Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

GTÜ'den sanayiye nitelikli araştırmacı desteği 

Özel sektörde nitelikli araştırmacı istihdam edilmesini teşvik etmek amacıyla açılan TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı 2019 yılı çağrı başvurusu kapsamında desteklenmeye hak kazanan projeler açıklandı.

GTÜ'den sanayiye nitelikli araştırmacı desteği 
11 Haziran 2020 - 14:49

Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) 7 proje ile destek alan üniversiteler arasında proje sayısına göre 6. sırada yer aldı. Araştırma üniversiteleri arasında en fazla destek alan 2. üniversite oldu. Çağrısı öncesinde programa katılımı teşvik etmek amacıyla Bilişim Vadisi, Teknopark İstanbul, TÜBİTAK MARTEK, GOSB Teknopark ve TAYSAD’da sanayicilere 2244 Sanayi Doktora Programını anlatan GTÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin öncülüğünde hazırlanan başvurular ile geçtiğimiz yıla göre başarı oranı %350 artmış oldu. 

Bilgilendirme eğitimlerine bizzat katılarak bölge sanayicilerini programa yönlendiren Rektör Prof. Dr. M. Hasan ASLAN “Sanayinin kalbinde, teknoloji ile iç içe olan üniversitemiz lisans ve lisansüstü eğitimde bugüne kadar sanayiciler ile hep iç içe olmuştur. Şişecam ile hayata geçirdiğimiz Cam Bilimi ve Teknolojisi gibi programlarla bölge firmalarıyla işbirliğimizi somut adımlara dönüştürmüştük. Bu çağrı ile 8 firmamız ile belirlediğimiz ihtisas alanlarında öncü araştırmacılar yetiştireceğiz. GTÜ’nün güçlü alt yapısı ve firmalarımızın sektörel bilgi birikimini öğrencilerimize sunacağız. Bu destek ile firmalarımız 4-5 yıl boyunca belirlenen ihtisas alanlarında dikeyde uzmanlaşmış araştırmacılar ile Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirebilecekler. Destek alan firma ve akademisyenlerimizi kutluyorum.” dedi.

Sanayiye GTÜ TTO Katkısı

Rektör ASLAN, “Henüz TÜBİTAK desteğinin 2019 yılı çağrısı açılmadan Teknoloji Transfer Ofisimiz öncülüğünde GTÜ olarak sanayicimizin bu programdan faydalanması için çalışmalara başladık. 5 farklı lokasyonda yüzün üzerinde firma temsilcisine bu çağrıyı avantajlarını anlattık. Talep eden firmalar ile akademisyenlerimiz Teknoloji Transfer Ofisimiz aracılığıyla eşleştirilerek proje geliştirmeleri gerçekleştirildi. Mevzuat, dokümantasyon gibi konularda TTO’muz mesai mefhumu gözetmeksizin projelere destek sağladı. Zaten TTO’da görev yapan arkadaşlarımız mesailerinin büyük bir bölümünde sanayi kuruluşlarımızın Ar-Ge ve yenilik ihtiyaçlarını tespit etmeye, bunların fizibilitesini yapmaya, üniversite-sanayi işbirliği içerisinde gerçekleştirilebilmesi ve uygun fon programlarından bu projelerin fonlanabilmesi için danışmanlık sunmaya devam ediyorlar. TTO’muz aracılığıyla sanayicimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.  

Üniversite sanayi iş birliğinde sürekli ilklere imza atan Gebze Teknik Üniversitesi programa sunduğu projeler ile ülkenin öncelikli alanlarında teknolojik dönüşüme katkı sağlayacak ve nitelikli insan kaynağı yetiştirecek. Sürdürülebilir Tarım, İlaç, Havacılık, Kompozit Malzemeler, Yapay Zekâ ve İşletmelerde Dijitalleşme, Enerji Verimliliği, Nanoteknoloji olmak üzere yüksek teknoloji alanlarında yapılacak projelerde 26 doktora öğrenci istihdamı yapılacak.   

Sanayi Doktora Programına İlgi Arttı

Söz konusu programda yer almak isteyen üniversiteler ve firmalar başvuru dönemine yoğun ilgi gösterdi. 56 farklı üniversite ve 261 farklı sanayi kuruluşu 330 proje önerisi sundu. 2019 yılı çağrısı değerlendirme süreci tamamlandı ve 330 projeden 188’i destek almaya hak kazandı. Desteklenen projeler kapsamında 645 doktora öğrencisi yetiştirilecek. Destek almaya hak kazanan 188 projede yer alacak 645 doktora öğrencisine aylık 4.500 TL burs verilirken TÜBİTAK tarafından belirlenen başarı kriterlerini yerine getirmeleri şartıyla akademik çalışmalarını 6 ay yurt dışında devam ettirmeleri için imkân da sunulacak.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum