Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Milletvekili Demir, huzurevlerine yapılan zamları meclis gündemine getirdi

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a bir soru önergesi verdi.

Milletvekili Demir, huzurevlerine yapılan zamları meclis gündemine getirdi
12 Eylül 2024 - 13:10
Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, verdiği soru önergesinde ’’Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından huzurevi ücretlerine yapılan %300 ila %360 oranındaki zam, huzurevlerinde kalan birçok yaşlı vatandaşımız ve onların aileleri için ekonomik olarak büyük bir mağduriyete yol açmıştır. Özellikle dar gelirli ve emekli vatandaşlarımızın bu ücret artışları karşısında büyük bir ekonomik yük altında kalması ve huzurevi hizmetlerine erişimlerini engellemektedir.
Huzurevlerinde kalan yaşlılar için A sınıfı tek kişilik oda ücretlerinin 3.551 TL’den 10.652 TL’ye, çift kişilik odaların 3.110 TL’den 9.331 TL’ye ve tek kişilik süit odaların 4.834 TL’den 17.336 TL’ye yükselmesi, ekonomik olarak en kırılgan kesimlerden biri olan yaşlı bireylerin sosyal yaşamlarını sürdürebilmelerini daha da zorlaştırmaktadır. Bu artışlar birçok ailenin bakım süreçlerinde büyük bir ekonomik zorluk yaşamasına neden olacaktır.
Bakanlık tarafından yapılan zamların gerekçesi, yaşanan mağduriyetlerin nasıl giderileceği ve bu hizmetlerin daha erişilebilir hale getirilmesi için atılacak adımlar hakkında bilgi verilmesi ve yaşanacak mağduriyetlere yönelik tedbir alınması gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından huzurevi ücretlerine yapılan %300 ila %360 oranındaki zamların gerekçesi nedir? Bu artışın ekonomik ve sosyal boyutları dikkate alınmış mıdır?
2. Zamlar nedeniyle huzurevinde kalan vatandaşlarımızın ve onların ailelerinin yaşadığı mağduriyetleri gidermek için Bakanlığınızca planlanan herhangi bir destek veya yardım programı mevcut mudur?
3. Huzurevlerine erişimi zorlaşan dar gelirli ve emekli vatandaşlar için Bakanlık, daha uygun fiyatlı huzurevi hizmetleri sunmayı planlamakta mıdır? Bu konuda ne tür önlemler alınacaktır?
4. Bakanlık, huzurevi ücretlerine yapılan bu zamların etkilerini hafifletmek amacıyla sosyal yardım veya destek paketleri geliştirmeyi planlamakta mıdır? Eğer planlanıyorsa, bu desteklerin detayları nelerdir?
6. Huzurevleri hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve yaşlı bireylerin sosyal refahının artırılması için Bakanlığınızın 2024 yılı için belirlediği stratejik planlar nelerdir?
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum