Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Deniz salyaları, Darıca'da yeniden ortaya çıktı!

Marmara Denizi’nin yüzeyinde sarı-kahverengi renklerde görülen ve yapışkan küme şeklinde ilerleyen müsilaj Darıca'da etkisini sürdürüyor.

Deniz salyaları, Darıca'da yeniden ortaya çıktı!
20 Mayıs 2021 - 11:34 - Güncelleme: 22 Mayıs 2021 - 16:03
2 aydır etkili olan deniz salyası olarak bilinen müsilaj, bir kaç gündür yeniden Darıca denizini yine kapladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından geçtiğimiz günlerde temizlenen deniz salyaları yeniden ortaya çıktı. Marmara Denizi’nde çevre felaketine dönüşen müsilaj etkisini yavaşlatmayarak Darıca’da balık yuvalarının ve mercanların üzerine çöktüğü görüldü. Yoğun bir deniz salyası görüntüsüyle güne uyanan Darıcalılar, bu durumu hemen çevre ekiplerine bildirdi.

UZMAN KİŞİ AÇIKLAMA YAPTI
Müsilaj yoğunluğunu 6 aydır takip ettiklerini söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, suyun altına çöken yoğun tabakadan elde edilen ilk sonuçları Milliyet ile paylaştı. Prens Adaları civarında Ateş Evirgen ve Serco Ekşiyan’ın yaptığı dalışlarda müsilajın su altında kabusa döndüğünü söyleyen Prof. Dr. Sarı, “Herkes ‘kurtulduk’ diye düşünürken suyun altına indi. Havalar durağan giderse denizaltında 0-30 metrede müsilaj sürecek. Yüzeye çıktığında balık ölümüne neden olur” dedi.
Çöken müsilajın kıyısal alanda oksijeni tüketerek canlılara zarar verdiğine dikkat çeken Sarı, “Denizin altı daha az ışık aldığı için parçalanma daha uzun sürer ve oksijen tüketimi artar. Müsilaj, yaşayan bir sistem olan deniz tabanına battaniye gibi çöktü. Büyükada civarındaki dalışlarda mercan dallarının müsilajla örtüldüğünü gördük. Midye yatakları tamamen kaplandı. En çok yassı balıklar pisi, kalkan, vatoz, kalkan etkilenecek. Yengeç, trakonya, iskorpit gibi canlıların yaşam alanı tehlikede. Arıtmadan 1 litre kimyasalı bile Marmara’ya bırakmamalıyız” dedi.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Osman Doğan
    3 yıl önce
    Şimdiden teşekkürler inşaallah ya ayınlarsınız ilgili yerlere 40 yıllık denizcı bordo donatımcı bu işi en iyibilenlerdenim şaahitim