Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Müsilaj için 'DORIS Robot' göreve hazır!

Gebzeli Elektrik-Elektronik Mühendisi Mustafa Erol’un 7 yıl önce tasarımına başladığı ve üretimini yaptığı Otonom Deniz Temizleme Aracı Doris, deneme testlerini geçerek bir büyük başarıya imza attı. Mustafa Erol’un tasarladığı Doris Robot, son dönemde tüm Marmara’yı yoğun etkisi altına alan müsilaj temizleme için göreve hazır.

Müsilaj için 'DORIS Robot' göreve hazır!
10 Haziran 2021 - 11:46
IWROBOTX SoftWare Co. firması ile Doris adlı otonom temizleme aracını tasarlayıp üreten, şirketin Proje  Müdürü  Mustafa Erol, robotun müsilaj temizleme çalışmalarında rahatlıkla kullanılabileceğini belirterek, Doris’in hem deniz üzerindeki katı atıkları, hem de deniz salyalarını toplayabildiğini belirterek  başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Marmara’ya kıyısı olan Belediyelere çağrıda bulundu.

GCIP VE TÜBİTAK DESTEĞİ İLE ÜRETİLDİ

IWROBOTX olarak UNIDO Global Clean Tech İnnovation  (GCIP) programı ve TÜBİTAK destekeri ile geliştirilen, otonom Seviye-5 olarak sınıflandırılan  Doris Robot, Türkiye ve dünyanın yakın gelecekte çok önemli bir aracı olacağı belirtiliyor. Mustafa Erol, ürettikeri robotun Green Deal kapsamında doğrudan Technology Readiness Levels ( TRL) 7 ve üzeri projeler oluşturulabilecek alt yapıları oluşturduklarını belirtirken, otonom deniz aracı Doris’e entegre bulut tabanlı yazılım ile, Doris’i gerçek zamanlı olarak uzaktan yönlendirmenin mümkün olduğunu, Doris’in Marmara Denizi’ndeki müsilaj temizeme çalışmalarında bir operatör veya tam otonom modda kullanılabileceğini belirtti. Mustafa Erol ayrıca, başta Kocaeli, Gebze ve Darıca Belediyeleri olmak üzere  dileyen Belediyelere ve çevre kurumlarına ürünü tanıtmak için bir sunum yapabileceklerini belirtti.

50 METRE DERİNİĞE KADAR SUYU ANALIZ EDEBİLİYOR

Mustafa Erol’un tasarlayıp ürettiği ve seri üretim için çalışmalarına başladığı Doris, sahip olduğu sensörler vasıtası ile hem denizdeki atık haritalarını hem de bioçeşitlilik(bio diversity) haritalarını oluşturabildiğini belirtirken, araç ile ilgili şunları söyledi; “Otonom Deniz Temizleme Aracı Doris’in yaptığı çalışmalar ile hangi bölgede hangi mikroorganik canlılar yoğunlukta yaşıyor , bu canlıların kirlilik ile ilişkisi nedir? ortaya konulabilmekte. Doris; 50 metre derinliğe kadar suyu analiz ederek bölgedeki kirlilik kaynaklarını da tahmin edebiliyor ve detaylı olarak raporluyor. Deniz Salyasının mikro organik canlılar ile ilişkisi ortaya konulduktan sonra bölgelere uygun biyolojik mücadele yöntemleri geliştirilebilir. Teknolojik olarak sürekli sudaki kirliliğin takip edilmesi ve atıkların toplanması için yerli olarak geliştirilen Doris; deniz sağlığını adeta bir EKG cihazı gibi sürekli olarak gözlemliyor. Otonom Deniz Temizleme Aracı Doris; sahip olduğu otonom ve yapay zeka Teknolojileri ile insan ihtiyacı olmaksızın denizde atık toplama ve denizlerden kirlilik ile ilgili veri alma işlemlerini yürütebilmekte.” Robot, kullandığı yapay zeka algoritmaları ile çalıştığı bölgenin atık haritasını da oluşturup optimum maliyet ile atık toplama işlemini gerçekleştirdiğini de belirten Erol, Doris’in ayrıca deniz temizliği için kullanılan diğer yöntemlere göre yüzde 46 maliyet avantajı sağladığını da sözlerine ekledi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum