Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Örengül, Namazgah Barajı'ndaki 60 milyon TL'yi sordu

Leyla Atakan Kültür Merkezi Şefik Postalcıoğlu Salonu’nda gerçekleştirilen İSU Genel Müdürlüğü 2013 yılı olağan Genel Kurulu’na katılım az olunca Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu sitem etti. meclis üyesi Fahri Örengül ise, “Barajla ilgili sürekli kamuoyuna 35 milyon TL'ye mal olacağı söylenmişti ancak şimdi baktığımızda 100 milyon TL maliyeti olacağını görüyoruz” dedi Karaosmanoğlu ise 60 milyon TL'lik farkın kamulaştırma sonucu .ortaya çıktığını savundu.

Örengül, Namazgah Barajı'ndaki 60 milyon TL'yi sordu
28 Kasım 2013 - 09:52
 İSU Genel Müdürlüğü 2013 yılı olağan Genel Kurulu ikinci oturumu dün Leyla Atakan Kültür Merkezi Şefik Postalcıoğlu Salonu’nda gerçekleştirildi.  Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 14 gündem maddesi görüşüldü.   Program Karaosmanoğlu’nun değerlendirme ve sunuş konuşması ile başladı. Fahri Örengül ise, “Barajla ilgili sürekli kamuoyuna 35 milyon TL'ye mal olacağı söylenmişti ancak şimdi baktığımızda 100 milyon TL maliyeti olacağını görüyoruz” dedi Karaosmanoğlu ise 60 milyon TL'lik farkın kamulaştırma sonucu .ortaya çıktığını savundu.
HEDEF YÜZDE 100
İSU olark büükşehir’in en önemli kurumlarından biri 650 bin aboneye hizmet veriyor. 127 milyon metreküp su elde edimekte. Altyapı alanında örnek projeler ortaya çıkarmakta. 2009-2013  bin 609 km içme suyu şebekesi meydana getirildi. Aynı dönem10 adet arıtma tesisi hizmete girdi. Toplam 18 adet atık su arıtma tesisinden 170 ton çamur almaktayız.  Bu sayede Cebeci ve Karamürsel’de 2 adet mavi bayrak aldık. 2009 da yüzde 49 olan atık su arıtma alanı yüzde 99’a çıkardık. Hedefimiz yüzde 100.  Bu hedefi önümüzdeki yıl gerçekleştireceğiz” dedi.
10 YIL ÖNCE ULAŞTIK
Suyun çok kıymetli olduğuna dikkat çeken Karaosmanoğlu, “İleri biyolojik tesislerde arıttığımız suları özellikle yaz mevsiminde ağaç ve benzeri  alanları sulanmasında kullanmayı planlıyoruz. Hazırlıklarını yaptık, nerelerde en ekonomik şekilde nasıl kullanacağımızı hedefliyoruz. AB’nin bizden istediğinden 10 yıl önce hedeflerimize ulaştık. Kanalizasyon, yağmur suyu kanalı ve dere ıslahı çalışmalarını yaptık ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.  Dere ıslahları konusunda İSU’ya görev verdik. İlimizin kuzey bölümünün 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak olan Namazgah Barajı yüzde 95 seviyesine geldi. İSKİ’den sonra kendi barajını yapan 2’inci su ve kanalizasyon idaresiyiz” dedi . 
HEDEF YÜZDE 20’YE İNDİRMEK
Yatırımların yaklaşık 500 milyon TL olduğunu ifade eden Karaosmanoğlu, “ Türkiye’nin en iyi, en sağlıklı ve örnek alınan su ve kanalizasyon idaresiyiz” dedi. Ardından söz alan İSU genel Müdürü İlhan Bayram, “Bu genel kurul bizim son genel kurul olma özelliğini taşıyor. Büyükşehir’in görev alanı genişleyince biz de görev alanımızı genişlettik. İlk dönem altyapı çalışmaları ve içme suyu ile ilgili çalışmalar yaptık. 2’inci dönem ise  atıksu alanında çalışmalar yaptık. Hedefimiz kayıp kaçağı yüzde 31’den yüzde 20 oranına indirmek. Bu anlamda da şebekelere de SCADA sistemini uygulayacağız” dedi.
KOMŞU KURUMLARLA ORAN
Sözlerine devam eden İlhan Bayram, “225 milyon metreküp kullanılabilir içme  suyu kaynağımız var. Önümüzdeki 50 yıllık süreç için Karamürsel ve İhsaniye barajları için önümüzdeki yıl ihalesini yapacağız. İçme suyu fiyatlarımız İSKİ ve SASKİ’ye göre daha uygun diyebiliriz. 116 ayrı kontrol merkezimizle SCADA Sistemi’nde şuan Türkiye’nin yıldızı konumundayız.  Arşivimiz TÜBİTAK tarafından tutuluyor ve e-devletle entegreli bir şekilde e-imza uygulamalarını yapıyoruz. Organizasyon şemamız değiştirildi” şeklinde konuştu.
BÜTÇEYİ AÇIKLADI
 Sözlerine devam eden Bayram, “Abone bilgi yönetim sistemimiz ilk yaptığımız çalışmalardan biriydi.  Ve bu sistemde yeni yazılımlarla e kurumdan mobil kuruma geçeceğiz. 2009 ile 2013 yılları arasında proje gerçekleştirdik 2004’ten bu yana 844 milyon TL yatırım yaptık. 2014 yılı için gelir bütçemiz 505 milyon 376 bin TL, gider bütçemiz ise 517 milyon 376 bin TL olarak belirlendi. Gelir bütçesinin biraz üzerine çıkmayı hedeflerken, gider bütçesinin biraz altında kalmayı hedefliyoruz. 16 milyon TL ticari bankalara namazgah barajı nedeniyle borcumuz var” dedi. 

