Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kocaeli heyeti, Anadolu'nun ilk kapısı Pasinler'de

Kocaeli Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı ile Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin organize ettiği Erzurum Tanıtım Günleri’nin 3. gününde Pasinler Belediyesi ziyaret edilip, ilçedeki tarihi yerler ziyaret edildi

18 Eylül 2022 - 18:31 - Güncelleme: 18 Eylül 2022 - 18:34
Kocaeli Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı ile Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin organize ettiği Erzurum Tanıtım Günleri’nin 3. gününde Pasinler Belediyesi ziyaret edilip, ilçedeki tarihi yerler ziyaret edildi Ziyarete, Kocaeli Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Ahmet Önal, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti (KOGACE) Başkanı Cemal Kaplan, KOGACE yöneticileri ve gazeteciler ile Vakıf Kurucu Başkanı Azmi Cihat Hatipoğlu, Başkan Yardımcısı Çetin Çomaklı, Hukuk işlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Av Emrah Karaman, Vakıf Genel Sekreteri Murat Şenel, Denetleme Kurulu Bşk Yrd Selami Sayım, Vakıf Muhasibi Erdal Durmuş, Vakıf Yönetim kurulu üyelerinden Ali Kılıç, Zeki Gündüz, Ahmet Çomaklı ve Cumhur Acar’ da katıldı. Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli’nin başka programları olması nedeniyle Kocaeli heyetini kabül eden Başkan Yardımcısı Ümit Selçuk Ayrancı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. 

VAKIF BAŞKANI ÖNAL; SPONTANE OLARAK GELDİK 

Ziyaretin spontane olarak geliştiğini dile getiren Kocaeli Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Ahmet Önal, Erzurum’a Vakıf ve Cemiyetin organizasyonuyla Kültür ve tanıtım programı çerçevesinde geldiklerini hatırlatarak gösterdikleri konukseverlikten dolayı teşekkür etti

 CEMİYET BAŞKANI KAPLAN; BÖLGENİN ÖNEMİNİ GELİNCE ANLADIK 

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan ise, vakfın daveti üzerine yola çıktıklarını, Erzurum coğrafyasını tanıma fırsatı verdikleri için kendilerine teşekkür ettiklerini söyleyerek, ‘’ Keyif aldık, burasının önemli bir bölge olduğunu gelince anladık, burada bulunan gazeteci arkadaşlarımız da bu geziyi gündeme taşıyorlar, bizi kabül ettiğiniz için teşekkür ederiz’’ dedi. 

BAŞKAN YARDIMCISI AYRANCI; KAPLICALARIMIZI MUTLAKA GÖRÜN 

Pasinler Belediye Başkan Yardımcısı Ümit Selçuk Ayrancı’da konuklarının ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilçede çok önemli kaplıcaların bulunduğunu ve mutlaka ziyaret etmelerini ifade ederek, ‘’ Hasan Kalesi ve diğer tarihi yerlerimizin gezmenizi isteriz’’ şeklinde konuştu Ziyaretin ardından Pasinler Belediyesi tarafından işletmeye verilen M.S. sonra 1373 yılında Zülkadiroğulları’ndan Şahbey tarafından yaptırılan ve 1993 yılında Pasinler Belediye Başkanı Emin Yaşar Değirmencioğlu döneminde yeniden inşa edilen tarihi kaplıcalar gezildi. Kaplıca suyunun özellikle eklem rahatsızlıkları için şifalı olduğu ifade edildi. 

ANADOLU KURULAN İLK VAKIF ZİYERET EDİLDİ

 Erzurum’un kültür ve Tanıtımı hakkında tarihi ziyaretlerini sürdüren Kocaeli heyeti daha sonra Pasinler İlçe sınırlarında yer alan ve 1048 yılında yaptırılan Seyyid Halil Divanı Zaviyesi’ni ziyaret etti. Pasinlar Belediyesi Sosyal İşler ve Kültür Müdürü Refik Tekin, Pasinler Savaşı’nda Ermenilere karşı savaşı kazanan Türkler’in Hasan Kale’ye, yani Pasinler’e yerleşen Türkler’in burada ikamet etmeye başladığını hatırlatarak, ‘’ Anadolu’da ilk vakıf Pasinler’de kuruldu, ilk vakıf senedi Pasinler’de imzalandı. Hatta Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıfların kuruluşunu 1048 milad kabül edip tescil etmiştir. Bu anıtta ilk vakfı temsil etme adına inşaa edilmiştir, yakın zamanda da cumhurbaşkanımız tarafından açılış yapılacak. 1048 Pasinler Savaşı’dan önce Türkler’in yerleştiği ova, yerleşim birimi olarak tarih kayıtlarında zaten sabittir. Bu anıt da bunu anlatmaktadır’’dedi. Kafileye rehberlik yapan Erzurum Büyükşehir Belediyesi personellerinden Şehir Tanıtım Uzmanı, Kültür Araştırmacısı Canan Şimşek ise anıtın Anadolu’nun ön sözü ve ilk giriş kapısı olduğuna yer vererek, ‘’Açılış Kapısı’ndasınız, başka bir ifadeyle de Anadolu’nun resmi açılışındasınız, Diyojen’i yenen Alparslan’ın kazanmasıyla Anadolu tamamen resmi açılışını sağlamıştır. Anadolu’nun ‘Ön sözü’nden de selamlar olsun’’ dedi.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum