Darıca Metrosu'nun ihalesi yapıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Darıca - Gebze arasında yapılacak olan metro hattının yapım ihalesi gerçekleştirildi.
18 Mayıs 2018 - 14:30
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan ihaleyi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altay ve Ulaşım Daire Başkanı Ayşegül Yalçınkaya da izledi. İhaleye 6 firma zarf gönderirken ikisi teşekkür mektubu sundu. Dört firma Gebze Metrosu yapımı için teklif verdi. İhalede en düşük teklif 2 milyar 488 milyon 489 bin TL ile Meting Raylı Sistemler+Met-Gün İnş+Eze İnş+Gökçe inşaat ortaklığından gelirken en yüksek teklifi 2 milyar 690 milyon TL ile DBH Yol+Gürbağ İnş+Yedigöze İnş.+ Teb Enerji ortaklığı verdi.
15.6 KİLOMETRELİK
Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların ulaşımlarını daha rahat ve konforlu sağlayabilmeleri için hizmetlerini sürdürüyor. Bu doğrultuda Darıca - Gebze arasında uzanacak 15.6 kilometrelik metro hattı için düğmeye basıldı. Yapım ihalesinin gerçekleşmesi ile önümüzdeki günlerde dev projeyi üstlenecek firma belirlenecek.
ULAŞIM 19 DAKİKA OLACAK
Darıca - Gebze arasında yapılacak metro ile Darıca, Gebze ve OSB'ler arasında ulaşım 19 dakikada sağlanacak. Hattın 14,7 kilometresi tünel 900 metresi hemzemin olarak yapılacak. 4 araçtan oluşan GoA4 sürücüsüz tam otomatik metronun kullanılacağı Gebze metro hattı 1080 yolcu kapasiteli olacak. Sürücüsüz metro 12 istasyonlu, 15,6 kilometrelik metro hattında sinyalizasyon ekipmanları sayesinde 90 saniye aralıklarla sefer yapmaya elverişli olacak.
ARAÇ DEPOSU
Metro araçlarının her türlü bakım ve onarımına cevap verecek bakım onarım sahası ile araç deposu ve kontrol kumanda merkezi hattın sonundaki Pelitli bölgesinde yapılacak. Planlanan TCDD Gar istasyonu ile Marmaray ve Hızlı Tren üzerinden İstanbul başta olmak üzere diğer şehirler ile bağlantı sağlanacak. İlk istasyon olan Darıca Sahil İstasyonundan başlayacak olan yolculuk, 12. ve son istasyon olan OSB istasyonunda 19 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanacak.
SÜRÜCÜSÜZ METRO
Son teknolojinin kullanılacağı projede 4. Otomasyon düzeyinde bulunan (GoA4) tam otomatik sürücüsüz metro hizmet verecek. Yüksek performans, yüksek güvenilirlik ve düşük sefer aralıkları, düşük işletme maliyeti sürücüsüz, yolcu taleplerine daha iyi yanıt verebilme metroların cazibesi artırıyor. Bu nedenlerden dolayı dünyada da geçişlerin başladığı tam otomatik metro sistemi Darıca - Gebze hattında da uygulanacak.
KISA YOLCULUK SÜRESİ
Bu sistem daha iyi ivmelenme, frenleme ve işletme hızı sayesinde son duraklar arası minimum yolculuk süresi ile daha üstün bir hizmet sağlıyor. Buna bağlı olarak yolcunun ortalama bekleme süresinde azalırken yolcu yığılmalarının da önüne geçiliyor. İstasyonlardaki bekleme süreleri şartlara göre Kontrol Merkezi’nden ayarlanabiliyor. Personel bulunmayan trenlerde tren arızalarında daha fazla gecikme olabiliyor. Gecikme süresi uç istasyonlarda trenler hemen geri döndürerek giderilebilir veya boşlukları gidermek üzere sisteme yedek trenler dahil edilebilir.
MERKEZDEN MÜDAHALE
Sürücülü trenlerde sürücünün kabin değişmesi zaman alacağından bu gecikme süresi daha zor gideriliyor. Sürücüsüz metro sistemlerinde sürücü bulunmadığından sürücünün yaptığı tüm müdahale ve kontrolleri elektronik sistemler yardımı ile Trafik Kontrol Merkezi’nden yapılıyor. Trenin arıza, yangın, acil durum gibi durumlarda Kontrol Merkezi’ndeki tren ile ilgili iş istasyonuna gelen alarm bilgisine göre trene müdahale ediliyor. Tüm müdahaleler Kontrol Merkezinden yapılıyor.
ARAÇ SAYISI AZALACAK
Darıca - Gebze metro hattının devreye alınması ile birlikte 2023 yılında 11 milyon araçtan başlayarak her yıl artan oranla 2035 yılında 37 milyon aracı aşan bir karayolu araç değerlerinde azalma sağlanacak. Bu da 2023 yılında 6 milyon Euro ile başlayıp her yıl artarak 2035 yılında 16 milyon Euro’yu aşan tasarrufu beraberinde getirecek. 2035 yılına gelindiğinde toplamda 136 milyon Euro’yu aşan bir tasarruf sağlanmış olacak. Bunun dışında 2 milyon TL’lik karayolu bakım onarım maliyetinde tasarruf gerçekleştirilecek.
GÜNEŞ PANELİ TARLASI
Darıca - Gebze hattının işletmeye başlamasıyla çevre kirliliğinin giderilmesi için kullanılacak maliyetler aşağıya çekilmiş olacak. Depo sahasında yapılacak olan 5000 metrekarelik güneş paneli tarlası ile işletmenin iç ihtiyaç için harcayacağı elektrik giderlerinin ortadan kaldırılması planlanıyor. Araç yıkıma ünitelerinin sularının tekrar tekrar kullanılması ile su tüketimi minimize edilerek gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakma vizyonu oluşturuluyor.
Firmalar ve Teklifler
Meting Raylı Sistemler+Met-Gün İnş+Eze İnş+Gökçe İnşaat: 2 milyar 488 milyon 489 bin TL
Makyol İnş.+IC İçtaş İnş.+Astur İnş: 2 milyar 539 milyon 998 bin TL
Dalgıç Ray+ Metrostav inş+Tam Yap İnş+Fernas İnş.+İmaj Altyapı: 2 milyar 588 milyon 808 bin TL
DBH Yol+Gürbağ İnş+Yedigöze İnş.+ Teb Enerji: 2 milyar 690 milyon TL