Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kocaeli'deki fırınlar pazar tatili yapacak

Geçtiğimiz aylarda fırınların kapalı olması yönünde çalışma başlattıklarını duyuran Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, 2023 Şubat ayından itibaren uygulamaya geçeceklerini belirtti

Kocaeli'deki fırınlar pazar tatili yapacak
16 Aralık 2022 - 10:50 - Güncelleme: 18 Aralık 2022 - 17:58
Haftanın yedi günü hizmet veren hafta tatili uygulaması olmayan fırıncılar, tatil taleplerini geçtiğimiz aylarda dile getirmişti. Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, kararın ilimizde uygulanması adına yaz aylarında çalışmalara başlamıştı. İlçelerdeki fırınlardan topladıkları imzaların son aşamada olduğunu ifade eden Başkan Sarı, toplanan imzaları Kocaeli Esnaf Odaları Birliğince Valiliğe iletecek. Akabinde toplanan İl Hıfzısıhha Kurulu fırınların Pazar günü kapalı olması yönünde bir karar çıkaracak. Karara uymayan fırınlar denetim sonrası ceza alacak.

‘İMZADA SONA GELDİK’
Fırınların pazar günü tatil olmasıyla ilgili imza çalışmasının sonuna geldiklerini belirten Kocaeli Fırıncılar Odası Ali Sarı, “Fırınlardan imza topladık. Kocaeli’deki 12 ilçemizde yaklaşık 500 fırın var. Bütün fırınların Kocaeli Fırıncılar Odasına üye olmamasından dolayı ilçelerdeki ticaret ve esnaf odalarından da imza toplayıp karar aldırma zorunluluğu vardı. Örneğin Gebze ilçesinde yaklaşık 100 fırın var. Bu fırınlardan bir kısmı Kocaeli Fırıncılar Odasına kayıtlı, bir kısmı Gebze Esnaf Odasına kayıtlı, bir kısmı da Gebze Ticaret Odasına kayıtlı. Bu kayıtlarından farklı yerlerde olmasından dolayı her odanın üyelerinin tatil günü istemini karara bağlaması gerekiyordu. Bunun çalışmasını bitirmek üzereyiz” dedi.

‘KOCAELİ’DEN YAYILABİLİR’
Sözlerini sürdüren başkan Sarı, “10 ilçe ve 3 ticaret odasıyla bu kararı çıkarıp Kocaeli Esnaf Odaları Birliğine kararları getirip akabinde Kocaeli Valiliğine teslim edeceğiz. Bundan sonraki süreçte Kocaeli Valiliği, İl Hıfzısıhha Kurulu bu kararı çıkaracak. Bu ay sonuna kadar bu işi bitireceğiz. Yeni yılın ilk ayında bu kararı çıkarıp şubat ayında da uygulamayı başlatmak istiyoruz. Ülkemizdeki esnafın beklentisi bu yönde. Çalışmamız Türkiye’ye örnek olacaktır. İlerleyen günlerde belki de federasyonun da bu yönde bir çalışması olur. Bu konuyu federasyon başkanımızla da konuşuyoruz. Kocaeli’de bunu başlatacağız. Bu iş özümsendikten sonra diğer illere de yayılacak. Daha sonra Türkiye genelinde tatilimiz yasalaşacaktır” diye konuştu.

‘TATİL YOK DİYE TERCİH EDİLMİYOR’
Hafta tatili olmadığı için sektörün tercih edilmediğini belirten Başkan Sarı, “Asgari ücretin üzerinde de maaş versek hafta tatili olmadığı için sektörümüz tercih edilmiyor. Tatili getirirsek birçok çalışanın başka sektörlere gitmesini engelleyebiliriz. Pazar gününün tatil olması işverene birçok artısı da olacak. Fırınların hepsi pazar tatilini istemiyor. Birçoğu hafta içi tatil olmasını istiyor. Bu da imkansız çünkü ülkemizde hafta sonları belli. Pazar günleri birçok fabrikanın lokantaları kapalı. Bazı fırıncılar müşteri potansiyeline göre pazar günü satışım daha iyi diyerek tatil olmasını istemiyor. Fırıncımıza bir günlük tatilin maliyetlerindeki düşüşe de yansıyacağını her seferinde anlatıyoruz” diye konuştu.

‘NÖBETÇİ BİZDE TUTMAZ’
Tatilin işverene de faydası olacağını kaydeden Başkan Ali Sarı, “Ayda 4 gün kapalı olan fırınlarda temizlik ve makine bakımı daha iyi yapılıyor. Daha hijyen ve daha kaliteli ekmeği de böylece üreteceğiz. 24 saat çalışan fırınlarımız var. Temizliğini ve makine bakımı doğru düzgün yapamıyor. İşverenin bu anlamda da kazancı olacağına inanıyoruz” dedi. Nöbetçi fırın uygulamasından da bahseden Sarı, “Nöbetçi fırın uygulaması bizde tutmaz. Nöbetçi eczacılar gibi dükkanı açamayız. Çünkü eczacı deposunu dolduruyor. O gün sattığını satıyor, satamadığını daha sonra satabiliyor. Biz ekmeği satamadığımızda yarın onu satma şansımız yok. Günlük sattığımız bir ürün olduğu için nöbetçi fırın uygulaması için bir çalışmamız yok” dedi.

‘DENETİM YAPILACAK’
Pazar tatilini Karamürsel özelinde de değerlendiren Sarı, “Karamürsel’deki fırınlarımızın çoğu pazar tatiline karşı. Çoğunluk istemedikçe pazar tatili kararı Karamürsel ilçesi için geçerli olmayacak. Fırıncıların çoğunun vereceği karara göre hareket ediyoruz. İzmit ilçemizde yüzde 90 oranında meslektaşımız Pazar günü tatilini istiyor. Kurala uymayan fırınlara denetimi belediye zabıtası yapacak. Tarım il müdürlükleri ve ticaret il müdürlükleri de denetim yapabilecek. Pazar tatili istemeyenler de kapatmak zorunda kalacak. Çoğunluğun kararına herkes uymak zorunda. Cumartesi günü saat 24.00’ten Pazar günü saat 24.00’e kadar hiçbir şekilde fırınlarda imalat ve satış olmayacak” dedi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • osman dinç
    1 yıl önce
    o çalışmadıkları pazar gününüde ekmeğe zam olarak yansıtırlar