Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'tan GTÜ'ye övgü
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Elektronik Mühendisliği Amfi-1’de düzenlenen 'Adalet Ombudsmanlık ve Üniversiteler' Seminerinde Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç konuşmacı oldu. Malkoç öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada Türkiye’de birçok üniversitede bulunmayan imkanlara sahip olduklarını belirterek bunu iyi değerlendirip alanlarında 'en iyi' olmayı başarmalarını istedi.
20 Aralık 2018 - 08:24
Etkinlik, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü ile başladı. Tüm katılımcılar GTÜ Yürüyüş Parkurunda Kocaeli, Gebze ve civar ilçelerden gelen vatandaşlarla birlikte yürüdü. Katılımcılara yürüyüş sonrasında kahvaltı ikram edildi. Daha sonra Seminerin yapılacağı salona geçildi.
Seminere Malkoç’un yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, GTÜ Rektörü Prof.Dr. M. Hasan Aslan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nilay Coşgun ile Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan, Kocaeli ve Gebze protokolü, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldılar.
“TOPLUMUN HER KESİMİNE NÜFUZ ETMELİ”
Rektör Prof. Dr. Aslan, programın açılış konuşmasında, Ombudsmanlığın toplumun her noktasına nüfuz etmesi adına çok değerli görevlerden bir tanesi olduğunu belirterek “Kamunun amacı halka en iyi, en doğru hizmeti vermektir. Bu noktada yaşanabilecek sorunların nedenlerinin saptanması ve yapılan önerilerle hizmet kalitesinin bir üst noktaya ulaşması büyük önem arz etmektedir. Kamu denetçiliği kurumumuz işte bizlere bu noktada büyük destek vermektedir.” diye konuştu.
GTÜ’NÜN KALİTELİ HİZMETİ TESCİLLİ
Eğitim noktasında kamu hizmeti veren Gebze Teknik Üniversitesi’nin bu hizmeti kaliteli bir şekilde yerine getirmesi sayesinde Türkiye’de ilk kez ISO 9001:2015 ve ISO 10002 kalite belgelerini aldığını anımsatan Prof. Dr. Aslan, “Kamu İdare hizmetlerinin kalitesinin artması, insan haklarına saygılı bir şekilde; hukukun üstünlüğünün idari mekanizmaların her noktasına nüfuz edebilmesi, en önemlisi de insan odaklı bir idare yapısının oluşması için katkılarını esirgemeyen; 2013 yılında kurulan Kamu Denetçiliği kurumumuzun bugün gerçekleştirmekte olduğumuz etkinliklerle daha fazla bilinir hale gelmesini temenni ediyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan ise yaptığı açılış konuşmasında kamu kurumları ile bireyler arasındaki ihtilafları hak ve adalet çerçevesinde ele aldıklarını belirterek çalışma alanlarından bahsetti.
KARAOSMANOĞLU: “KARAMSARLIĞA YER YOK”
Başkan Karaosmanoğlu ise konuşmasında GTÜ ‘ye her türlü katkıyı yapmaya devam ettiklerini; çünkü öğrencilerimizin çok iyi bir şekilde geleceğe hazırlanmaları gerektiğinin altını çizdi. Karaosmanoğlu, en iyiye ulaşmak için rekabet ederken kendi aramızda birbirimize destek olanın da gerekliliğini vurgulayıp, “Öğrencilerimizin gençlerimizin geleceğe çok iyi hazırlanması gerekiyor. Beyniyle, gönlüyle bilgiye, halka, hizmete açık insanlar olarak yetişeceklerine gönülden inanıyor ve onlara güveniyorum. Öğrencilerimiz sizler geleceğin teknisyeni, mühendisi ve diğer branşlarda uzmanlık sahanızda en iyisi olacaksınız. Erdemde, hizmette, güzelliklerde ve faydalı şeylerde yarışacaksınız. Yarışırken birbirimize de manevi destek olacağız. Her zaman pozitif olacağız; karamsar, yılgın, bıkkın olmayacağız. Kendinizi daima geliştireceksiniz.” diye konuştu.
