Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Dizi müziklerinin gizli kahramanı: Burcu Güven!

Darıcalı senarist ve yapımcı Birol Güven’in eşi Burcu Güven’i ilk olarak ‘Çocuklar Duymasın’ ile tanıdık.

 Dizi müziklerinin gizli kahramanı: Burcu Güven!
07 Ocak 2015 - 09:26
 
Özgün sesi ve müziği ile izleyicilerin yüreğine dokundu. Çocuklar Duymasın dizisi gibi müzikleri de çok beğenildi ve yıllarca dillere dolandı.
 
‘Ayrılsak da Beraberiz’, ‘Dersimiz Atatürk’, ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’, ‘Mandıra Filozofu’ gibi çok sayıda dizi ve filme sesi ve müziğiyle renk katan Burcu Güven ile dizi ve film müziği konusunda keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
 
İLK TRT MÜZİK PROGRAMINDA ÇALIŞTIM
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Dizi ve filmlere müzik yapmaya nasıl başladınız?
Burcu Güven: Çok küçük yaşlarda müziğe başladım. İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda eğitim aldıktan sonra ilk olarak TRT İstanbul Televizyonu müzik programları bölümünde çalışmaya başladım. Kendi şirketimiz Mint Produksiyon’da genel koordinatörlük ve sanat yönetmenliği yaptım. Son 7 yıldır da şirketimiz bünyesindeki dizilerimizin, filmlerimizin ve reklam filmlerinin müziklerini Aydın Sarman’la birlikte yapıyoruz. Mint çatısı altındaki DoReMinT stüdyoları bünyesinde müzik yapmaya devam ediyoruz.
 
PROJE PARLARSA, MÜZİK DE PARLAR
Ülkemizde yapılan dizi müziklerinin, dizileri nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz? Bir dizinin izlenmesinde yapılan müziğin etkisi sizce nedir?
Burcu Güven: Özellikle son 5-6 yıldır dizi müziklerinin projelerde çok önemli rol oynadığını ve zaman zaman da çok öne çıktığını düşünüyorum. Ama genel düşüncem, bir proje bütün olarak güçlüyse ve rating değeri varsa, o proje müziğini de güçlü kılıyor. Yani proje parlarsa müziği de parlıyor. Ufak tefek istisnalar da olabilir tabii. Müziği dizilerin gizli kahramanı olarak görüyorum.
 
MÜZİK GÖRÜNTÜNÜN ÖNÜNE GEÇMEMELİ
Hiçbir  kurgusal ve artistik değeri olmayan sahnelerin müzikle kurtarılacağı düşüncesi müzik ve resim uyumuna zarar veriyor. Hantal bir yapı ortaya çıkıyor. Her şey belli bir dengede olmalı. Müzik ağırlığı yüzde yüz gerekli sahneler dışında, genel olarak müzik görüntünün önüne geçmemeli. Müzik, bir projenin kaderini belirler diyemeyiz ama tüm izlenme faktörlerinin içerisinde çok önemli bir yer teşkil eder. Müzik, projenin karakterinin, seyirci kafasındaki imajında yüzde yüz etkilidir.
 
GÜLLERİN SAVAŞI DİZİSİNİN MÜZİKLERİ KEYİFLİ
İzlediğiniz diziler var mı? Hangi dizilerin müziklerini beğeniyorsunuz?
Burcu Güven: Mümkün olduğunca dizileri takip etmeye çalışıyorum. Birçok diziyi izleyemediğim halde hepsi hakkında fikir sahibiyim. İlk aklıma gelenlerden Muhteşem Yüzyıl, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Güllerin Savaşı, Şeref Meselesi gibi projelerin müzikleri keyifli geliyor kulağıma…
 
DİZİ MÜZİĞİ YAPMAK SUYA YAZI YAZMAK GİBİDİR
Dizi müziği ve sinema filmi müziği arasında ne gibi farklar var?
Burcu Güven: Bunu müzikal olarak açıklamak gerekirse, çok teknik bir konu olduğunu düşünüyorum. Dizi müziği, suya yazı yazmak gibidir, anlık çözümler ve refleksler gerektirir. Sinema çalışırken ise daha derinlikli kompozisyonlar düşünmeniz gerekir. Ama, temeli benzer bir mantıkta ilerliyor.
 
