Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"Kapasite kullanım oranlarındaki toparlanma sevindirici"

 T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre temmuz ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 70,7 ile geçen yılın aynı ayına göre 5,5 puan gerilerken, geçen aya göre 4,7 puan arttı. Kocaeli’de ise yüzde 65.1 ile geçen yıla göre 4.9 puan gerilerken, geçen aya göre 3.9 puan arttı.

"Kapasite kullanım oranlarındaki toparlanma sevindirici"
27 Temmuz 2020 - 13:06

Kapasitelerde aylık artışların devam ettiğine işaret eden Zeytinoğlu, “Temmuz ayında kapasite kullanım oranları Türkiye ve ilimiz genelinde aylık düzeyde artarak, toparlanmanın devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz.” açıklamasını yaparak “Odamız tarafından her ay düzenli olarak açıkladığımız imalat sanayinde kapasite kullanım oranı temmuz ayında yüzde 65.1 oranında gerçekleşti. Tabii aylık toparlanmaya rağmen hala normal seviyelere dönemedik. İlimiz sanayi kuruluşlarının yarısından çoğu ihracat yapıyor. Dolayısıyla Avrupa ekonomisindeki toparlanma hızı bizi yakından ilgilendiriyor. Bu toparlanma hala istediğimiz seviyede değil. Avrupa’nın kuzey bölgelerinde ikinci dalga duyumları alıyoruz. Pandeminin ilk aylarında firmalarımızın bir kısmı duruşa geçmek durumunda kaldılar, ama üretimi hiç durdurmadık. Tedbirleri alarak üretime devam edeceğiz.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre temmuz ayında Kocaeli’nin öncü sektörlerinde de kapasite kullanım oranının arttığını belirten KSO Başkanı “Firmalarımızın yüzde 50’si temmuz ayında kapasite kullanım oranının bir önceki aya göre arttığını, yüzde 28.5’i değişmediğini ve yüzde 21.5’i azaldığını ifade ettiler. Sektörlere baktığımızda, otomotiv, kimya, plastik ve kauçuk sektörleri kapasite kullanım oranlarında haziran ayına göre artış gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Temmuz ayında duruşta olan firmaların oranının yüzde 1,5’e gerilediğini söyleyen Zeytinoğlu “Nisan ayında duruşta olduklarını bildiren firmaların oranı yüzde 24 iken, mayısta yüzde 9’a, haziranda yüzde 4’e gerilemişti. Temmuz’da ise bu oran yüze 1.5’a düştü. Umarız ikinci dalganın etkileri daha az olur. Tedbirlerimizi alarak üretime devam etmek zorundayız.” dedikten sonra “Temmuz ayı anketine yanıt veren firmaların bir önceki aya göre yüzde 21,5’inin istihdamlarının arttığı, yüzde 73’ünün istihdamlarında değişim yaşanmadığı, yüzde 5,5’inin ise istihdamlarının azaldığı belirlenmiştir. Firmaların yüzde 21’i ağustos ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 24’ü siparişlerinin azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 55’inde ise sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.  Ankete katılan firmaların yüzde 14’ü dış siparişlerinin ağustos ayında arttığını belirtirken, yüzde 26’sı azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 60’ı ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.” dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum