileyen kararlar, bu sistemle uyumlu etkiler meydana getirebilecek nitelikte olan kararlar olacaktır" dedi.
Ergün, bir başka soru üzerine, dil eğitimiyle ilgili olarak konuşmaya ve anlamaya dayalı bir sistemin kurgulandığını kaydetti.
Bakan Ergün, "Öğrenciler, videolu eğitim veren öğretmenlerin dersinden mi geçecekler. Böyle mi algılanmalı?" sorusu üzerine, konunun bu şekilde algılanmaması gerektiğini belirterek, "Ders konuları müfredatta belli. Öğrenciler, konuları hem kendi sınıfındaki öğretmenden hem de videolu eğitim veren öğretmenden takip edebilecekler" diye konuştu.