Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

GTÜ öğrencileri Portekiz'de Türkiye'yi temsil etti

GTU WATER WINGS Takımı Portekiz’de düzenlenen Airbus Sloshing Rocket Workshop yarışmasında üniversitemiz ve Türkiye’yi temsil ederek 4.’lük başarısı elde etti. 

GTÜ öğrencileri Portekiz'de Türkiye'yi temsil etti
18 Ekim 2024 - 14:32
Aırbus Sloshing Rocket Workshop Yarışması Avrupa genelinde farklı ülkelerden 20 takımın yer aldığı AIRBUS ve EUROAVIA ortaklığında düzenlendi. Yakıt tanklarında çalkantı üzerine geliştirici fikirler arayan AIRBUS Sloshing Rocket Workshop Yarışması'nda Türkiye’den finale kalan tek takım olan GTU HUK WATER WINGS takımı, rapor aşamasında ilk beşe girerek Lizbon'da uçuş yapma hakkı elde etti. Portekiz’in başkenti Lizbon’da Portekiz Hava Kuvvetleri sahasında gerçekleştirilen Airbus Sloshing Rocket Workshop yarışması finallerinde WATER WINGS takımımız 4.lük başarısını yakaladı.
Görev kapsamında, su basınçlı itki sistemine sahip roketleri ile suyla dolu bir görev yükü taşındı ve bu yükün içindeki sıvının hareketini kontrol altına alacak yenilikçi bir çalkantı önleyici sistem geliştirilmesi istendi. Doğadan ilham alınarak tasarlanması istenen bu sistem, özellikle sıvının fırlatma sırasında ortaya çıkan hızlanma ve yön değişimlerinden kaynaklanan çalkantı etkisini en aza indirmeyi amaçladı.
Yarışma sürecinde, yarışma şartları olarak roketin dikey olarak 90 derece açıyla fırlatılması ve yatayda maksimum mesafeyi kat etmesi istendi. Bu esnada taşınan sıvı yük miktarı, yatayda alınan mesafe ve dikey uçuş performansı puanlama kriterleri olarak belirlendi. Görev yükünün hem güvenli hem de verimli bir şekilde taşınması, roketin yüksek performans göstermesi ve çalkantı önleyici sistemin başarıyla çalışması, takımın yarışma süresince gösterdiği mühendislik becerilerini ile 4.’lük başarısı elde edildi.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum