Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Körfez Köprüsü için tarih verildi!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolundaki güzergahta bulunan 3 buçuk kilometrelik Samanlı tünelinde incelemelerde bulundu. Yıldırım, yaklaşık 30 katrilyon civarında maliyeti olan otoyolun, mayıs sonu itibariyle İstanbul’dan köprü kesimi de dahil İznik çıkışına kadar açılmış olacağını söyledi.

Körfez Köprüsü için tarih verildi!
12 Şubat 2016 - 09:01
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolundaki güzergahta bulunan 3.5 kilometrelik Samanlı tünelinde incelemelerde bulundu. Yıldırım, “İstanbul-İzmir otoyolunun İzmit körfez geçişini izledik. Dünyanın en büyük dördüncü köprüsü. Kullanılan tel halatlarının boyu 80 bin kilometre. Bu önemli projeyi tamamen Türk mühendisleri, Türk işçileri ve Karayollarının fedakar çalışanları gerçekleştirdi. 
Projede alt yüklenici olarak Japonlar var. Biz eskiden birinci ve ikinci köprüyü yaptık. Orada yabancılar müteahhitti, bizim firmalarımız taşerondu. Türkiye AK Parti iktidarında öyle bir mesafe aldı ki dünyanın en büyük projelerini kendi insanımızın aklıyla, gücüyle gerçekleştirir hale geldik. Bunun en güzel örneği bu projedir” diye konuştu.
 
“MAYIS AYI SONUNDA İSTANBUL’DAN İZNİK ÇIKIŞINA KADAR OLAN KISIM AÇILACAK”
“Yalova-İzmit-Kocaeli bağlantısından körfez çıkışına kadar olan 40 kilometrelik mesafeyi önceden hizmete açacağız” diyen Yıldırım, “Öncesinde kontroller yapıyoruz. Mayıs ayının sonu itibariyle İstanbul’dan köprü kesimi de dahil İznik çıkışına kadar açılmış olacak. Bu senenin sonuna kalmadan da İstanbul-Bursa çevre yolu arası tamamen bitip, trafiğe verilecek. İstanbul-İzmir arasında 433 kilometrelik bölüm için Balıkesir, Manisa ve İzmir’de çalışmalar devam ediyor. Yıl sonunda 22 kilometrelik İzmir-Kemalpaşa yolu otogar çıkışına kadar bitmiş olacak. Bursa-Manisa arası da 2018 yılına kadar tamamlanmış olacak” açıklamasını yaptı.
 
“YOLUN MALİYETİ 30 KATRİLYONA YAKIN”
Yolun maliyeti hakkında bilgiler veren Yıldırım, şunları söyledi:“Bu otoyol tek köprünün finansman dahil maliyeti 30 katrilyona yakın. Yani 9 milyar dolar. 
Bugüne kadar kamulaştırma artı yapım olarak harcanan kısım 12 milyar Türk lirası. Hemen hemen işin 3’te 1’i tamamlandı. İstanbul-İzmir otoyolu tamamen bittiğinde İstanbul’dan İzmir’e 2 saat 50 dakikada gelmek mümkün olacak. Marmara ve Ege bölgesi artık birbiriyle birleşmiş oldu. Türkiye nüfusunun yüzde 40’ını, ülkenin milli gelirinin yüzde 65’ini üreten bu bölge adeta birbirleriyle komşu kapısı haline gelecek. Bölgedeki ekonomi çok daha büyüyecek. Bu bölge tamamen gelecek dönemde 2023 hedeflerinin gerçekleşmesinde lokomotif görevi üstlenecek. Köprüde işlemlere başlayalı fiilen başlayalı 3 yıl oldu. İki yılımız daha var. Aslında sözleşmede öngörülen zaman dilimi 7 yıl. 2 yıl önceden projeyi bitirmiş olacağız. Buda bir rekor. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza teşekkür ediyorum. 
Projede destek oldular. 
Projenin tamamlanması için gerekli katkıları sağladılar.” Köprüdeki ilk geçişin mayıs ayı sonunda olacağını vurgulayan Yıldırım, “6 dakikada İzmit’ten Altınova tarafına geçmiş olacağız. Gebze-Dilovası arası 12 kilometrelik kısım. Bunun alternatifi 45 dakikada arabalı vapur, 1.5 saatte de 90 kilometrelik Kocaeli-Gölcük trafiğine geçiştir. Bazen köprüden geçiş pahalı olacak diye haberler çıkıyor. 
En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Bunun böyle bilinmesi lazım. Bu tamamen yap-işlet-devren modeliyle gerçekleştirilen projedir. Buraya 30 trilyon yatıran işletmeci de bu parasını belirli bir süre içerisinde toplaması lazım. Peşin yaptırıyoruz, taksitle ödüyoruz. 
Burada geçen trafik garantisi eksik kalırsa, devlet olarak farkını biz vereceğiz. Eksik kalmazsa bir şey yapmak gerekmiyor. İstanbul-İzmir arasını hesap ettiğimizde bu yol çok karlı. Dünyanın değişik yerlerindeki yollarla kıyasladığımızda burası geçiş ücretleri bakımından en ucuz yoldur.” Bir gazetecinin geçiş ücretlerinin ne kadar olduğunu sorması üzerine Yıldırım, “Ücretler belli ama şu an aklımda değil” cevabını verdi. 
Bakan Yıldırım, açıklamasının ardından beraberindekilerle ve kendi kullandığı araçla, 3 bin 591 metreyle Türkiye’nin 3 şeritli en uzun tüneli olan Samanlı Tüneli’nde incelemelerde bulundu.