Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

'Günlük 15 bin araç geçişine devlet 500 bin TL ödüyor'

Açılışı ile birlikte gündemden düşmeyen ve devletin araç garantisi verdiği Osmangazi Köprüsü için sık sık rakamlar açıklanmış ve köprü geçişi için talebin fazla olduğu resmi makamlarca paylaşılmıştı

'Günlük 15 bin araç geçişine devlet 500 bin TL ödüyor'
11 Ağustos 2016 - 09:42
Özellikle bayram tatilinde hemen hemen her gün araç sayıları paylaşılırken ücretli geçişlerin başladığı 11 Temmuz gününden sonra talebin olmadığı ve devletin zarara uğratıldığı belirtilmişti. Son olarak Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan günlük 20 bin aracın geçiş yaptığını belirterek bu durumu başarı olarak açıklamıştı.
 
AKAR DUDAK UÇUKLATAN 
RAKAMALARI AÇIKLADI
CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Haydar Akar 11 Temmuz sonrası araç geçişlerine ilişkin açıklama yaparak devletin büyük zarara uğratıldığını belirterek,‘ Devlet olarak köprüyü 50 yılda yapamazdık diyenler gerçekten 50 yıl düşünseler böyle bir ihale yapamaz, devleti böyle zarara sokamazdı’ dedi.
Akar, 40 bin araç garantisinin neye göre hesaplandığını soruyoruz ancak verdikleri cevapla bunların plan ve programlarının ne kadar sığ olduğunu ortaya koyuyor. Neymiş; Geçişlerde belirlenen ücret ve araç sayıları Fizibilite Raporunda belirtilen kriterlere göre hesaplanmış deniyor,  Nasıl bir fizibilite nasıl bir rapor bunu ortaya koysunlar ve bu zararı da vatandaş değil bunu yapanlar ödesinler. Her fırsat da CHP’yi eleştirenler yine yapacakları fizibilite çalışmalarında CHP’den destek alabilirler’ dedi.
 
GÜNLÜK 15 BİN ARAÇ GEÇİŞİNE 
DEVLET 500 BİN TL ÖDÜYOR
Akar yaptığı açıklama da ücretsiz geçişlerin yapıldığı 10 günlük bayram sürecinde 960 bin araç geçişin olduğunu, ücretli geçişlerin başladığı 11-26 Temmuz arasında toplam 207 bin araç geçişin yapıldığına dikkat çekerek günlük araç geçişinin 15 bin de kaldığını belirtti.
Ulaştırma Bakanının günlük araç geçişine ilişkin 20 bin aracın üstünde açıklamasına yine kendi Bakanlığının verdiği cevabı ortaya koyarak cevap veren Akar ‘’Sözleşme gereği 35 dolar+ KDV uygulamasında sözde indirime giden Bakanlık kalan tutarın hazine tarafından ödeneceğini açıklamıştı. Bugün baktığımızda günlük geçen yaklaşık 15 bin araç geçişi için devlet işletmeci firmaya günlük 500 bin TL ödüyor. Yine 16 gün sonunda geçiş yapan araçlar için Hazinenin kasasından işletmeci firmaya 8 Milyon TL ödeme yapıldığını ve buna bir de günlük geçiş yapmayan 25 bin araç eklendiğinde hazinenin yani vatandaşın sırtına yüklenen rakamın dudak uçuklattığını görüyoruz ‘dedi.
 
‘GEÇİŞ YAPMAYAN 25 BİN ARACA GÜNLÜK 3 MİLYON TL BEDEL ÖDÜYORUZ’
Devletin geçiş yapan araçlar için ödediği bedelin yanında bugün itibari günlük 25 bin araç farkını da ödediğini belirten Akar bununda hazineye yani vatandaşa günlük bedelinin 3 milyon TL olduğunu söyledi. Köprünün maliyetinin 2 Milyar 355 milyon TL ( bugünkü kur ile 790 milyon dolar) olduğunu belirten Akar, 22 yıl firma bu köprüyü işletecek, 3 yıl yapım sürecinde geçti. 19 yıl firma buradan kazanç sağlayacak.
Ancak bugünkü tablo ile kıyasladığımızda devletin verdiği garanti araç sayıları baz alındığında sadece 2 yılda bu maliyetin karşılandığını ve 17 yıl gibi uzun bir süre işletmeci firmanın buradan gelir elde edeceğini görüyoruz. Kısacası maliyet 2.355 milyar TL,  kazanç 27 milyarın üzerinde yani 11 kat gibi bir kazanım var dedi.
Yine ücret artışlarının her yıl Amerikan Tüketici Endeksine göre olacağını belirten Akar Hazinenin dolayı ile vatandaşın daha çok bedel ödeyeceğini söyledi.