Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

KOGACE'den çifte kutlama!

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, 16 Ocak Basın Onur Günü’nü ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşunun 30’ncu yılını bir dizi etkinlikle kutlayacak.

KOGACE'den çifte kutlama!
14 Ocak 2016 - 13:47

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, 16 Ocak Basın Onur Günü’nü ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşunun 30’ncu yıldönümünü yarından itibaren başlayacak bir dizi etkinlikle kutlayacak. Konuya dair yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin kuruluşunu ilk kez İzmit’te müjdelediği 16 Ocak Basın Onur Günü’nün kutlanması ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyetimizin 30. Yaşını  bu yıl gerçekleştireceğimiz törenimiz ile kutlayacağız.

60 CEMİYET BAŞKANI

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk ve tek ülkenin ileri gazetecileriyle bir araya gelerek gerçekleştirdiği basın toplantısında Cumhuriyet’in ilanının müjdesini verdiği İzmit Kasr-ı Hümayun’da, 16 Ocak Basın Onur Günü görkemli bir törenle kutlanacak. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin organizasyonuyla düzenlenen törene; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başta olmak üzere, milletvekillerimiz, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan ve yönetim kurulu üyeleri, 60 cemiyet başkanımız ve yönetim kurulu üyeleri katılım sağlayacak.

GAZETECİ, YAZAR VE TELEVİZYONCULAR

Etkinliğimizde yine ülkemizin önemli gazeteci, yazar ve televizyoncuları da teşrif edecekler.

Kentimizin yetiştirdiği ve ülkemizin en önemli tarihçileri arasında yer alan Ahmet Nezih Galitekin, Sabah Gazetesi’nden Yavuz Donat, CNN Türk Televizyonu Programcısı Nevşin Mengü, Habertürk Televizyonu Programcısı Balçiçek İlter, A Haber’den Salih Nayman ve Milliyet Gazetesi Fotoğraf Servisi Müdürü Bünyamin Aygün de aramızda olacaklar. Yine bizlerin ve meslektaşlarımızın büyük heyecan ile beklediği TOKİ Basın Sitesi ile ilgili proje ile ilgili detaylarda açıklanacak.

GENİŞ PROGRAM

15-17 Ocak tarihleri arasında ilimizde gerçekleştirilecek olan Basın Onur Günü kapsamında Türkiye Gazeteciler Federasyonu Anadolu Zirvesi de kentimizde cemiyetimizin ev sahipliğinde yapılması da bizlere ayrı bir onur vermekte. 16 Ocak Basın Onur günü sabahı 09.00 da törenimiz ilk olarak Tarihi Tren Garı’ndan buluşma ve Saat Kulesi’ndeki Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başlayacak. Atatürk anıtına çelenk sunumunun ardından basın toplantısının yapıldığı Kasr-ı Hümayun’a (Av Köşkü) geçilecek. Törenimiz Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Gürol’un açılış konuşması ile başlayacak. Ardından protokol konuşmaları sonrasında Basın Onur Günü Onur Ödülleri ile Gazetecilik Yarışması Ödül töreni ile devam edecek. Temsili toplantının yapılmasının ardından da törenimiz son bulacak.

YEREL MEDYA PANELİ

16 Ocak Basın Onur Günü törenlerimizin öğleden sonraki bölümünde ise saat:15.00’te Luxor Garden Oteli’nde TGF Anadolu Zirvesi Yerel Medya Paneli ile devam edecek. Panelimizde Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri İbrahim Erdoğan’ın modaratörlüğünde Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Alver, TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Kocaeli Barosu avukatlarından Sibel Gökçe ve Avrasya Yayıncılar Birliği Başkanı İsmail Kahraman’ın sunumları gerçekleştirilecek. Panelimizin ardından saat:18.00’de TGF’ye bağlı 70 cemiyetimizi kapsayacak indirim anlaşması imzalanması yapılacak. Gazete sergimizin açılışı sonrasında ise 16 Ocak Basın Balosu ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin 30. Yaş günü büyük organizasyon ile gerçekleştirilecek.

DARICA’DA AÇILIŞ

Darıca Belediyesi bu ayki meclis toplantısında iktidar ve muhalefet partileri meclis üyelerinin tümünün kabul oyları ile Kocaeli Gazeteciler Cemiyetimize 5 yıllığına bedelsiz tahsisi gerçekleştirilen binamızın açılışı ise 17 Ocak Pazar günü saat:10.00’da gerçekleştireceğiz. Darıca İlçemizin en merkezi konumunda bulunan 150 metrekarelik yerimizin açılışına Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Merkez yönetim kurulu üyeleri ile ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen cemiyet başkanlarımızın katılımı ile yapılacak. TGF ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Medya Evimizin açılışının ardından saat 11.00’de Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi gezilmesi ve saat 12.00’de Darıca Belediyemizin Sahilde bulunan Sosyal Tesislerinde yemek yenilmesi ve sonrasında Basın İlan Kurumu Sosyal Tesislerinin gezilmesi sonrasında TGF yönetim kurulu üyelerimizi ve cemiyet başkanlarımızı memleketlerine uğurlayacağız.

