Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

CHP Darıca o kavşak için harekete geçti!

CHP Darıca Belediye Meclis Üyesi Grubu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni Bayramoğlu kavşağındaki uygulama imar planının iptali için mahkemeye verdi.

CHP Darıca o kavşak için harekete geçti!
26 Eylül 2019 - 22:46
 CHP Darıca Meclis Üyeleri Grubu adına Aydın Işık tarafından açılan davada, “Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15.12.2016 tarih 685 sayılı kararı ile kabul edilen 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu; Darıca Belediye Meclisi’nin 04.07.2019 tarih ve 36 sayılı kararı kabul edilen 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin iptali talep edildi. Açtığı dava hakkında bilgilendirme yapan CHP Darıca Belediye Meclis Üyesi Aydın Işık, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 16.06.2006 tarihli 343/2006 no’lu kararı ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği yapılarak Büyükşehir Meclisince kabulüne karar verilmiştir.1/5000’lik ve 1/1000’lik plan tadilatına baktığımızda büyük iş merkezleri ve alışveriş merkezi ile konut amaçlı site yapımı hedeflenmiştir.
PLAN NOTLARI EKSİK
Artan ticaret alanının üst katlarının konut amaçlı kullanılmayacağının garantisi plan notu ile sabitlenmemiş. Artan ticaret alanının tamamının sanki avm yapılacağı iddiası ile yönetmeliğin ek nüfus ihtiyacına göre talep ettiği ek donatı alanlarına ihtiyaç olmadığı varsayılmış. Her nekadar yatırımcı buraya ticaret alanında avm yapacağını iddia edip artan ek inşaat alanına ikamet eden nüfusun gelmeyeceğini iddia etse de, plan üst katlarda konut yapımına izin vermekte dolayısı ile ek nüfus artışı plan yolu ile mümkün kılınmaktadır. Ticaret bölgesinin saf ticaret olarak kullanılması plan notu ile garantilenmediği sürece bu plan, nüfus artışı getirdiği gerekçesi ile mevzuata bu kapsamda da aykırıdır. Bu parseller lokasyon olarak Fatih Sultan Mehmet caddesi ve Tuzla caddesi’nin birleşiminde, Bayramoğlu Kavşağı olarak bilinen bir noktadadır.
TRAFİK SIKINTISI KAÇINILMAZ
Bu yapılaşma şekli içerisinde kavşak önünde yapılacak bir avm, bölgeyi trafik bakımından oldukça sıkıntıya uğratacaktır. Araçların avm otoparkına giriş çıkışları ve bekleme süreleri göz önünde bulundurulursa bölge trafiğinde ciddi bir yığılma oluşacaktır. İstanbulda büyük projeler önce trafik etki değerlendirme raporu ve sonrasında ruhsat işlemlerinde binanın giriş çıkış ve parklanmaları ile ilgili çalışma yapılarak ona göre mimari proje onaylanmaktadır. Plan
değişikliğinde trafik değerlendirme raporu yoktur. Bu rapor alınmadan bu değişikliğe karar verilmesini doğru bulmuyoruz. Bir diğer noktadan bakacak olursak ticari alan 4311,19 m2’den 9089,87 m2’ ye çıkarılmış ve parseller arasındaki yollar kaldırılarak adaların birleşimi sağlanmıştır. Kaldırılan yolların toplam alanı ise 2077 m2’ dir. Bu işlemlere karşılık 2127 ada da bulunan 1,20 konut emsalli 2541 m2 arsa park alanı olarak, 2138 ada da bulunan 1158 m2 arsa otopark alanına çevrilmiştir.
ESKİYİ GETİR YENİYİ GÖTÜR KAMPANYASI
 
Zaten süreç içerisinde baktığımızda 4778 m2 ticari alanda bir artış söz konusudur. Bu artışın emlak bedeli olarak da, kazanım olarak da, emsal alanı olarak da otopark alanına eşdeğer olmadığı aşikardır. Bugün rakamsal olarak değerlendirdiğimizde parsel sahibinin hem ticari alanın büyümesiyle hem de yol alanlarının kullanıma katılması ile değişiklik yaptığı 1,20 emsalli, konut imarına sahip 3699 m2 parsellerden en az 3 kat daha değerlidir. Ayrıca bu parsellerin belediyemize bağış yapılıp yapılmadığı da belirsizdir. 1/5000’lik plan tadilatının onaylanmasının üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, tapular halen firma üzerinde bulunmaktadır. Sadece imar değişikliği yapılarak kamuya terk edilmiş olunmaz. Süreç içerisinde bunu değerlendiren arkadaşlar eskiyi getir yeniyi götür kampanyası başlatmışlar, ancak arasındaki fark’ı talep etmeyi unutmuşlar. Eskiyi getirmeden yeniyi vermişler.
SUİSTİMAL VAR
13 yıl önce 1/5000’lik plan tadilatı sonucunda park alanı ve otopark alanı olarak planlara işlenmiş olmasına rağmen halen mülkiyeti firma üzerinde görünmektedir. Bu tür planlarda plan notu olarak devir işleminin garantiye alınması ve ileride doğabilecek istemsiz satış taleplerinin önüne geçilmesi düşüncesindeyim. Darıca plannotlarımız bitişik nizam alanlar için taksı ve kaks ı kısıtlayıcı net hükümler içermediğinden, ticaret alanına devasa inşaat yapılabilir. Çekme mesafesinden arta kalan yaklaşık taban oturumu 7000 m2 alan 4 kat yapıldığında 28000 m2 inşaat çıkabilir ki bu nazım planın hesapladığının çok üzerinde. Bitişik nizam yapılaşma koşulları küçük dar ve meskun mahal parselleri için düşünülmüştür. Böyle büyük parseller için bitişik nizam uygulaması ile planın küçük parseller için öngördüğü rahat yapılaşma öngörüsü suistimal edilmektedir. Bitişik nizamlı alanlar küçük ve meskun parseller içindir, Darıca merkez, Gebze merkez içindir; Kocaeli’nin planlarını açın, gelişme alanı ve boş olan büyük parsellerde bitişik nizam bulamazsınız."dedi.