Mimarlar, ulaşım planını masaya yatırıldı
Gebze Mimarlar Odası Yönetim Kurulu, Eskihisar, Dilasa restorantta, Kocaeli Ulaşım Master Planı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Oda başkanı Salih Işık, Kocaeli Şube başkan yardımcısı Mehmet Kozcağız, Yönetim Kurulu üyeleri Yavuz Unsur, Suat Kaplan, Özge Türkyücel Köybaşı, Medine Bulut ve Oda mesleki denetim görevlisi Olcay Yerlikaya katıldı.
01 Mart 2013 - 10:48
Gebze Mimarlar Odası Yönetim Kurulu, Eskihisar, Dilasa restorantta, Kocaeli Ulaşım Master Planı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Oda başkanı Salih Işık, Kocaeli Şube başkan yardımcısı Mehmet Kozcağız, Yönetim Kurulu üyeleri Yavuz Unsur, Suat Kaplan, Özge Türkyücel Köybaşı, Medine Bulut ve Oda mesleki denetim görevlisi Olcay Yerlikaya katıldı. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi Master Planı ile ilgili Odanın görüşlerini açıklayan Mimarlar Odası başkanı Salih Işık, olumlu projeler olmasına rağmen, hem odaların devre dışı bırakılması nedeniyle planın hazırlanış biçimini, hem de plandaki eksiklikler ve öncelik hataları yüzünden planın olması gereken sağlıklılıkta olmadığını vurguladı. Işık, açıklamalarında hem olumlu yönlerini hem de olumsuzluklarını sıraladı.Oda başkanı Işık açıklamalarında şu görüşlere yer verdi;
KAYGILARI ÇOK OLAN PLAN
Yapılan planının sadece bir seçim yatırımı olduğu anlaşılıyor. Kuşkusuz, tüm iktidarlar seçimi göz ardı edemez ama bir kentin geleceğini de buna kurban edemez. Bu bakımda, sözkonusu planda seçim kaygılarının da izlerini görmek mümkün.
MOTORLU TAŞITLAR ÖNCELİKLİ BİR PLAN
İçinde doğru saptama ve projeler olmakla beraber, eksikleri ve öncelikleri nedeniyle bu projeyi tamamiyle kentin yararına yapılan bir plan olarak görmek mümkün değil. Çünkü, hem öncelik yanlışlığı, hem eksik ayaklarının olması hem de motorlu taşıtların ön planda olduğu, yaşam kalitesini artıran detayların düşünülmediği bir plan ile karşı karşıyayız.
UZMANLAR VE ODALARDAN KOPUK BİR PLAN
Planlar yapılırken, plan yapılan kentlerin şehir plancıları ve mimarlarının görüş, öneri ve uyarıları dikkate alınmak durumundadır. Çünkü, bu kentlerde yaşan kişiler soruna yaşadıkları için daha çok hakimdirler ve üstelik konunun uzmanıdırlar. Oysa, Kocaeli’de olduğu gibi, bölgemizde de plancılar ve Mimar odalarından ne bir görüş alınmış ne de fikir sorulmuştur. Uzaktan kumanda proje ekiplerine yaptırılan bir plan elbette eksikleri beraberinde taşımıştır.
ANİBAL PROJESİNE HAKSIZLIK EDEN BİR PLAN
Gebze merkezin en büyük sorunu, nedenleri ve koşulları ne olursa olsun, geçmişte D-100 karayolunun, Merkez ile Tatlıkuyu arasında bir kesici – bölücü olarak konmuş olmasıdır. Bu sorunun çözümü için, ANİBAL KAVŞAĞI VE DAL-ÇIK PROJESİ, teknik ayrıntıları tartışılır olmakla beraber doğru bir tarzda ortaya konulmuştu. Fakat, önceliklerin doğru ve isabetli tesbit edilememesi nedeniyle bu proje rafa kaldırılmıştır. Belki de hiç yapılmayacaktır. Bu yanlıştır.