ATATÜRK’ÜN İLK VE TEK BASIN TOPLANTISI
(16 OCAK 1923 İZMİT )
KASR-I HÜMAYÜN (SULTAN ABDULAZİZ’İN AV KÖŞKÜ)

Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’nı destekleyen 6 büyük gazetenin başyazarları ile yaptığı 6 saatlik bu ilk basın toplantısı, daha İstanbul işgal altındayken yapılır ve gelecekteki Cumhuriyet rejiminin de, fikrî temelini oluşturur. Yazıyı Popüler Tarih’in yazı ailesinden Ertan Ünal kaleme aldı... Popüler Tarih de, konuyu bir dosya biçiminde okurlarına sundu.

Başkomutanlık Meydan Savaşı ‘Büyük Zafer’ ile sonuçlanmış, Mudanya’da imzalanan ateşkes antlaşmasıyla Ulusal Kurtuluş Savaşı sona ermişti. Tüm Anadolu düşmandan temizlenirken, başkent İstanbul ve Batı Trakya, Lozan’da başlayan ve yeni Türk devletinin sınırlarının çizildiği barış görüşmelerinin sonucunu bekliyordu.

Ülke büyük bir sevinç içinde çalkalanırken Mustafa Kemal’in Meclis’teki ve Meclis dışındaki muhalifleri, çeşitli iddia ve görüşlerle ortalığı bulandırmaya çalışıyorlardı:
“Ordu niye taarruza devam etmemiş, İstanbul ve Batı Trakya’yı işgalden kurtarmamıştı?..”
“Ordu, ‘Büyük Zafer’ ile görevini tamamladıysa, komutanlar neden idareyi sivillere bırakmıyordu?”
“Hilafet muhafaza edildiğine göre, bu görev Gazi’ye verilmeliydi!” Halifelik kurumunun muhafazası için, Mustafa Kemal’e halife olmasını teklif edenler bile vardı.

Hele Gazi’nin, 1922’nin Aralık ayı içinde Ankaralı gazetecilere yaptığı açıklamada; barıştan sonra ‘halkçılık’ ilkesine dayanan, ‘Halk Fırkası’ adı altında bir siyasî parti kurmak istediğini belirterek, tüm aydınları görüş belirtmeye çağırması, ortalığı büsbütün karıştırmıştı...“Halkçılık ne demekti?.. Yeni parti, sınıf esası üzerine mi kurulacaktı? Yoksa Mustafa Kemal’in başka gizli düşünceleri mi vardı?..”
İstanbul, bu sorularla çalkalanırken, muzaffer başkomutan Mustafa Kemal, bir yurt gezisine çıkmaya karar verdi.

Gazi, kurmayı düşündüğü partiyle (Halk Fırkası) ilgili olarak, halkın nabzını yoklayacak, bu arada toplumda bir deprem etkisi yapacak atılım ve devrimlerle ilgili olarak, aydınlarla görüşecekti.
Kurtuluş Savaşı’nı ve Mustafa Kemal Paşa’yı başından beri kalemleriyle destekleyen, İstanbul’da yayımlanan altı büyük gazetenin başyazarı da gelişmeler konusunda görüşlerini almak üzere Gazi ile görüşme talebinde bulunmuşlardı. İşgal altındaki bir kentte tehditlere aldırış etmeden, canını ortaya koyarak yüreklerindeki duyguları kalemlerine aktaran bu gazetecilerin isteğini Gazi kabul etti.

Onlarla 14 Ocak 1923’te çıktığı yurt gezisi sırasında, İzmit’te görüşecekti. Gazetecileri İzmit’e getirmekle de, Ankara Hükümeti’nin İstanbul’daki temsilcisi Dr. Adnan (Adıvar) Bey’i görevlendirdi.
Tevhid-i Efkâr’ın başyazarı Velit Ebüzziya, Vakit’in başyazarı Ahmet Emin (Yalman),

Akşam’ın başyazarı Falih Rıfkı (Atay), İleri’nin başyazarı Suphi Nuri (İleri), İkdam’ın başyazarı Yakup Kadri (Karaosmanoğlu) ve Tanin’in başyazarı İsmail Müştak (Mayakon), Adnan Adıvar’ın başkanlığında, İstanbul’dan toplu olarak yola çıktılar.

Kafilede Adnan Adıvar’ın eşi Halide Edib (Adıvar) Hanım ve Adnan Bey İstanbul’a gelene kadar onun görevini yerine getiren Kızılay Başkanı Hamit Bey de yer almaktaydı. Bu topluluğa İleri gazetesinin İzmit Muhabiri Hakkı (Kılıçoğlu) Bey de katıldı.
Gazeteciler, İzmit halkının ‘Saray’ diye adlandırdığı binanın alt katındaki geniş salonda toplandılar. Burası Sultan II. Mahmud zamanında yapılmış, Sultan Abdülaziz zamanında baştan başa yenilenmiş, zarif bir av köşküydü. Toplantıda konuşulacakları kaydetmek üzere, TBMM’den 4 görevli de salonda yer almış bulunuyordu. Gazi’yi görecek olmanın heyecanı içindeki gazeteciler, daha önceden hazırladıkları sorulara bir kez daha göz atarken, Gazi içeri girdi. Annesini kaybetmiş olmanın verdiği üzüntüyü dudaklarındaki tebessümle gizlemeye çalışarak, herkesin tek tek elini sıkıp hatır sordu. Sonra kendisine ayrılan yere oturarak, gazetecilerle konuşmaya başladı... 16 Ocak Salı akşamı, saat 21.30’da başlayan bu toplantı, gece yarısını da aşmış, saat 03.00’te sona ermişti.