Bu mirasa sahip çıkın!
Bizanslılar döneminden kalan bir zamanlar ilçemizin tarihi mirası olan Darıca Kalesi’nin günümüzdeki görüntüsü gerçekten içler acısı.
Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü 13.11.2003 Tarih ve 10161 Sayılı Kararı ile tescil ile koruma altına alınan ancak günümüze yalnızca kalenin küçük bir sur duvarı ile bir burç kalıntıları kalan kalenin ve çevresinin görüntüleri yürek sızlatıyor. Otopark olarak kullanılan kalenin bir bölümü ve su deposunun bulunduğu alan ise duyarsız vatandaşlar nedeniyle çöplük haline getiriliyor. Darıcalılar ayakta durmaya çalışan kalenin son burcunun yıkılmadan onarılmasını, böcekler yüzünden kurumaya yüz tutan çam ağaçlarının kurtarılmasını otopark alanına da çevre düzenlemesi yapılmasını istiyor.
DARICA KALESİ'NİN TARİHİ
Darıca, ismini sahilden 200 m. Kuzeyde bulunan, günümüzde bir burcu ayakta kalan Darıca Kalesinden alır.Bizanslılar döneminde dışarıdan gelebilecek taarruzlara karşı bir tevkif kalesi olarak kullanılan kalenin tarihteki en eski adı "TARARİON" olarak bilinmektedir. Bu kaleden daha sonraları "TORİCİON" olarak bahsedilir. Bizans döneminde antik dönem "BİTHYNİESİNE" özel önem verilirmiş. Bu dönemde şehir ve kiliseler bir yol örgütüyle birbirine bağlanmıştır; önem derecesine göre sıralanan kent ve kiliseler yol örgütü listesinde Darıca; "KALOS AGROS" ismiyle anılır. Danca'nın (1329) Pelekonon savaşıyla Türklerin eline geçmesinden Cumhuriyet dönemine kadar geçen sürede burada oturan yerli Rumlarca Darıca, "ARECU" ismiyle anılmıştır. Evliya Çelebi Seyehatnamesinde Danca'dan "DAR UCA" olarak bahseder. Cumhuriyet döneminde "DARUCA" Halk dilinde DARICA şeklinde isimlendirilerek günümüzdeki ismini almıştır.
FACEBOOK YORUMLAR