Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Çalıştay, bizsiz yapıldı!

Gebze bölgesinin davet edilmediği ve eğitim sorunlarının masaya yatırıldığı çalıştayda konuşan Vali Ercan Topaca, “Geçen yıl 8 bin 916 öğretmen derse girmemiş, 58 bin 496 saat boş ders geçmiş.

Çalıştay, bizsiz yapıldı!
29 Ağustos 2012 - 12:22
Valilik ve Kocaeli Üniversitesi'nin iş birliği ile düzenlenen 2011-2012 yılı eğitim öğretim yılında ilimiz ortaöğretim kurumlarının LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sonuçlarının değerlendirilmesi ve başarının arttırılması için düzenlenen çalıştay Ramada Otel'de düzenlendi. 2 gün boyunca devam edecek olan Çalıştay’a Milletvekilleri Sibel Gönül ve İlyas Şeker, Vali Ercan Topaca, KOÜ Rektörü Prof. Dr Sezer Komşuoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Zekeriya Özak, Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, belediye başkanları, kaymakamlar, ilçe milli eğitim müdürleri ve çok sayıda eğitimci katıldı.
 
“SİHİRLİ DEĞNEK YOK”
 
Açılış konuşmasını yapan Vali Ercan Topaca’nın yaptığı çalıştayda başarı durumunu etkileyen faktörler, rehberlik ve mesleki yönlendirme hizmetleri 4 ana konu görüşüldü. Açılışta konuşan Vali Ercan Topaca, “Sorunların çözümü için elimizde sihirli değnek yok. Akşamdan sabaha bugünden yarına mevcut durumu değiştirmek mümkün değil. Bu bir süreçtir. Adeta bir çocuğun doğumu gibi, devletin kuruluşu gibi toplumda belirli yargıların değişmesi, ilkelerin oturması belli alışkanlıkların kazanılması, bazı alışkanlıklardan da vazgeçmeyi gerektiren bir süreç” cümlelerini kullandı.
 
AİLEYE GÖREV DÜŞÜYOR
 
Eğitim öğretim konusunda her türlü imkanı sağlamanın da başarı için yeterli olmadığının altını çizen Topaca, “En iyi okul, en iyi öğretmen, en güzel kitapları ve bilgileri öğrencilere verdiniz; evde bunu destekleyecek ortam yoksa, annenin babanın yaklaşımı destekleyici yönde değil TV izleyip gece yarısına kadar oturan aile düzeni varsa başarı istediğimiz düzeyde olmayacaktır. Çocuğun kendisini geliştirmesini sağlayacak ortam yoksa sonucu alamayız. Bu işte aktör olan herkesin de kendisini sorgulamasını bekliyoruz. Sendikaların, kaymakamların, ilçe müdürlerinin kendilerini sorgulamasını istiyorum” ifadelerine yer verdi.
 
SBS’DE BAŞARI, LYS’DE HÜZÜN
 
Okul sayısının 900 civarında olduğunu belirten Topaca, “Kocaeli’de 331 bin 450 öğrenci var. 11 bin 98 derslikte toplam 15 bin öğretmen eğitim veriyor. Sınavlarda LYS’de MF’de 74. TM’de 52. TS 34. olduk.  SBS’de 3 2011’de 24’üncüydük. Bu sene SBS’de biraz daha iyi duruma geldiğimizi tahmin ediyoruz. SBS’de ki düzelmeyi LYS’de yaşayamadık. Bu seneki yapılan sıvanda ilk 1000’de 59, ilk 100’de 8 öğrenci var. Bireysel anlamda başarı var ama genel anlamda bu başarıyı göremiyoruz. LYS’de Türkiye ortalamasının altındayız. Bir tek Anadolu Liselerinde Türkiye ortalaması 303. 502! Kocaeli ortalaması 306.854! Bunun dışındaki diğer tüm dallarda Türkiye ortalamasının altındayız” şeklinde konuştu.
 
