Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

GTÜ'lü akademisyene TÜSEB ve TÜBİTAK Desteği

GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Doç. Dr. Hülya Akdemir’in projeleri TÜSEB ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

GTÜ'lü akademisyene TÜSEB ve TÜBİTAK Desteği
25 Eylül 2024 - 11:00
Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Temel Bilimler Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Doç. Dr. Hülya Akdemir’in yürütücüsü olduğu, Öğr. Gör. Dr. Hüseyin Balcı ve Arş. Gör. Arzu Aysan’ın araştırmacı olarak yer aldıkları “Antioksidan özelliğe sahip 4-vinilkatekolün metabolizma mühendisliği yoluyla biyosentezi ve antitümör yanıtının belirlenmesi” adlı proje TÜSEB desteği almaya hak kazandı. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı(TÜSEB) Acil Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazanan projenin amacı: Bitki sekonder metabolitlerinden fenolik asitlerin dekarboksilasyon ürünü olan, antioksidan özelliğe sahip 4-vinilkatekolün (VCAT) E.coli’de heterolog olarak yüksek verimde üretilmesi için stratejiler geliştirmek ve VCAT’in anti-tümör etkisinin ayrıntılı olarak incelenmesidir.

GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Doç. Dr. Hülya Akdemir’in yürütücüsü olduğu, Öğr. Gör. Dr. Hüseyin Balcı ve Arş. Gör. Dr. Gamze Şeker’in araştırmacı yüksek lisans öğrencileri Tugay Türkyılmaz ve Zeynep Akyol’un bursiyer olarak yer aldıkları “Heterolog antosiyanin biyosentezinde farklı glutatyon-S-transferaz enzimlerinin etkinliğinin araştırılması” adlı proje ise TÜBİTAK 1002-Hızlı Destek Programı tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Proje, sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle bitkisel temelli antosiyanin gibi doğal renklendiricilerin büyük çapta üretimi için bu pigmentlerin öncül moleküllerinden başlayarak üretim stratejilerinin geliştirilmesini hedeflemektedir. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum