Koronavirüs, Sarkuysan'da iş bıraktırdı
GÖRÜNTÜLÜ ÖZEL HABER - Darıca’da Elektrolitik Bakır üretimi yapan 600 kişinin çalıştığı Sarkuysan isimli fabrikada 1 İşçinin koronavirüs hastalığına yakalanması ve 3 işçinin de hastaneye kaldırılmasının ardından, salgına yakalanacaklarını gerekçe gösteren diğer çalışanlar iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Darıca Osmangazi Mahalle’sinde üretim yapan fabrikada M. A. isimli işçinin Korona - Covid 19 virüsünün tespit edilmesinin ardından işçiler mesai arkadaşları olan M. A.’da bulunan virüsün bilinmesine rağmen semptonlar kötüleşene kadar tedbir alınmadığını, bu nedenle da başka arkadaşlarında da belirtilerin ortaya çıktığını ifade ederek, sendika aracılığıyla yazdıkları dilekçede şu görüşlere yer verdiler ;
Bu durumda benim ve diğer arkadaşlarımın virüsten etkilenmiş olma ihtimalimiz çok yüksek.
işyerine servis ile gelmem, üretim esnasında zorunlu olarak diğer çalışanlar ile yakın temasta bulunmam, yemekhane, soyunma dolaplarının bulunduğu alanlar ile işyeri giriş çıkışında diğer arkadaşlarımla zorunlu olarak yan yana olmamız nedeniyle virüsün işyerinde bana bulaşması içten bile değildir. İş yerinizce etkili hiç bir önlem hayata geçirilmediğinden İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. Maddesi’nce belirtilen ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumu ortaya çıkmıştır. Tüm sağlık kuruluşlarının ve yetkililerin açıkladığı gibi 14 gün kendimi karantinaya alma zorunluluğum bulunmaktadır.
Ciddi ve yakın tehlike önlenemez olduğundan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. Maddesi uyarınca çalışmaktan kaçınma hakkımı kulandığımı, karantina süremi aşağıda yazılı adreste geçireceğimi, sürenin sonunda işbaşı yapacağımı bildirir, bu sürede ücretli izinli sayılmamı ve işyerinde tüm önlemlerin alınmasını talep ederim’.
FABRİKA YÖNETİMİ SMS’LE UYARDI; YASAL İŞLEM BAŞLATIRIZ
Fabrika Yönetimi ise çalışanlarına SMS ile attığı mesajlarda uyarıda bulunarak;
‘’ Değerli arkadaşlar, Üzülerek bildiririz ki, bir çalışma arkadaşımızda COVİD - 19 Virüsü görüldüğünü kısa bir süre önce öğrenmiş bulunmaktayız. Sarkuysan yönetimi olarak alınan tüm önlemlere rağmen bu durum bizi de üzmüştür. COVİD - 19 vakası görünen arkadaşımızın yakın çalışma çevresindeki, aynı servisi kullanan arkadaşlarımıza derhal izin verilmiş olup kendilerinin de test yaptırmaları üzerine bilgilendirilmiştir. Bu konuda lacağımız önlemler Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde artarak devam etmektedir. Bu kapsamda ulusal olarak salgınla mücadele ile ilgili stratejik önem taşıyan üretimimizin planlandığı şekilde devam edeceğini ve bu plan dahilinde çalışılması konusunda sizlerin de her zamanki hassasiyeti göstermenizi ve üretimin devam etmesini önemle duyururuz.
Tüm ülkeleri olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan ve pandemi olarak ilan edilen koronavirüs salgınının, işten kaynaklanan bir tehlike olarak değerlendirilmesi doğru değildir. Bu nedenle işyerinde virüsle karşı karşıya kalındığından hareketle işi bırakmanın, çalışmamanın hukuken kabül edilemeyeceğini, aksi davranışta bulunanlarla ilgili olarak hukuki yollara başvurulacağı hususunu üzülerek paylaşmak isteriz.’’ denildi.
BİRLEŞİK -İŞ SENDİKASI FABRİKA TEMSİLCİSİ KILIÇ; FABRİKAMIZA DAHA GÜÇLÜ DÖNECEĞİZ
Tüm bu gelişmelerin ardından dün akşam mesai biriminde fabrika önünde işçilerle bir araya gelen Birleşik -İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Selçuk Çiftçi ve Sendikanın fabrika temsilcisi Mehmet Kılıç birer konuşma yaptılar.
İlk olarak konuşan Birleşik -İş Sendikası fabrika temsilcisi Mehmet Çiftçi, insan sahlığının ticaretten daha önemli olduğunu söyleyerek, amaçlarının fabrikanın üretimini durdurarak zarar uğratmak olmadığını ifade etti. Çiftçi, fabrikanın üretimin devam etmesini işveren kadar önemsediklerini de dile getirerek, ‘’ Çocuklarımıza ekmeğimizi bu fabrikadan götürüyoruz, bizim kimseye minnet borcumuz yok, biz alın teri döküyoruz, bunun karşılığını almak için de bu fabrikada çalışıyoruz ama, arkadaşımızın birine bulaşan virüs pozitif çıkmış, biz hepimiz aynı alanları kullanıyoruz, aynı yemekhanede yemek yiyoruz, aynı duşu kullanıyoruz, aynı yerde karşılaşıyoruz, aynı ATM’den para çekiyoruz, dolayısıyla bu hastalığın hepimize geçme ihtimali var. bunun karşılığında insanların kendini karantinaya alması kadar hukuki yasal hiç bir şeyi yok. Birazdan bu fabrikadan çıkan arkadaşlar, o kendimizi koruma hakkımızı kullanacağız. Daha sonra geldiğimizde ise çok daha güçlü, çok daha disiplinli, dostlara da düşmana da fabrika işçisinin ne kadar karakterli olduğunu herkese göstereceğiz’’ dedi.
BİRLEŞİK -İŞ SENDİKASI GEBZE BAŞKANI ÇİFTÇİ; HUKUKSAL HAKKIMIZI KULLANIYORUZ
Birleşik -İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Selçuk Çiftçi ise, bu durumun sadece burada yaşanmadığını bölgedeki bir kaç fabrikada da aynı durumla karşılaştıklarını belirterek, ‘’ Şimdi evlerimize gidiyoruz, fabrikamızda sadece kesinleşmiş bir vaaka ile birlikte maalesef şüphe oluşturan birkaç vaaka daha var, şimdi biz onları da takip edeceğiz, yaptığımız şey yasa dışı bir şey değil, atılan bir SMS var, dikkate almayın. Biz hukuksal hakkımızı kullanıyoruz, sadece ve sadece bundan sonraki gelişmelerin nasıl olacağını bilmiyoruz, yani biz yaşadığımız duruma göre hareket edeceğiz. Şimdi gidiyoruz, temsilci arkadaşlarımızdan aldığımız bilgi dışında hiç bir şeyi dikkate almayın, ortada bir kriz var, sadece o krizi hep beraber yöneteceğiz. Ben fabrika yönetimiyle de görüştüm, karantina nedeniyle dediğim gibi iş yerine gelmeme süresi virüsü kapan arkadaşla yakın temas halinde olanlarla ve diğer çalışanlarla farklılık gösterebilir, bunu temsilci arkadaşlar size bildirecek. Sosyal mesafeyi koruyarak hepimiz evlerimize gidelim.’’dedi.