Fahri Örengül, “İSU Büyükşehir’in amiral gemisi, Yuvacık Baraj’ı da İSU’nun amiral gemisi. En büyük şans İSU’nun bütün ili kapsıyor olması. Bütün çalışmalar adında İSU’ya hakkımızı helal ediyoruz. Eleştirilerimiz daha çok siyasi. İSU’nun bürokratlarını ayrı tuttuk. Eksiklikler var.  Taahhüt edilen barajlar bitirilmedi. Namazgâh’ta ihale hatası yaptık. 9 milyonluk bir maddi kayıp oldu. 35 milyon dedik yaklaşık 100 milyonluk bir miktar tuttu. Yuvacık barajına bir boru döşendi. Hatta biz baraj yaparız siz boru döşersiniz.  Performans raporuna tam not veremiyoruz” dedi. Karaosmanoğlu, ise kamulaştırma nedeniyle miktarın arttığını söyledi. 

ÇALIŞANLARA TEŞEKKÜR
Benim şu anda burada olmayan çok cefakar işçilerim var. Tüm çalışanlarımıza, yönetim kuruluma, Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkürlerimi sunuyor ve önümüzdeki dönemde birlikte çalışmayı temenni ediyorum''dedi. CHP'li meclis üyesi Fahri Örengül Namazgah Barajı'nın bütçelendirilmesiyle ilgili bazı sorular yöneltti. Örengül ‘'Çalışmaları eleştirdik ancak İSU'da bu eleştirileri de baz alarak çalışmalarını yaptı. Siyasi anlamda da eleştirilerimiz oldu ancak bürokratları bunun dışında tuttuk. 5 yıl öncesine baktığımızda Hisareyn ve Çenedere Barajı'nın bitirilmediği gözüküyor. Namazgah Barajı'nda Kale İnşaat'tan başlayan ihalelerle bir batış var” dedi.

PERFORMANS PLANLAMASI
 Sözlerine devam eden Örengül, “Barajla ilgili sürekli kamuoyuna 35 milyon TL'ye mal olacağı söylenmişti ancak şimdi baktığımızda 100 milyon TL maliyeti olacağını görüyoruz. Kamulaştırılmalardan dolayı 60 milyon TL'lik bir fark ortaya çıkmaz. 2004-2009 dönemi itibariyle Büyükşehir'in yapmaya çalıştığı aslında Yuvacık Barajı'na döşemeye başladıkları bir boru hattı var. Daha önce de söylediğimiz gibi biz baraj yaparız siz boru döşersiniz. Performans planlamasında tahhahüt edilen çalışmalara uyulmadığı görülmektedir. Umarız ki önümüzdeki dönemde biz burada olmayız ve bu mecliste daha başarılı işlere imza atılır'' ifadelerini kullandı. İSU Genel Müdürlüğü 2014 yılı mali tahmini gelir bütçesinin 505 milyon 676 milyon TL, mali tahmini gider bütçesinin 517 milyon 375 bin TL olması oylamaya sunuldu ve oy çokluğu ile kabul edildi.