Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Farabi'den Panik atak uyarısı!

Darıca Farabi Devlet hastanesi Psikologlarından Tuğba Korkmaz, Panik atak hastalığına karşı vatandaşları uyardı. Panik atak nedir, neler yapılması gerekir işte cevabı.

Farabi'den Panik atak uyarısı!
23 Aralık 2015 - 12:07

Darıca Farabi Devlet Hastanesi Psikologlarından Tuğba Korkmaz, Panik atak hastalığıyla ilgili vatandaşları uyardı. Psikolog Korkmaz, yaptığı açıklama da Panik Atak hastalığıyla ilgili vatandaşlara bilgi verdi. Son yıllarda sıklıkla duyar hale geldiğimiz ve modern yaşamın getirdiği hastalıklardan biri olan panik atak hastalığının gün geçtikçe artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Yaşayanlar tarafından ‘’aniden ortaya çıkan sıkıntı ya da korku nöbeti’’ olarak tanımlanan panik atak, hastayı tamamen sosyal hayattan koparıp eve bağımlı hale getirebilmekte, kırsal bölgelerde daha nadir görülürken kent yaşamının getirdiği bir hastalık olarak ta adlandırılabilmekte. Darıca Farabi Psikologlarından Tuğba Korkmaz’dan Panik Atak Hastalığı hakkındaki sorularımıza cevaplar aldık. 

PANİK ATAK NEDİR ? BELİRTİLER NELERDİR? 

Panik Atak çarpıntı, terleme, titreme, boğulma ya da nefes alamama hissi, göğüste ağrı veya sıkışma gibi bedensel duyumların olağan dışı yoğunlukta hissedildiği, beraberinde kontrolünü kaybetme, delirme korkusu ya da ölüm korkusu yaşanan bir süreçtir. Kalp çarpıntısı ya da göğüs ağrısı, Nefes almada güçlük, Soluğun kesilmesi, Terleme, Titreme, Bayılacakmış gibi hissetme, Karın ağrısı, Midede rahatsızlık, kusacakmış gibi hissetme, Baş dönmesi, Üşüme veya ateş basması, El ve ayaklarda uyuşma, Kontrolünü kaybetme korkusu, Çevreyi gerçek değilmiş gibi algılama, Ölüm korkusu ya da aklını kaybetme korkusu .Bahsi geçen belirtilerden en az dört tanesi bize panik atağı düşündürür. 

PANİK ATAK ANINDA YAPILMASI GEREKENLER 

Kişi o anda ne yapıyor idiyse aşırı bir felaket hissine, aşırı bir kaygıya kapılmadan o işe devam etmeye çalışmalıdır. Yani, yaşadığı korkuya teslim olmamalı ki korku tarafından teslim alınmasın. Çünkü panik atak korkudan korkudur. Kişi yaşadığı yoğun endişenin kendisini tamamen işgal edeceğini düşünür. Panik atak geçiren birisi o sırada vücudundan aldığı duyumları aşırı derecede yorumlamaya başlar. Eğer bedeninde bir karıncalanma hissi veya kalp atışlarında hafif bir hızlanma varsa dikkatini hemen bedeninin o parçasına odaklar ve odaklamanın sonucunda da sanki kendisine gerçekten çok feci, çok ağır bir rahatsızlık geliyormuş hissine kapılır. Oysa zihnimizi herhangi bir bedensel duyuma, örneğin ağrıyan başımıza, kaşınan sırtımıza odaklarsak fark ederiz ki odaklanmayla beraber ağrı ya da kaşıntı artar! Atak gelir gibi olduğunda kişinin şöyle düşünmesi gerekir: "Vücudumdaki karıncalanma hissi acaba başka şekillerde değerlendirilebilir mi? Acaba bir başkası buna benzer bir karıncalanma hissetseydi benim gibi endişeye kapılır mıydı? Bu belirti hep burada mı kalacak yoksa bir saat sonra tamamen geçecek mi? Acaba ben mi bazı şeyleri abartıyorum?" Atak anında yapılmaması gereken şey ise; kaçınma davranışıdır. Eğer herhangi bir durum size panik atak hissi veriyorsa, mesela vapura bindiğinizde kalbiniz hızlı hızlı atmaya başlıyor ve panik atağa gireceğinizi düşünüyorsanız, asla vapura binmekten kaçınmamalısınız. 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ VE BAŞARI ORANI NEDİR? 

Panik Bozukluk, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Günümüz için etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki türlü tedavi vardır: 1. Psikoterapi Tedavisi 2. İlaç Tedavisi: Bilinmesi gereken en önemli durumlardan biri; bazı panik bozukluk hastalarında sadece psikoterapi tedavisi ile iyileşme sağlanır; fakat yaşanan yoğunluk ve şiddete göre bazı hastalarda kombin tedavi (Psikoterapi+İlaç) gereklidir. Hastaların bilmesi gereken; tek başına ilaç tedavisi hiçbir zaman tam bir iyileşme sağlamaz. En İyi Sonuç; Sabırlı ve kararlı olunarak bu iki çeşit tedavinin birlikte uygulanması ile alınmaktadır