Yerel Gazetecilik semineri tamamlandı
Yalova, Kocaeli ve Bursa'dan gelen gazetecilerle yapılan yerel gazetecilik semineri sertifika töreniyle tamamlandı. Gazetemize yapılan davet ile Genel Yayın Yönetmenimiz Erol Polat da bu seminere katıldı. Polat katılım sertifikasını Türkiye Gazeteciler Cemiyet eski başkanı Orhan Erinç'in elinden aldı.
Yalova, Kocaeli ve Bursa'dan gelen gazetecilerle yapılan yerel gazetecilik semineri sertifika töreniyle tamamlandı. Gazetemize yapılan davet ile Genel Yayın Yönetmenimiz Erol Polat da bu seminere katıldı. Polat katılım sertifikasını Türkiye Gazeteciler Cemiyet eski başkanı Orhan Erinç'in elinden aldı.
Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilciliği ile ortaklaşa düzenlediği eğitim seminerlerinin 85’incisi 13-14 Mart 2017 tarihlerinde Yalova’da yapıldı. Seminere Bursa, Kocaeli, Yalova, illeri ve ilçelerinden gazeteciler katıldı.
GAZETECİLİĞİN BU KADAR SIKINTIDA OLDUĞU SÜREÇ YAŞANMADI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto seminerin değerlendirme konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
Gazetecilik en zor dönemlerinden birini geçiriyor. Pek çok darbe ve darbe girişimi gördüm. Sıkı yönetim dönemlerinde gazetecilik yaptım. Gazeteciliğin bu kadar sıkıntıda olduğu dönemi yaşamadım. 148 gazeteci tutuklu. Adliye gazetecilerin ikinci adresi oldu. İçerde olan gazetecilerin ise terörle en ufak bağını bulmak mümkün değil. Yazdıklarına bakın. Uzun süredir tutuklular. Ergenekon döneminde bu sorunlar yaşandı. OHAL döneminde uzun tutukluluk süreci devam ediyor. Suçlarını bilmiyor meslektaşlarımız. Biz Çağdaş demokrasiden, basın özgürlüğünün gerçekleşmesinden, laik Cumhuriyet'ten yanayız.
Yalova en başarılı seminerlerimizden biri oldu. Meslektaşlarıma ilgileri ve soruları için teşekkür ediyorum. Konuşmacılarımız da çok değerli bilgiler verdiler. Seminerin 3. ve 4. Oturumlarında konuşmacılar uzmanlık alanlarıyla ilgili konuşmalar yaparak, uzmanlaşmanın önemine dikkat çektiler.
Gazeteci Emine Munyar “Ekonomi Haberciliği” başlıklı bir konuşma yaptı. Oturumda; Sözcü Gazetesi Yazarı Zeynep Gürcanlı “Dış Haberler”, Yeni Asır Gazetesi Yazarı Seda Kaya Güler “Medyada Cinsiyetçi Dil Sorunu”, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu “Dünyada Basın Özgürlüğü” , TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük “Haber ve Hukuk”; başlıklı konuları hakkında bilgi verdi.
DÜNYADA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SORUNLARI DEĞERLENDİRİLDİ
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu Dünyada Basın Özgürlüğü konusunda bilgi verdi:Dünyada medya özgürlüğü nereye gidiyor? Mayıs 2016'da Panama belgeleri yayınlandığında bağımsız bir medya konsorsiyumu kuruldu. Gazeteciler aylarca araştırma yaptı.Türkiye ana akım medyasından kimse o konsorsiyuma üye olmak istemedi. Sermayenin kendine parelel bir sermaye oluşturduğu bu belgelerde görüldü. İşçi çıkaran büyük grupların kar marjlarını artırıp paralarını nereye yatırdığını bu belgelerde gördük. Bunu yayınlayan gazetelere de dava açıldı. Fransa'da medyapart diye bir site var. Bu sitede sosyalist gazeteciler çalışıyor. Fransa'da bir bakanın gizli hesapları olduğunu ortaya çıkardılar. Bakanın kariyeri bitti. Bakan sosyalistti. Gazeteciler sosyalistti. Bunu 'ortaya çıkarmayalım' demediler. Türkiye'de içerik tekelleşti. Bu konuda konsensüs var. Halkın haber alma hakkı açısından bu bir tehdit oluşturuyor. Fransa'da iki medya patronu var. Savunma sanayide de işleri var. Ama medya tek sesliliğe bürünmüyor. Türkiye'de ise basın özgürlüğü açısından çok ağır sorunlarımız var. Anayasa Mahkemesi bir yıldır ifade özgürlüğü ile ilgili karar almayı bıraktı. Sonuçta bu süreçte politik ayrılıklar bırakılarak gazetecilik alanının ortak değerleri savunulmalı.
GÖKHAN KÜÇÜK: HABERDE ÖZ İLE BİÇİM ARASINDA DENGE OLMALIDIR
TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük konuşmasında haber ve hukuk ilişkisini değerlendirdi:Haberleri bilme, yayma, eleştiri, yorumlama, eser yaratma hakkımız var. Basın özgürlüğünün kapsamı budur. Basın özgürlüğü kapsamını bu oluşturuyor. Basın özgürlüğünün sınırları, devletin çıkarları, halkın çıkarları, toplumun genel yararı için, özel çıkarlar için kamu makamlarının, adaletin yararı, yargı organlarının yararı için sınırlandırılabilir. Gazetecinin haberi yayınlarken hukuki sorumluluğu, cezai sorumluluğu, idari sorumluluğu var. Basın Kanunu, Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu haber yaparken karşınıza çıkabilir. Haberiniz gerçekse, kamu yararı varsa, güncelse, öz ile biçim arasında denge varsa hukuksal olarak sorun çıkma riski azalır. dedi. Seminer, Sertifika Töreni ve Toplu Fotoğraf çekimi ile sona erdi.