Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Beyaz tozun sırrı çözüldü!

İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı Kadir Gürkan, Diler Demir Çelik tarafından dökülen cürufların Dilovası’nda beyaz toza sebep olduğunu açıkladı

Beyaz tozun sırrı çözüldü!
05 Ekim 2012 - 10:03
 İl Genel Meclisi toplantısı Valilik 100. Yıl toplantı salonunda  gerçekleştirildi. Toplantıda, eylül ayında CHP`li meclis üyesi İsmet Kanık ile Mehmet Kaçar`ın sözlü olarak verdiği  soru önergesi üzerine çevre komisyonu tarafından Akmeşe ve Dilovası için hazırlanan çevre raporu okundu. İl Genel Meclisi, Akmeşe`ye kurulmak istenen taş ocağına olumsuz yanıt vermişti. Bunun ardından taş ocağı açmak isteyen firma, alanı 50 hektardan 500 hektara çıkarmış ve Çevre ve Orman Bakanlığı`na başvurmuştu. 
 
MECLİSİN KARARI 
Bunun üzerine Akmeşeli meclis üyeleri ocağın akıbeti konusunda sözlü soru önergesi vermişti. Çevre komisyonu başkanı Kadir Gürkan hazırladıkları raporu okudu. Gürkan raporda, “Bölgede iki adet taş ocağı talebi bulunuyor. Bunlardan Akmeşe Sultaniye Köyü`nde talep edilen tuğla kiremit ocağının izin süresi 10 yıldır. Üretim bu süre zarfında 75 bin ton olacak. ÇED raporu alınacak olan alan 10 hektarı kapsıyor” ifadelerine yer verdi. 
 
OCAKLARA RET ÇIKTI
Akmeşe`de kurulması istenen kil ocağı için de bilgiler veren Gürkan, “21 hektar alanda yapılması planlanan ocağın tamamı orman alanı içinde kaldığı, Akmeşe`ye 1,5 kilometre mesafede olduğu ve 250 metre yakınında yerleşim yeri bulunduğu için iki talep için olumsuz karar verilmiştir” diye konuştu. Geçtiğimiz aylarda Dilovası`nda arabaların, evlerin ve ağaçların üzerine kaplayan beyaz tozun nedeni araştıran komisyon, bölgedeki Diler Demir Çelik Fabrikası`nı da incelemişti.
 
TEPELER OLUŞMUŞ
Komisyon başkanı Gürkan, fabrikanın döktüğü cüruf nedeniyle Dilovası`nın beyaza büründüğünü söyleyerek, “Fabrikanın kendi arazisinden fazla alan kullandığını gördük. Araziyi çeviren tel örgülerin toz nedeniyle 1 santimetre kalınlığa ulaştığını tespit ettik. Cüruf dökümü nedeniyle tepeler oluşmuş” bilgilerine yer verdi. Gürkan, cürufun döküm ve depolama izninin İl Özel İdare`nin görevi olmadığını söyleyerek, cürufun herhangi bir tehlikesinin olup olmadığını belirleyemediklerini de sözlerine ekledi.
 
SUDA BAKTERİ YÜKSEK
Meclisin dilek ve temenniler bölümünde söz alan Ömer Koşan, pazartesi günü meclis gündemine taşınan Derince`nin Karagöllü Köyü`ne bulunan böbrek taşlarına iyi geldiği sanılan Dümbüldek suyundan alınan su örneklerinin sonucunu meclise açıkladı. İl Halk Sağlığı ekiplerinin birkaç noktadan aldığı su örneklerini incelediğini belirten Koşan, suda bakteri oranının yüksek ancak PH oranının düşük olduğunu belirtti.