Zeytinoğlu, yeni ekonomik programı değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeni dengelenme, yeni normal, yeni ekonomi başlıklarıyla açıklanan 2021-2023 yıllarını kapsayacak Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin değerlendirmesinde, 'Açıklanan programda ekonomideki mevcut durum ve küresel gelişmeler ışığında hedefler ortaya konulduğunu görüyoruz. Bu hususta sanayiciler olarak bizler de üzerimize düşen sorumlulukları her zaman olduğu gibi yerine getirmeye hazırız.' dedi.

Zeytinoğlu açıklanan programda 2020 büyüme tahmini ile ilgili alternatif senaryoların olmasını doğru bulduklarını ifade ederek, “2020 yılı büyüme tahmininin yüzde 0.3 olduğunu görüyoruz. Kötü senaryoda ise yüzde 1.5 daralma olabileceği belirtildi. Bu yaklaşımdan rakamların, belirsizliğin de göz önüne alınarak hedeflendiğini anlıyoruz. Alternatif senaryoların olmasını doğru buluyoruz. Zira bu yaklaşım güven duygusu tesis edilmesi açısından çok önemli. Güven duygusunun olmadığı yerde yatırımcı çekmenin de, yatırımcıyı tutmanın da zor olduğunu biliyoruz.” dedi. “2021 yılı için büyüme hedefinin yüzde 5.8 olduğunu görüyoruz.” diyen Zeytinoğlu, “2021 büyüme hedefinin, önümüzdeki yıl ciddi bir baz etkisi olacağından ulaşılabilir bir hedef olduğunu düşünüyoruz. Bunun yanında büyümede global koşullar da etkili olacaktır.” dedi.
 
Bütçe açığı hedefine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Önümüzdeki üç yıl için bütçe açığında yüzde 3 kriterinin üstüne çıkıldığını görüyoruz. Ancak salgın belirsizliğinden diğer ülkelerde de benzer durum sözkonusu. Bütçe açığının GSYH’ya oranı 2020 yılı için yüzde 4.9, 2021 yılı için yüzde 4.3, 2022 yılı için yüzde 4.3 olarak hedeflenmiş. Bunun, devlet desteklerinin devam edeceğine yönelik bir işaret olduğunu söyleyebiliriz. Bütçe açığında iyileşmenin büyüme beklentileriyle aynı hızda hedeflenmediğini görüyoruz.” dedi.
 
Zeytinoğlu, “Sayın Bakanımız Eximbank ve Kalkınma Bankası’nda yeni dönem başlayacağını ifade etti.  İhracatçıyı destekleyecek kuruluşlar olması sebebiyle bunu çok önemsiyoruz. Zira ihracatla büyüme modelinin önemini her zaman dile getiriyoruz. Diğer taraftan Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla KOBİ’leri daha rekabetçi hale getirilme hedefini de çok değerli buluyoruz.” dedi.
 
Hazine ve Maliye Bakanının kredilerin amaca yönelik kullandırılacağına yönelik açıklamasına ilişkin Zeytinoğlu “Kredi büyümesiyle Türkiye’nin ekonomik büyümesinin aynı yönde hareket ettiğini görüyoruz. Buradan kredi hacminin önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Sayın bakanımızın kredilerin amaca yönelik kullandırılacağı vurgusu çok önemli. Çünkü kredi genişlemesinin enflasyon yaratma gibi bir riski de olduğunu biliyoruz.” dedi.
 
Cari açık konusunda bu yıl pandemi nedeniyle turizm gelirlerinde ciddi kayıp olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranı 2020 yılı için yüzde 3.5 olarak bekleniyor. Bu yıl turizm gelirlerinde pandemi nedeniyle ciddi kayıp olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki yıl turizm gelirlerindeki toparlanma ile cari açıkta gerilme bekleniyor. Bununla birlikte enerji ithalatının cari açıkta çok büyük bir etken olduğunu da biliyoruz. 2021 yılında doğalgaz kontratlarının yenileme dönemi. Bunu düşük maliyetli enerji temini konusunda umut verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca cari açıkta bu yıl olduğu gibi altın ithalatının olmayacağı öngörüsü var.” dedi.