Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

MEDICAL PARK GEBZE'DE YAZAR HASTA KABULÜNE BAŞLADI

Alanında deneyimli, uzman hekim kadrosu ve tıbbi altyapısıyla Gebze’de 7 yıldır hizmet vermeye devam eden Medical Park Gebze Hastanesi kadrosunu güçlendirmeye tüm hızıyla devam ediyor.

MEDICAL PARK GEBZE'DE YAZAR HASTA KABULÜNE BAŞLADI
27 Aralık 2017 - 12:46
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Lütfi Yazar Aralık ayı itibariyle Medical Park Gebze Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nde hasta kabulüne başladı.
 
Medical Park Gebze Hastanesi’nde görev yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Lütfi Yazar, bebeklerde dâhil olmak üzere her yaşta insanda görülebilen daha çok orta yaş sonrasında kendini belli eden Katarakt hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
 
Halk dilinde perde veya aksu da denilen katarakt hakkında Op. Dr. Yazar, “Katarakt göz merceğinde oluşan bulanıklıktır. Göz merceği irisin ve gözbebeğinin arkasındadır. Görevi, gözün arka bölümünün iç yüzünü kaplayan ve ışığa duyarlı olan retina üzerinde görüntü oluşumunu sağlamaktır. Mercek bulanıklaşmaya başlarsa ışınların geçişi engelleneceğinden görüş bozulabilir. Göz bebeğinin hemen arkasında yer alan lensin şeffaflığını yitirmesine katarakt denir. Katarakt oluştuğunda merceğin kimyasal bileşiminde de değişiklik meydana gelir. Ancak bu kimyasal değişimin nedenleri henüz tam olarak bilinememektedir. Yaşlılıkta oluşan katarakt en çok bilinenidir. Fakat bu tip katarakta elli hatta daha genç yaşlarda da rastlanılmaktadır. Ayrıca göze gelen darbeler (travma), şeker hastalığı, göz içi iltihabı (üveit), böbrek hastalığı, glokom, radyasyon, yüksek kan basıncı (hipertansiyon) uzun süre kortizonlu ve ilaç diğer sistem hastalıkları kullanımı katarakt oluşabilmektedir. Bebekler kalıtımsal olarak kataraktlı doğabildikleri gibi yaşamlarının ilk yıllarında da katarakt oluşabilmektedir.” dedi.
 
Kataraktın en belirgin özelliği ‘Renklerde soluklaşma ve görmede azalma’
 
Renklerde soluklaşma ve görmede azalmanın meydana gelmesi kataraktın habercisi olduğunu belirten Op. Dr. Yazar, “Katarakt başladığı andan itibaren kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyecek şekilde hem uzak hem de yakın görüşün giderek bozulmasına neden olur. En önemli belirtisi görmede azalma olan katarakt hastalığının diğer belirtileri arasında ise, ışıklar etrafında hareler görme, çift görme renklerin soluk olarak algılanması, gözlük numaralarının sık değiştirilmesi, kitap okumada zorluk çekme ve gece görüşünde bozulmaların meydana gelmesidir”
 
Katarakt hastalığının ameliyat dışında tedavisi olmadığını belirten Op. Dr. Mustafa Lütfi Yazar, “Katarakt hastalığı göz içinde bulunan ve görmemizi sağlayan merceğin giderek görme fonksiyonunu kaybetmesidir. İlaçla tedavisi olmayan katarakt hastalığının tek tedavisi cerrahi müdahaledir. Fakat her katarakt belirtisinde hekimler ameliyat önermez. Kataraktın kişinin sosyal hayatını olumsuz etkilediği takdirde ameliyat yapılabilir. Teknolojik gelişmelerle birlikte katarakt ameliyatı da kolaylaşmıştır. Modern tekniklerle günümüzde katarakt ameliyatı narkozsuz ve iğnesiz bir şekilde yapılarak aynı gün taburcu olunabilir.”
 
‘Çok odaklı göz içi mercek tedavisi’
 
Katarakt hastalığının ameliyat dışında tedavisi olmadığını ve çok odaklı göz içi mercek tedavi yönteminde gözün içindeki mercek alınıp yerine birden fazla odak kabiliyeti olan mercek konulmakta olduğunu söyleyen Op. Dr. Yazar, “Katarakt hastalığı göz içinde bulunan ve görmemizi sağlayan merceğin giderek görme fonksiyonunu kaybetmesidir. İlaçla tedavisi olmayan katarakt hastalığının tek tedavisi cerrahi müdahaledir. Bu merceklerde çeşitli halkalar mevcuttur. Bu halkaların bir kısmı uzağı, bir kısmı da yakını görmeyi sağlar. Böylece görmeyi sağlayan gözdeki sarı noktanın üzerine hem uzaktaki hem de yakındaki görüntüler düşmektedir. Tedaviye uygun olan hastaların buna adapte olmaları ile uzak ve yakın gözlüklerine olan bağımlılıkları azalabilir. Bu tedavi için hasta seçimi çok önemlidir. Hasta için uzağı mı yoksa yakını mı görmenin daha önemli olduğuna dikkat edilmelidir. Hasta seçiminde diğer önemli bir konu ise hastanın pupil boyutlarıdır. Tedavinin bir katarakt ameliyatı olması sebebiyle hastalar aynı seansta hem katarakt problemine hem de uzak ve yakın görme problemine çözüm bulabilirler.” diye belirtti.
 
Katarakt ameliyatı olmayı planlayan hastaların öncelikle detaylı bir göz muayenesinden geçmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Mustafa Lütfi Yazar, “Her hastanın gözü bu tip bir ameliyata uygun olmayabilir. Kataraktı olan hastaların mesleki konumu, yaşı, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı, entelektüel düzeyi de hasta seçiminde önem taşımaktadır.” dedi.
 
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi, Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi, Özel Veni Vidi Göz Sağlığı Merkezi gibi hastanelerde de görev yapmış olan Op. Dr. Yazar’ın uzmanlık alanları ise, Katarakt, Şaşılık, Glokom ve Retina Hastalıklarıdır.