Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kocaeli'de ekmeğe zam gelebilir!

Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, yeni yılda una ve tüm giderlere gelen zam nedeniyle ekmek zammı ile ilgili bir çalışma yapacaklarını söyledi.

Kocaeli'de ekmeğe zam gelebilir!
10 Aralık 2020 - 11:22
Un fiyatlarında artış oldu diyen oda başkanı Sarı, “Bir un çuvalı bugün 150-160 lira bandında. Bu rakam 115-120 liradan buraya çıktı. Malum elektriğe, doğalgaza zam geldi. Pandeminin de her fırına getirdiği ek maliyet var. Aylık maliyet 3-5 bin lira civarında. Yılbaşında asgari ücrete de zam gelecek. Yılbaşında ekmek fiyatlarıyla ilgili bir çalışma yapacağız. Şu anda bu yönde bir çalışmamız yok. Her fırın en az bir araç kullanıyor. Araçlar artık lükse girdi. Bir fırın aracı 150 bin lira civarında. Araç giderini karşılamak için fırıncının kazanması lazım.

GÜNDE 50 BİN EKMEK BAYATA DÜŞÜYOR

Kocaeli’de ortalama 1 milyon 200 bin ile 1 milyon 500 bin arasında ekmek üretiliyor. Günde ortalama 50 bin ekmek de bayata düşüyor. Türkiye genelinde ise günde ortalama 4-5 milyon ekmek bayata düşüyor. Herkes tüketebildiği kadar ekmek tüketsin. ”dedi

İŞ KAYBIMIZ YÜZDE 30

Sarı açıklamasına şöyle devam etti; Pandemi sürecinin başında fırıncı esnafının işleri iyiydi açıkçası. Özellikle tezgah satışlarında yüzde 20-30 civarında artış oldu. Sonra evde kalan vatandaşlarımız ya ekmek tüketimini azalttı, ya da evde ekmek yapmaya başladılar. Bu gelişmelerin ardından da işlerde düşüş oldu. Yaz sezonunda işler çok düştü. Öğrencilerin olmaması da işleri etkiledi. Yaz sürecinde iş kaybımız bir önceki yıla oranla yüzde 30 civarında oldu. Biz dert yanmıyoruz. Allah’a şükür en zor dönemlerde bile vatandaşımızın evine kadar ekmek götürdük. Kocaeli’nin en ücra köşelerine bile ekmek gitti.

KİMSE EKMEKSİZ KALMADI

1 ekmek için kilometrelerce yol kat eden esnafımız oldu. Amaç para kazanmak değil, insanımızın ekmeksiz kalmamasıydı. Fırıncılar adına birçok yerden teşekkür aldım. Ufak tefek sıkıntılar oldu ama o süreci Kocaeli olarak çok güzel atlattık. Yüzde 99 başarı sağlandı diyebilirim. Ekip olarak oda yönetimimizi de tebrik ediyorum. Ekmek alamadığını belirten vatandaşların olduğu yerlere ek ekmek seferleri oldu. Umarım bu virüs bir an önce biter de herkes normale döner. Devletimiz ihtiyaç duyması durumunda biz her zaman göreve hazırız. Körfez, Darıca, Gebze ve Çayırova’da Halk Ekmek uygulaması vardı. Diğer 8 ilçede de uygulandı. Satışlar Pazar günü hariç devam ediyor. Satışların durumu fırınlarla paralel gidiyor. Halk Ekmek’te büyük bir satış yok. Vatandaş fırından sıcak ekmek almaya daha fazla ilgi gösteriyor. Çok ekmek tüketen dar gelirli aileler daha çok Halk Ekmek’i tercih ediyorlar. Büfeleri ekmeksiz bırakmıyoruz. Temmuz ve Ağustos ayında Halk Ekmek satışları çok düştü. 46 tane büfe var. Satışlar dengesiz oluyor. Bir büfede bazen günde 500, bazen 300 satış oluyor. Vatandaşımızın da anlayışlı davranması gerekiyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum