Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Metro'ya itirazlar var!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Darıca Sahil – Gebze OSB’ler arası metro hattında Darıca merkezdeki itirazlar kaile alınmadı. CHP’li meclis üyesi İbrahim Karslı, “Metroyu biz de savunuyoruz ama halkın şikâyeti ve alternatif yer önerisi göz ardı edilemez” dedi

Metro'ya itirazlar var!
16 Ekim 2017 - 13:28
Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önceki günkü toplantısının gündem dışı konuları arasında Darıca Sahil – Gebze OSB’ler arası metro projesi de yer edindi. Gündem maddelerine geçilmeden önce diğer konular ile birlikte konuşulan projeye dair ilk KBB Genel Sekreteri İlhan Bayram söz alıp hazirunu bilgilendirdi.  İlhan Bayram; Darıca Sahil –Gebze OSB’ler metro hattının 15.6 kilometre uzunluğunda olacağını ve 12 durağın yer alacağını belirtti. Metro duraklarından birinin (Gebze – Halkalı birleşmesinin ne zaman sonuçlanacağı hala bilinmeyen) Marmaray Gebze İstasyonu ile uyumlu olacağını kaydetti. Metro hattının Gebze – Darıca arası bilinen trafik açmazına da çözüm olacağını kaydeden Bayram proje tamamlandığında bir uçtan diğer uca mesafenin 19 dakikada alınacağını söyledi. Bayram, “Bir amacımız da Gebzeliler’i denizle buluşturmak” dedi.
 
2018’in Ortalarında İlk Kazma Vurulacak
 
2 milyar 500 milyon TL civarına mal olacağı öngörülen proje için bu sene sonunda ihaleye çıkılacağını belirten Bayram, “İhalenin 2018 yılının ilk iki ayı içinde sonuçlanmasını, yine 2018’in ilk altı ayı içinde ilk kazmanın vurulmasını planlıyoruz. 4.5 yıl içinde yani 2023’te hizmete açılmasını hedefliyoruz” dedi. Gebze’deki metro projesi için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe gücünün yeteceği öngörüsüyle harekete geçtiklerini belirten İlhan Bayram, “Ancak Gebze’den daha büyük olan İzmit’e metro projesi yapmak için gücümüz yetmez. İzmit’e metroyu Hükümet marifetiyle kazandırmak için de çalışmalar, görüşmeler başladı” diye konuştu.
 
Karslı İtirazları Hatırlattı; Bayram, “İhale  Aşamasına Geldik” Dedi
 
CHP KBB ve Darıca Belediyesi Meclis Üyeleri İbrahim Karslı söz alıp Darıca’nın merkezinde kurulacak metro istasyonuna ilişkin kamulaştırmalardan dolayı vatandaşın askı sürecindeki itirazını hatırlattı. İlhan Bayram, Karslı’ya kısaca, “İhale aşamasına geldik. Fazla dağınıklık olmaz” diye yanıt verdi. Karslı’dan edinilen bilgiye göre ise itirazda gerekçe ise şu: Metronun Darıca merkezindeki istasyonu için Selim Özcan’ın dükkânının civarı belirlendi. Burada 60’a yakın bina kamulaştırma marifetiyle istimlak edilecek. Projenin askıya alınmasının ardından yasal süreç içinde hak sahiplerinin 38’i itiraz etti. Hak sahipleri projenin başlangıç yerinin Halkbank civarı olması halinde sadece bir binanın kamulaştırma ile istimlaki söz konusu olacak ve metro istasyonu, belediyeye ait yere konuşlanacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bürokratları ise itirazı kaile almama gerekçesi olarak anılan yerde 200 bin TL tutarında harcama ile fizibilite çalışması yapılmasını gösteriyor.
 
Vatandaş İtirazı  Yargıya Taşırsa?
 
Ancak karar verilen yerde ısrar halinde gerek kamulaştırma gerek istimlak bedelleri bu rakamın çok üzerinde olacak gibi. Hak sahiplerinden Selma Kan öncülüğünde yapılan çalışma kapsamında istasyon yerine itiraz için 100’e aşkın imzalı bir dilekçe de verildi. 
Ancak belediye bu tepkiyi de dikkate almadı. Tarafların uzlaşmaması halinde meselenin yargıya taşınması, yürütmeyi durdurma kararıyla projenin başlangıç ve dolaylı olarak bitme sürecinin uzama riski de var. İbrahim Karslı, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede metroya karşı olmadıklarını ancak üstelik çok daha hesaplı bir alternatif varken istasyon yerindeki ısrara anlam veremediklerini belirtip, “Öte yandan halkın şikayetçi olduğu, razı olmadığı, hak verdiğimiz konularında onlarla birlikte hareket etmeyi sürdüreceğiz. Halkın sorun ve beklentilerinin takipçisi olmayı sürdüreceğiz” dedi.