KOMEDİ İÇİN MÜZİK YAPMAK DAHA ZOR
Komediye mi drama mı müzik yapmak daha zor? 
Burcu Güven: İkisinin de farklı incelikleri var ama bana göre bir komedi projesinin müziğini yapmak daha zor. Çünkü, komedi daha bıçak sırtı bir duygudur, müziğini yapmak da daha çeşitlilik isteyen bir çalışmadır. Ortalama herkes aynı şeye hüzünlenir ama farklı şeylere güler. Doğru duyguya yönlendiren müzikal dinamikler yaratmak çoğu zaman çok kolay değildir. Özellikle bizim projelerimizde çok duygusal bir sahneden bir anda çok komik bir sahneye geçiş olabilir. Bu geçişteki müzik dengesini iyi planlamak gerekir.
 
İŞİ MUTFAĞINDA ÖĞRENSİNLER
Bu işi yapmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz neler?
Burcu Güven: Tavsiyem, öncelikle iyi bir eğitim ve daha önemlisi konu ile ilgili yüksek farkındalık. Dünyadaki müzikal trendlerden haberdar olmak, çok fazla dizi ve film izlemek, teknolojik gelişmeleri iyi takip etmek ve mümkün olduğunca bu işin mutfağı olan stüdyolarda deneyim kazanmak. En önemlisi de, tüm müzikal trendlerden beslenip aynı zamanda özgün olabilmek.
 
SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM MÜZİKLERİNE HAYRANIM
Müziğine hayran olduğunuz filmler hangileri?
Burcu Güven: Hayat Güzeldir, Schindler List, Amelie, Hababam Sınıfı, Eşkiya, Selvi Boylum Al yazmalım, Requem for a dream, La finestra di fronte.
 
HABABAM SINIFI MÜZİKLERİ EFSANEDİR
Sizce efsane diyebileceğiniz film ve dizi müzikleri hangileri?
Burcu Güven: Godfather, Love Story, Hababam Sınıfı, Titanik.
 
SANAT BİR ÖZGÜRLÜK KAVRAMIDIR
Bazı sinema eleştirmenleri sinemanın müziksiz ve çok az sözlü olanının makbul olduğunu düşünüyor. Sizin bu konu ile ilgili düşünceniz nedir?
Burcu Güven: Bu, çeşitli sinema ekolleri ile ilgili bir durum. Bu ekoller doğrultusunda çeşitli düşünceler var. Bazılarında filmde görüntü dışında hiçbir yardımcı öğenin olmaması tercih ediliyor. Bu da bir yorum. Sinema 7.sanat olarak kabul ediliyorsa, sanat bir özgürlük kavramıdır. Sanatçı istediği gibi düşünür ve yorumlar.
 
MÜZİKSİZ FİLM DE OLABİLİR, MÜZİĞİN HİÇ SUSMADIĞI FİLM DE
Hiç müziksiz filmler de olabilir, müziğin hiç susmadığı filmler de… Tamamen sanatçının yorumuna bağlıdır.
 
10 SORUDA BURCU GÜVEN
MÜZİK: Nefes ve sığınak
BESTE: Tükenmemişlik
SİNEMA: Işığa açılan pencere
BİROL GÜVEN: Hayat, arkadaş ve aşk
ÇOCUKLAR DUYMASIN: Mint’in Doğuşu ve çok özel
AİLE: En Önemli!
O SES TÜRKİYE: Bir koltukta dört kişi izlediğimiz tek program
EVLAT: Canından öte can
ANNE: Hayat kaynağım
BABA: Çok özlediğim