Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Milletvekili Akar, haberimiz üzerine harekete geçti

Gazetemizin gündeme getirdiği Darıca Bayramoğlu Mahallesi Balyanoz Koyu'na arıtma tesisinden bırakılan atık suların denizi kirlettiği şeklindeki haberin ardından CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, konuyu CİMER’e taşıdı

Milletvekili Akar, haberimiz üzerine harekete geçti
18 Temmuz 2019 - 23:59

Gazetemizin 10.07.2019 tarihinde gündeme getirdiği ‘’ Gebze Cumhuriyet Mahallesi 2259 Sokak’taki İSU’ya ait atık su arıtma tesisi, kapasite yetersizliği nedeniyle günün belirli saatlerinde Darıca Balyanoz Koyu’na atık suları boşaltıyor. Evsel atık suların toplandığı Gebze Atıksu Arıtma Tesisi'ndeki yoğunluk nedeniyle dereye akan atık sular Balyanoz Koyu'nu kirletiyor.’’ şeklindeki haberin ardından, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, konuyu Cumhurbaşkanlığı Bilgi Edinme Merkezi’ne sorarak açıklama istedi.

Milletvekili Akar’ın sorusuna, İSU Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Ünal Bostan imzasıyla verilen yazlı cevapta, Tesisten bahse konu koya herhangi bir atıksu deşarjının mevcut olmadığını ifade etti 

Ünal Bostan tarafından yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi; İlgi yazı ekinde verilmiş olan CİMER bilgi edinme başvurusunda, Daire Başkanlığımız bünyesinde hizmet alımı yolu ile işletilmekte olan Gebze İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili olarak; nüfus ve diğer faktörler nedeni ile kapasiteyi karşılayıp karşılayamadığı, vatandaşlarımızın denizi kullandığı Darıca Balyoz Koyu'na atıksuların boşaltılıp boşaltılmadığı ve denizde kirliliğe neden olduğu iddialarının doğru olup olmadığı sorularak buna karşı alınan önlemler hususunda bilgi verilmesi talep edilmiştir. Söz konusu tesisimiz, Çayırova, Şekerpınar, Eskihisar, Darıca ve Gebze yerleşim alanlarının evsel nitelikli atıksularını bertaraf etmek üzere tasarlanmıştır. Azot ve fosfor gideren ileri biyolojik arıtma sistemi olarak projelendirilmiş olan tesisin ortalama tasarım debisi 120.000 m3/gündür. 13.09.2011 tarihinde geçici kabulü yapılarak Genel Müdürlüğümüze devredilen tesis, 30.04.2012 tarihinden bu yana Yüklenici firmalar tarafından işletilmektedir. Gebze İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin işleyişinde ve prosesinde herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Kolektörden gelen bütün atıksu tesise alınmakta olup mevcut kapasite gelen suyu arıtabilecek seviyededir. Tesisten bahse konu koya herhangi bir atıksu deşarjı mevcut değildir. Tesis çıkışından düzenli olarak numuneler alınmakta olup çevre mevzuatı yönünden bütün gereklilikler sağlanmaktadır. Yazımızın bahse konu CİMER başvurusuna cevap olmak üzere Müşteri Hizmetleri ve Kurumsal İletişim Dairesi Başkanlığı’na havalesini Olur’larınıza arz ederim. 

Akar; Bu işin peşini bırakmayacağım

İSU Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Ünal Bostan imzasıyla tarafına yapılan açıklamayı yeterli bulmadığını belirten CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, bu işin peşini bırakmayacağını ve bakanlık nezdinde girişimlerini devam ettireciğin söyledi.