SANAYİNİN YÜKÜNÜN HAFİFLETİLMESİ ÖNCELİKLİ PLAN
Ulaşım Planı, ülke planının kente yansıtılması baskın konumunda olup, transit geçişlerde sadece, sadece sanayi yükünün hafifletilmesi düşünülmüş. yerleşim alanındaki sıkıntılar yeterince düşünülmemiştir.
HIZLI TRENDE MUĞLAKLIK OLAN PLAN
Yüksek Hızlı Tren Projesiyle ilgili de muğlaklıklar vardır. Sonuçta, yeterince faydalanamayacağız ve içinden hızlı tren geçen bir kent olacağız. Oysa, Hızlı tren, il statüsünde olan ancak hakkı verilmeyen bir bölge olarak, bu kentte mutlaka durak olmalıdır. Oysa bu konuda netlik yoktur. Duruma göre hareket edileceği anlaşılıyor.
HAVA LOJİSTİĞİ DÜŞÜNÜLMEMİŞ
Bölgemizin özellikleri, yani sanayi, çevre sorunları, nüfus yoğunluğu gibi özellikler dikkate alınarak, hava lojistiği ve taşımacılığı düşünülmeliydi. Hava Taşımacılığının Planlanması Önemli Bir Eksikliktir.
İZMİT-TUZLA SAHİL YOLU
İzmit –Dilovası -Gebze – Darıca – Tuzla Bağlantı Sahil Yolunun Entegrasyonu çok önemlidir. Kentler karadan bütünleştiği halde, sahil yani denizden bu bütünsellik sağlanamamıştır.Dilovası Gümrük ile Marshall arasında, mutlaka köprü geçişi sağlanmalıdır. Özellikle yük araçlarının kent içinden geçmesinin önüne geçilmesi sağlanmalıdır. Kuşkusuz, teknik ayrıntılar tartışılabilir ama ana düşünce olarak bu plan üzerinde durulmalıdır.
OTOPARKLAR
Konut artışı ve bundan doğacak yoğunluk göz önüne alınmaya çalışılmıştır. Ana yolların ele alındığı bir plan yapılmış. Ancak en önemlisi kent merkezlerinde yaşayan insanların araçlarını park edecek kalmaması mutlaka noktasal OTOPARK çözümlerine daha fazla ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaca yanıt verecek yeterli planlamalara yer verilmemiş.
HENÜZ BİTMEMİŞ PLAN
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun gerçekleştirdiği sunumu dinledik ve yapılan çalışmanın da henüz bitirilmemiş olduğunu anladık. Bu nedenle, bu kaygılarımızı hem büyükşehir Belediyesi hem de kamuoyu ile genel hatlarıyla paylaşmak istiyoruz.”
OLUMLU PROJELERDE VAR
Işık, Ulaşım Master planında doğru gördüğümüz, teknik bakımdan tartışılır yönler olmakla beraber, doğru gördükleri ve isabetli projelerin de olduğunu vurguladı. Işık Bunlar içinde şu örnekleri verdi:
”Ulaşım Master Planında, yeni yapılacak Adliye binasının önünden D-100 e bağlanması ve üzerinden Darıca’ya uzanması, Dalcık ve kavşak düzenlemesi hem gereklidir hem de doğrudur. -Raylı Sistemin Sabiha Gökçen Havalimanına kadar uzanması planı da doğrudur ve gereklidir. D-100, Gebze – Topçular Kavşağı çalışması doğrudur ve gereklidir. Gebze D-100 ve Aşıroğlu bağlantı ve kavşak çalışması gereklidir ve doğrudur.Kent içinde yayalaştırma uygulaması gereklidir. Doğrudur.”Öte yandan, Kocaeli Şube Başkan Yardımcısı Mimar Mehmet Kozcağız da Gebze’nin tarihi süreçlerde hem kentsel hem de ulaşım sorunlarını aşama aşama anlatarak, plan üzerine açıklamalarda bulundu. Deneyimli mimar Kozcağız, planı karmaşık, detayları düşünülmemiş, ihtiyaca yanıt vermeyen bir plan olarak nitelendirdi. Mimar Yavuz Unsur da, özellikle otopark sıkıntısı üzerinde açıklamalarda bulundu.