Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Lisansüstü eğitim çalıştayı için teknik üniversiteler GTÜ'de bir araya geldi

Gebze Teknik Üniversitesi’nin (GTÜ) ev sahipliğinde 18 Nisan 2025 tarihinde GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya; Bursa Teknik, Erzurum Teknik, Eskişehir Teknik, Gebze Teknik, İskenderun Teknik, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, Konya Teknik, Yıldız Teknik Üniversiteleri ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün enstitü müdürleri, müdür yardımcıları ve enstitü sekreterlerinin katılım sağladı.

Lisansüstü eğitim çalıştayı için teknik üniversiteler GTÜ'de bir araya geldi
22 Nisan 2025 - 14:52
Üç oturum şeklinde gerçekleştirilen çalıştayda; uluslararası öğrenci sayıları ve kalitesi, doktora öğrenci sayıları ve kalitesi, Teknik Üniversiteler arasında yapılabilecek iş birlikleri ve ortak organizasyonlar başlıkları ele alındı.
Çalıştayın ilk oturumuna GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Damla Arısan katılım sağladı.
 
Rektör Prof. Dr. Hacı Ali Mantar: “Bilimde İş Birliği Şart”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, artık üniversitelerin tek başına değil, ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle ilerlemesi gerektiğini belirtti. “Araştırma-geliştirme faaliyetleri ekip çalışmasına dönüştü. Avrupa Birliği projelerinde birçok ülke ve kuruluş ortak hareket ediyor. Bizim de bu modele uyum sağlamamız gerekiyor” dedi.
 
"Bahaneleri Bırakmalı, Sinerjiyi Artırmalıyız"
Türkiye’de mevzuat ya da yetki eksikliği gibi engellerin olmadığını vurgulayan Mantar, asıl eksikliğin ortak akıl ve sinerjiye yeterince yatırım yapılmaması olduğunu belirtti. Teknik üniversiteler arasında altyapı ve proje paylaşımının güçlendirilmesinin önemini belirtti.   
 
Prof. Dr. Karabulut: “Yükseköğretimde Yeni Bir Güç Birliği Doğuyor”
GTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mevlüt Karabulut, çalıştayda gerçekleştirdiği sunumda Türkiye genelinde ve özel olarak GTÜ’de yürütülen lisansüstü eğitim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Etkinliğin kapsam ve amaçlarını katılımcılarla paylaşan Karabulut, OECD raporlarına atıfta bulunarak yükseköğretime katılım oranları ve üniversite-sanayi iş birliği programlarına değindi. Çalıştayın, yükseköğretime yeni bir bakış açısı kazandıracak güç birliğine zemin hazırladığını vurguladı.
 
Ortak Akıl ve İş Birliği Vurgusu
Çalıştayda, uluslararası öğrenci sayılarının artırılmasında ortak tanıtımın önemi vurgulandı. Tanıtımlarda hedef bölge ülkelerinin belirlenmesi ve bu bölgelerdeki ilgili Eğitim Ataşeleri ile işbirliği yapılarak potansiyel öğrencilere etkili bir şekilde ulaşılmasının önemi belirtildi.
Öğrencilere sunulacak barınma, burs gibi olanakların yetersiz olduğu ve bu konudaki desteklerin artırılmasının özellikle doktora öğrencilerinin sayısının ve kalitesinin artırılmasında önemli olduğu belirtildi.
Teknik Üniversitelerin ortak olarak çevrimiçi olarak “Deneyim Paylaşım Etkinliği” düzenlenmesi ve her bir üniversitenin gerçekleştireceği lisansüstü araştırmalar sempozyumlarında Teknik Üniversiteler için kontenjanlar ayırılması konularında görüş birliğine varıldı.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum