Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Önemli panele sadece Darıcalılar ilgi gösterdi

Gebze İnşaatçılar ve Müteahhitler ve Emlakçılar Derneği (GiMEDER)'in düzenlediği deprem paneli depremi unuttuğumuzu ortaya koydu. Günler öncesinden hazırlanılan ve dikkatleri üzerine çeken Deprem Paneline eğlence çeşitli programlarda boy gösteren ve daima ön saflarda yerini alan yetkililer de yoktu.

Önemli panele sadece Darıcalılar ilgi gösterdi
19 Ekim 2012 - 10:22
 GİMEDER Başkanı Zeki Gedikoğlu ve yönetiminin bütün çabalarına rağmen ilgi görmeyen deprem paneline Darıca Kaymakamı Osman Ateş, Gebze Belediye başkanı Adnan Köşker, Darıca Belediye başkan yardımcısı Seyfettin Ağtaş, Darıca Emniyet Müdürü Süleyman Kaçmaz, STK başkanları ve az sayıda vatandaş katıldı. Panele katılanlar paneli ilgi ile izledi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Alim Bülbül’ün kuran tilaveti ve Cemil Aslan’ın kuran meali ile devam etti.
 
EĞİTİM ALINMALI
GİMEDER Başkanı Zeki Gedikoğlu selamlama konuşması yaparak derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Gedikoğlu 1997’den sonra faaliyetlerine hız verdiklerini belirterek, “o yıllarda içimizdeki çürük elmaları ayıklamalıyız dedik.  Sektörde çalışanların eğitim almaları için çalıştık ve bunu her yerde vurguladık. Müteahhit firma bilinçli olmalı. Akşam yatıp sabah müteahhit kalkanların bu işi yapmaya hakkı yok. Yapılan hatalı işler depreme davetiye çıkardığını Marmara depreminden önce söyledi. Bu söylediklerimiz 1999 Marmara depremi sözün bittiği yer oldu.” diye konuştu.
 
SİVİL SAVUNMA BİNASI İSTİYOR
5 yıl kendisine müteahhit diyemediğini söyleyen Gedikoğlu, deprem bilincini öncelikli olarak bilinçsiz can kurtarmanın da can kayıplarına neden olduğunu söyleyen Gedikoğlu, binalarda karakutu diye nitelenecek bir sistemin yapılması için bakanlık nezdinde girişimleri olduğunu vurguladı. Ayrıca Gedikoğlu Gebze’de sivil Savunma binası yapmak için Kaymakamlıkla iş birliği yapmak için çalıştıklarını ifade etti.
 
DEPREM ÖLDÜRMEZ İNSANLAR ÖLDÜRÜR
Programda konuşan Gebze Belediye Başkanı Adnan köşker’de üzerlerine düşen görevleri yapmak için çalıştıklarını, altyapı, denetim, inşat ve iskan aşamasında üzerlerine düşeni hakkıyla yapmazlarsa bunun vebalini kendilerinin de çekeceğini belirterek, 3,5 yılda mimar ve mühendislerle iletişim içinde olduklarını ifade etti. Köşker, “deprem insanı öldürmez, insanı yine insanlar öldürür. Para kazanacağız diye bina yapmamalıyız. Her şeyi göz önünde bulundurarak binalarımızı yaparsak kimsenin burnu kanamaz” dedi.Kısa bir selamlama konuşması yapan darıca Kaymakamı Osman ateş’ten sonra Panelistler deprem hakkındaki bilgi verdiler.
 
KATILIMCILAR
Zeki Gedikoğlu’nun yönettiği Panele Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Fırat Özer,  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Zemin Etüt Daire Müdürü Mustafa Cevher, Gebze Mimarlar Odası Şube Başkanı Salih Işık,  İnşaat Mühendisleri Odası Gebze temsilcisi Bünyamin Çiftçi ve Araştırmacı Gazeteci ve Belgeselci İsmail Kahraman, konuşmacı olarak katıldı.
 
KENT KENTTE YAŞAYANLARINDIR
Araştırmacı gazeteci İsmail Kahraman tarih boyunca Kocaeli’nde yaşanan depremlere ve yaşadığı deneyimlere değinirken, Mimarlar Odası Gebze Şube Başkanı Salih Işık kentsel dönüşüm ve olması gerekenlere kısaca değindi. Kentsel dönüşüm nedir, dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayan Salih Işık, “Kentler kentte yaşayan yurttaşlara aittir. Kentler tarihi kültürü ile farklılaşır. Kentler sadece beton yığınları değil, kentler kaliteli mimarisiyle gelişime sahip olmalıdır.
 
