Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kocaelili gazeteciler Malatya Arapgir'de

Malatya Valisi Hulusi Şahin’in misafirleri olarak kayısı kentine düzenlenen kültür tanıtım gezisinde, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyesi gazeteciler, Arapgir’de geçirdikleri zaman diliminde ilçenin tarihi konaklarını ve eserlerini görmenin keyfini yaşadılar.

Kocaelili gazeteciler Malatya Arapgir'de
14 Ekim 2022 - 19:29
Malatya Valisi Hulusi Şahin’in konuğu olan Kocaelili gazeteciler, valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim H. Kılıç’ın organizasyonu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü rehberlerinden Bülent Kormaz’ın anlatımlarıyla 10 Bin nüfusa sahip Arapgir İlçesi’nde oldukça keyifli zaman geçirdiler.
Hz. Ömer zamanında Araplar tarafından zaptedilmiş birçok defalar el değiştirdikten sonra Malazgirt Muharebesi’nin ardından Alp Arslan´ın komutanlarından Emir Danişment tarafından alınan Arapgir, 12. asrın sonlarında Anadolu birliğine katılmış ve 15. asırda Timur’un istilasına uğradı. Arapgir, nihayet Yavuz Sultan Selim zamanında son kez Osmanlı Türkleri’nin eline geçti.

ONAR KAYA MEZARLIKLARI

Roma dönemindeki askerler ve varlıklı ailelere ait 26 adet tek odalı kaya mezarların bulunduğu Arapgir İlçesi Onar Mahallesi’ndeki Kaya Mezarlıkları’nı ziyaret eden Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Üyesi gazeteciler, daha sonra aynı mahallenin merkezinde bulunan 1224 (Hicri 621) yılında Şeyh Hasan Onar tarafından yaptırılan Büyük Ocak Cemevi’ni ziyaret ettiler

800 YILLIK TARİHİ CEM EVİ

Şerait, Tarikat, Marifet ve Hakikat adı verilen 4 ayrı kapıdan geçilerek içerisine ulaşılan 800 yıllık Büyükocak Cemevi’nin ağaç aksamının tamamı 1 kiraz ağacından yapılmış.
100-120 metrekare genişliğinde olan ve dönem dönem tamirata uğrayan ibadethane hakkında verilen bilgilerde, Anadolu’ya gelen ilk pirlerden olan Şeyh Hasan Baba’nın köcebe hayattan, yerleşik hayata geçmek için Onar Köyü’nü kurduğunu belirtilirken Büyük Ocak Cemevi’nin 12 direk üzerine kırlangıç yapı denilen tarzda yapıldığı belirtildi. 
Eskiden cem yapmadan önce ısınmak amacıyla yakılan ateşten çıkan islerin 800 yıllık Cem Evi’nin yapısını oluşturan ağaçları kurt ve böceklerden koruduğu da ifade edilirken, bugün ise kükürt yakılarak yapının korunduğu belirtildi

BELEDİYE BAŞKANI CÖMERTOĞLU, KONUKLARIYLA MİLLET HANI’NDA BULUŞTU

Kocaeli’den gelen heyeti karşılayan Arapgir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mesut Kavas, konuklarıyla yakından ilgilenirken, 1720 - 1750 yıllarında yapılan Tarihi Millet Hanı’nda yöresel yemeklerden oluşan bir öğle yemeği ikramında bulundu.
Yemeğin ardından Kocaeli’den gelen misafirleriyle buluşan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, ilçe hakkında bilgilendirmelerde bulunarak hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmedi.
Arapgir’deki geziye, Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mesut Kavas’ın rehberliğinde devam eden Kocaeli heyeti daha sonra Kozluk Çayı Kayaarası Kanyonu’nda doğal güzelliklerin tadını çıkartarak yorgunluk attı.

DAVULLU KLARNETLİ KARŞILAMA

 Arapgir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mesut Kavas, Kocaeli’den gelen konuklarına bir sürpriz yaparak tarihi yerlerin gezisi sırasında Kaşkaloğlu Konağı Musiki Evi ve Gastronomi Müzesi önünde davullu klarnetli karşılama yaptı. Türk Halk Müziği eşliğinde göbek atan, kimi zaman da halay çeken misafirler, Kavas’a bu jestinden dolayı teşekkür ettiler.
DEVAM EDECEK

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum