Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

NATO’dan ilk açıklama

Akçakale’deki patlamanın ardından NATO’dan ilk açıklama geldi.

NATO’dan ilk açıklama
04 Ekim 2012 - 09:07
Suriye’den ateşlenen bir top mermisinin Akçakale şehir merkezine isabet etmesi sonucu beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından NATO’dan yapılan ilk açıklamada konunun konseyin "gündeminde" olduğu belirtildi.
 
Dışişleri Bakanı olayın hemen ardından NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’i arayarak bilgi verdi.
 
Daha sonra NATO’dan yapılan açıklamada, olayın Kuzey Atlantik Konseyi’nin gündeminde olduğu ifade edildi. Ancak NATO kaynakları, NATO Şartı’nın 5’inci maddesinin uygulamaya konmasının söz konusu olmadığını belirtti. CNN Türk televizyonuna konuşan NATO Sözcüsü de sınırdaki gelişmeleri yakından ve endişeyle takip ettiklerini belirtti.
 
5’inci madde NATO üyesi bir ülke saldırıya uğradığında tüm üye ülkelerin birlikte savaşmasını öngörüyor. Ancak şu an itibarıyla Türkiye’ye taammüden yapılmış bir saldırı olmadığı için bu madde uygulanmıyor.
 
UÇAK DÜŞÜRÜLDÜĞÜNDE DE TARTIŞILDI
 
Haziran ayında Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF-4E keşif uçağı Akdeniz’de düşürüldüğünde de 5’inci madde tartışmaları gündeme gelmişti.
 
O dönemde, Brüksel’de Türkiye’nin talebi üzerine ve NATO Şartı’nın 4’üncü maddesi doğrultusunda toplanan Kuzey Atlantik Konseyi, Türkiye’ye destek mesajları vermiş ancak 5’inci maddenin uygulanmasının söz konusu olmadığını bildirmişti.
 
4’ÜNCÜ MADDE VE 5’İNCİ MADDE
 
NATO Şartı’nın 4’üncü maddesine göre bir üye devletin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit altında olması durumunda tüm üye devletlerin birlikte istişarelerden bulunmasını öngörülüyor.
 
5’inci maddeye bir giriş niteliğindeki 4’üncü maddeyi Haziran 2012’den önce son kullanan da yine Türkiye idi. Ankara, Şubat 2003’te Irak’ın kuzeyinden gelen tehdit nedeniyle NATO ile istişarelerde bulunmuş, 5’inci madde uygulanmasa da NATO Türkiye’nin güvenliğine destek niteliğinde bazı adımlar atmıştı. Türkiye ayrıca, Nisan ayında Kilis’teki bir kampa Suriye tarafından açılan ateş sonucu iki vatandaşı yaralandığında da bu maddeyi gündemine almış ancak işletmemişti.
 
5’inci maddeye göre ise bir üye devlete yönelik bir saldırı tüm üyelere yapılmış kabul ediliyor. 5’inci madde bugüne kadar yalnızca 11 Eylül saldırılarında yürürlüğe sokuldu.