SOSYAL RIZA OLMALI
Kentsel dönüşüm yapılırken orada yaşayanların da fikri alınmalıdır. Kentsel dönüşüm arazi yapısı, yapılan düzenlemeler ve yapılaşmanın önemi kadar dönüşümü yapılan yerin sosyal rızası ve güveni de önemlidir.  Kentsel dönüşüm yapılırken sosyal ikna yapılmalıdır.  Kentsel dönüşüm için yaşama ve yerleşime uygunluğu, olmalıdır.” Dedi. Işık, Gebze’de üniversite olması gerektiğine değinerek, “Kent kültür bilinci oluşması için öğrenciler önemli. Yaşanılabilir özellikleri olması, ruhsal ve sosyal yaşantı olmalı.” İfadelerini kullandı.
Panele konuşmacı olarak katılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Zemin Etüt Daire Müdürü Mustafa Cevher’ de Büyükşehir’in yaptığı çalışmalara değinerek, çalışmaları sinevizyon eşliğinde anlattı. Cevher, depremden maddi ve manevi zarar gören Kocaeli’nde hasarları azaltmak için TÜBİTAK ile ortaklaşa proje yaptıklarını ve Kocaeli’ni 8 bölgeye ayırdıklarını, Kocaeli’nin jeolojik haritasını yeniden güncellediklerini ve Kocaeli zeminini sınıfladıklarını belirtti.
 
GEBZE 3. DERECEDE DEPREM HATTINDA
Hangi bölgenin depremi büyüttüğünü belirlediklerini söyleyen Mustafa Cevher, 6 farklı fay hattı olduğunu Gebze’nin 3. Derecede deprem hattında bulunduğunu söyledi.
Kocaeli’nde 22 deprem istasyonu olduğunu, bu istasyonlarından birinin de Tübitak’da olduğunu, bu istasyon sayısını 40’a yükseltmek için çalıştıklarını vurguladı.
 
KURALLAR UYMALIYIZ
İnşaat Mühendisleri odası Gebze Temsilcisi Bünyamin çiftçi de yaptığı konuşmadı, depremin insanları korkuttuğunu, bu korkuları yenmek için yapılması gerekenler olduğunu, bu korkudan kurtulmak için modern çağı göz önünde bulundurarak, bilimsel verileri ve teknolojiyi yapılarda uygulanması gerektiğini söyledi. Çiftçi, “depremi en az hasarla atlatmak için her binada yapılan zeminin jeofizik, jeolojik kurallara uygunluğu, binaların taşıyıcı sistemler ve dinamiklere dayanıklı olup olmadığına dikkat edilmeli. Deprem yönetmeliklerine kesinlikle tam uymalıyız. Arzın yapısına bilimsel komplekslere uygunluğu göz önünde tutulmalıdır. Yönetmelikler kâğıt üzerinde kalmamalı mevzuat tam uygulanarak, denetimler yapılmalı.” Dedi.
 
DEPREMDEN KAÇARAK KURTULAMAYIZ
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Fırat Özer de 17 Ağustosun deprem adına insanları bilinçlendirdiğini ifade ederek 1963-1998 yılına meydana gelen depremlerin haritasını göstererek Türkiye ve Kocaeli’nin deprem tehlikesi altında olduğunu vurguladı. Bölgemizin oldukça kırıklı bir yapıya sahip olduğunu, İstanbul’u tehdit eden faylardan birinin de Gebze’nin güneyinden geçtiğini söyledi.
Depremden kaçarak kutulanamayacağının altını çizen Özer, depremi bilerek, ona tedbir alınması gerektiğini söyledi. Özer, “yer ve yapı özelliklerini yeterli ve doğru olarak belirlenmeli, mimar ve inşaat mühendisleri birlikte iş yapmalılar. Jeofizik, jeoteknik ve jeolojik çalışmalar birlikte yapılmalı. Depremin tehlikesine karşılık zemin araştırmalı, doğru projelendirilmeli.”dedi.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜM GEREKLİ
Kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini, uygulama ve yönetmeliklerin eleştirilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Mithat Özer, fen ve sanat norm ve standartlara uygun, sağlıklı, güvenli yaşam ve çevreler teşkil edilmeli. Şehrin kişiliği de kalmalı.” İfadelerini kullandı.
Program panelistlere teşekkür belgesiyle sona erdi.