“ÜMİDİMİZİ BOZMAYALIM”
 
Topaca, “ortalama üzerine çıkmak için de ne gerekiyorsa yapacağız. Ümidimizi, motivasyonumuzu bozmayalım. SBS’de ki başarı 3-4 yıl sonra LYS sınavlarına da yansıyacaktır” dedi. Amerika’da uygulanan sözleşmeli öğretmenlik ile başarı sağlandığını belirten Topaca, “Bir tarafta çalışan diğer tarafta ise umursamayan öğretmenlerimiz var. Başarı ile başarısızlığı aynı kefeye koymamamız lazım. Bakana İlçe Milli Eğitim Müdürlerini siz değil bize bırakın biz atayalım dedim. Mutlaka başarıyı hedefi olan insanları okulların başına getirmeliyiz” sözlerini kaydetti.
 
DOKTORLARA SORUŞTURMA
 
Öğretmenlerde mazeret izinleri konusunda bütün kaymakam ve ilçe müdürlerine talimat olacak; Ölüm dışında öğretmen arkadaşların mazeret izni kullanmasını istemiyoruz. Rapor bir izin müessesesi değildir. Öğretmenlerimizin 3-5-10 gün rapor almasını istemiyoruz. Öğretmeni okulda ve sınıfta bekliyoruz. Bu konuda doktor ve kaymakamlardan ricam hasta olmayan kimseye rapor vermeyin. Bu hususta sert tedbirler alacağız. Doktorlar hakkında da işlem yaparak önünü keseceğiz. Benim kimseyle hesabım yok, saygım sonsuz ama kural dışı harekete izin vermeyeceğimizi buradan ilan ediyorum” sözlerini dile getirdi.
 
SENDİKALARI SUÇLADI
 
2011-2012’de 8 bin 916 öğretmen derse gelmemiş.  58 bin 496 saat bu sebeple boş geçmiş. Ve 150 bin öğrenci bundan olumsuz etkilenmiştir. Bunun birçok sebebi olabilir. Rapor, sendikal faaliyetler, sağlık izinleri olabilir. Sendika yöneticisi arkadaşlardan da özel ricamdır. Ders saatlerinde eylem yapmayın, demokratik hakkınızı kullanmanıza itirazım yok. Ama sendikal hak asla dersi aksatma hakkını size vermez. Dersi işlersiniz dersten sonra çıkar faaliyetinizi yaparsınız. Haklı olduğunuz konuda ben bile eyleminize gelirim ama ders saatinde değil” şeklinde konuştu.
 
GÖREVDE TUTMAM
 
Öğretmen ve okul idarecilerinin performansını izleyeceğiz. İlk uygulama da okullar açılmadan olacak. 5 yıllık sonuçları alıyoruz. Sürekli yerinde sayanların durumunu gözden geçireceğiz. Kimse kusura bakmasın. Sorunu çözmek içinde her şeyi yaparım. Türkiye ortalamasının altındaki Lise müdürünü görevde tutmuyorum. Onunla ilgili gerekeni yapacağız. Atama ve yer değiştirmek işlemlerinde yönetmeliğe göre bu tür bir değerlendirme kriteri yok ama olacak. Görevden alma konusunda da beni sınırlandıran bir şey yok. Herkes pozisyonunu gözden geçirecek. Mutlaka başarılıyı, çalışanı ödüllendireceğiz” dedi.
 
MESLEK LİSELERİ ÖNEMLİ
 
KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu ise, “Her yıl 500 bin üniversite öğrencisini mezun veriyoruz. 27 Avrupa ülkesinin 4. Büyük iş gücüne sahip durumdayız. Bu iş gücünün yüzde 7’si üniversite mezunu. İlkokuldan itibaren İngilizce eğitimine ihtiyacımız var. Ekonomik zenginlik için meslek liseleri için çok önemli. Meslek liseleriyle Anadolu liselerinin başarısını aynı formatla değerlendirirseniz doğru olmaz” dedi. Nevzat İspirli’nin de istatistiki bilgiler verdiği açılış sonrası komisyonlar toplantılarını gerçekleştirdi. Çalıştay bugün de devam edecek ve değerlendirmeler yapılacak.
fantezi forum