Darbenin önlenmesinde medyanın rolü
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumunda darbe girişiminin başarısız olmasında atılan tweetlerin büyük rol oynadığı ve darbeyi engellediği akademik incelemelerle ortaya kondu.
Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da o gece sosyal medyayı kullandığı hatırlatılarak, “Cumhurbaşkanı kendi hesaplarını sürekli kullandı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’nın resmi hesapları kullanıldı. Bu bize kişisel değil devlete ait bir sorun olduğunu gösterdi. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık gerekse siyasal partilerin yayınladıkları mesajların hepsinde vatanın birliği noktasında bir birleşme vardı ve bu halkın darbecilere olan direncini ayakta tuttu” denildi.
AKADEMİSYENLER YENİ MEDYAYI KONUŞTU
Milli İrade Salonunda başkanlığını Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Akhisar’ın yaptığı oturumda “Darbeler ve Yeni Medya” konusu akademisyenler tarafından masaya yatırıldı. Vatandaşların ilgi gösterdiği oturumu eski bakanlardan ve halen Türk Dünyasında Demokrasiyi Geliştirme Vakfının Başkanı olan Halil Şıvgın da izledi. Oturumda Yrd. Doç. Dr. Baki Can, Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Lale Şıvgın Dündar, Akdeniz Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim görevlisi Mustafa Sami Mencet ve Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Özcan tebliğlerini sundu.
ATILAN TWİTTLER DARBEYİ ENGELLEDİ
Oturumda Yrd. Doç. Dr. Baki Can, “15 Temmuz Darbe Girişiminin Yeni Medyada Yansımaları, Siyasi liderlerin twitter kullanımı” konusunu ele aldı. Darbe gecesinde Cumhurbaşkanın face time ile halka seslendiğini ve kendi twitter hesaplarından mesajlar attığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Baki Can, “Cumhurbaşkanının kendi hesaplarının ardından Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve siyasi partilerden atılan ortak yöndeki mesajlar yaşananların bize kişisel değil devlete ait bir sorun olduğunu gösterdi ve bu da halkın darbecilere olan direncini ayakta tuttu. Böylece darbe önlenmiş oldu” dedi.
YENİ MEDYANIN GÜCÜ ANLIK
Yeni medyanın 15 Temmuz gecesi son derece etkili olduğunu söyleyen Can, “O kadar etkili oldu ki, mesajlar en ücra köylere kadar gitti. Face time’dan mesaj verilir verilmez sokaklar doldu. Yeni medyanın gücünün anlık olduğu bir kez daha ortaya çıktı” dedi.
O GECE 495 BİN TWEET ATILDI
Oturumda Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Lale Şıvgın Dündar ise “Suskunluk Sarmalının kırılmasında sosyal medyanın etkisi: 15 Temmuz Darbe Girişimi” başlığındaki tebliğinde Yeni Medyanın gücünü gözler önüne serdi. 15 Temmuz gecesi sosyal medyanın etkisi ile meydanların dolduğunu ve insanların suskunluk sarmalını yendiğini söyleyen Dündar, “O gece 495 bin tweet atıldığını görüyoruz. Bu bir gün içinde atılan toplam tweet sayısından 35 kat fazla bir sayı. Ayrıca dünyada da Türkiye trend topic oldu” şeklinde konuştu.
OTURUMUN DİĞER TEBLİĞLERİ
Oturumda ayrıca Akdeniz Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Mustafa Sami Mencet “Toplumsal ayrışmada asabiyet etkisinin sosyal medyadaki yansımaları” ve Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Özcan da “Yeni Medya Eski Darbeye Karşı” konulu birer tebliğ sundu.