AMAÇ KAMU HİZMETLERİNDE KALİTEYİ ARTIRMAK
Semineri düzenleyen Rektör Prof. Dr. Aslan ve çalışma arkadaşlarına ve katılımlarından ötürü Başkan Karaosmanoğlu’na teşekkür ederek konuşmasına başlayan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Ombudsmanlık Türkiye'nin en genç kurumlarından biridir. 2010 yılında Anayasada yerini almış, 2012 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çıkardığı 6328 sayılı kanunla kurulmuş ve 2013 yılından beri çalışmalarına devam ediyor. Kamu kurumları eğitim, sağlık, ulaşım gibi birçok alanda hizmet veriyor. İşte bu hizmetler yerine getirilirken bir eksiklik, kusur, hata varsa veya kamu hizmeti veren görevlilerden kaynaklı bir yanlışlık ihmal ve kasıt görülürse mahkemeye gitmeden başvurulması için kurulmuş.” dedi.
MALKOÇ’TAN ÖĞRENCİLERE; ‘GELECEĞİMİZ SİZLERSİNİZ’
Hizmetlerin kalitesinin artması ve demokratik kuralların daha iyi işlemesi için ayrıca vatandaşların seçimler dışında yerel ve genel yönetime katkıda bulunabilmesinin esas amaç olduğunu dile getiren Malkoç sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani kısaca bütün mesele hizmetlerin daha kaliteli olması Hak arama kültürün yaygınlaşması ve halkın seçimler dışında yönetime katılması… Kendi ülkemizde adaletle ilgili müesseseleri inşa ederken kendimizi de iyi yetiştireceğiz. Çünkü Türkiye’nin geleceği sizlersiniz. Tarih kitaplarında okuyoruz ya; Osman Gaziler, Şeyh Edebaliler, Yunus Emreler, Mevlanalar veya Fatih Sultan Mehmetler, Yavuz Sultan Selimler… İşte gelecekte siz onların yerini alacaksınız. Geleceğin Mevlanaları, Yunus Emreleri, İbn-i Sinaları, Ali Kuşçuları siz olacaksınız. Bunun için kendimizi iyi yetiştirmemiz gerekiyor.
GÖNÜL COĞRAFYAMIZ 80 MİLYONLA SINIRLI DEĞİL
Türkiye 80 milyonluk Edirne’den Kars’a Artvin’den Muğla’ya kadar bir ülke ama gönül coğrafyamız veyahut etki ettiğimiz alan 80 milyonun çok ötesinde. Bu açıdan sizler hangi alanda olursa olsun en iyisi olursanız, en iyisini yapmaya çalışırsanız geleceğimiz rahat olur. Türkiye’deki hemen hemen hiçbir üniversitede kolay bulunmayacak imkanlara sahipsiniz. Bir tarafta Türkiye’nin her alanda ekonomi alanında, sanayi alanında en güçlü ili Kocaeli Gebze, diğer tarafta Dünya’nın başkenti İstanbul bu nimetlerden iyi faydalanın.”
TÜRKİYE BÜYÜDÜKÇE DÜNYA HUZURA KAVUŞACAK
Malkoç konuşmasının devamında, “Anadolu’dan birçok medeniyet geldi geçti Hititler, Lidyalılar, Urartular, Roma İmparatorluğu, Bizans… Hamdolsun 1071’de atalarımız gelip burayı bize yurt edindi. Burası sırtlanların bol olduğu yer bizim dedelerimiz, atalarımız dünyanın en önemli toprak parçasını bize vatan kılmışlar. Bu coğrafyadan sırtlanları kovmak için Osmanlı bir Aslan. Osmanlı’nın yıkılmasından sonra Balkanlar’da kan gövdeyi götürdü, Kafkaslar gözyaşına boğuldu, Ortadoğu hala savaş bitmedi, devam ediyor. Ama o Aslan ölmeden bir yavru doğurdu, o da Türkiye Cumhuriyeti. Şimdi o aslanın yavrusu büyüyor, büyüdüğünde de inşallah bu bölgede yine huzur olacak, dünyada da asayiş olacak.’’ dedi. Konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Seminerin sonunda Rektör Prof. Dr. M. Hasan Aslan tarafından görev süresince GTÜ’ye katkılarından dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu’na ve Seminere katılıp değerli görüşlerini katılımcılarla paylaşan Kamu Başdenetçisi Malkoç’a birer plaket takdim etti. GTÜ’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Malkoç ise Rektör Prof. Dr. Aslan’a Kamu Baş Denetçiliği kurumu yayınlarını hediye etti. Toplu fotoğraf çekimi ile etkinlik sona erdi.