Vali Yavuz, ''Kocaeli ÖNEM Projesi'ni tanıttı!
Kocaeli ili genelinde öğrenim görmekte olan dezavantajlı ve risk altındaki çocukların gönüllerine dokunmak, oluşabilecek riskleri önlemek amacıyla başlatılan 'Özel Nedenlerin Engelleriyle Mücadele (ÖNEM)' projesinin tanıtımı Kocaeli Valisi Seddar Yavuz tarafından yapıldı.
Vali Seddar Yavuz’un daha önce görev yaptığı yerlerde başarıyla uyguladığı ÖNEM Projesi’nin tanıtımına, Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ümit İlbayı, İlçe Belediye Başkanları, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Demirbaş, KOÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Çelebi Öncü, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İl Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve proje paydaşları katıldı. Pandemi kurallarına riayet edilerek gerçekleştirilen program; saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan’ın ÖNEM Projesi sunumu ve İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik’in konuşmaları ile devam etti.
‘’ULAŞAMADIĞIMIZ HER ÇOCUK BİZİM İÇİN KAYIPTIR’’
ÖNEM Projesinin mimarı Vali Yavuz, çocuklarımız ve gençlerimiz, Aziz Türk Milletinin bir ferdi ve evladı ve milletimizin geleceğinin teminatıdır diyerek başladığı konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Ulaşamadığımız her çocuk bizim için kayıptır, bugün elinden tutamadığımız, elimizden kayıp giden çocuklarımız, yarın toplum için büyük riskler barındırabiliyor. Bu nedenle şikâyet etmek yerine bugün ne yapabiliriz sorusunu kendimize sormalıyız. Aziz milletimizin kutlu yürüyüşüne katkı sunacak çocuklarımızı ve gençlerimizi hayata hazırlamak hepimizin en temel görevidir.”
HEP BERABER BU YOLCULUĞA ÇIKALIM
Çocuklarımızın sosyal desteğe, sevgi ve şefkate ihtiyacı var diyen Vali Yavuz, maddi imkânların sevginin yerine geçmediğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Biz zannediyoruz ki çocuklarımıza maddi imkân sağladığımızda tüm sorunlarımız çözülecek. Oysa maddi imkan sağlamak asla sevginin yerine geçmez. Dolayısıyla iletişim çağında iletişimsizliğin, yalnızlaşmanın, yabancılaşmanın yoğunlaştığı ve bu nedenlerle de çocuklarımızda sapma davranışların arttığı bir dönemi hep beraber konuşuyoruz. Nitekim ailesinde bir madde bağımlısı olan bir ailenin ıstırabı, çileyi hepimiz biliyoruz. Bu sorunları nasıl çözebileceğimize dair sadece şikâyet mi edeceğiz? Yoksa bugünden bir eylem bir davranış mı ortaya koyacağız. Evet belki Kocaeli’deki çocuklarımızın bütün sorunlarını çözemeyeceğiz ama hayatlarını değiştirdiğimiz çocuklar için değmez mi bu? Dolayısıyla hep beraber bu yolculuğa çıkalım istiyorum.
Projeyi ilk 2009 yılında İstanbul Gaziosmanpaşa’da uyguladık ve çok olumlu neticeler aldık." diyen Vali Yavuz, görev yaptığı Uşak, Muş ve Ordu illerinde de aynı başarıyı sağladıklarını belirtti.
DANIŞMANLIĞINI ÜNİVERSİTELERİMİZ YAPIYOR
Bu proje kapsamında yapılacak faaliyetlerin yılsonunda değerlendirilerek, çocuklardaki değişimin tarafsız bir şekilde raporlanacağının altını çizen Vali Yavuz: “Bu raporda değişim ve gelişime de tekrar bakıyoruz. Buna göre de faaliyetlerde de değişiklikler yapıyoruz. Başta akademik başarı, sorun çözme becerisi, sosyal ve bilişsel gelişim, psikolojik davranışlarda olumlu bir takım tutum ve davranışlar ve göz teması kuramama gibi ileri düzeyde değişebilecek bir takım psikolojik sorunlara da çare olabildiğini görüyoruz. Bu projenin danışmanlığını da üniversitelerimiz yapıyor ve bize katkı sunuyorlar.”şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARIMIZ HİÇBİRİMİZ İÇİN YÜK OLMAZ
Çocuklarımızın ve gençlerimizin kimleri rol model alarak, kimlerle zaman geçirdiklerini önemsediğini sözlerine ekleyen Vali Yavuz: “İşte bu yüzden hepimizin birer çocuğu olsun. Vakit geçirdiğimiz, onlarla sohbet ettiğimiz ve zaman zaman sosyal aktivitelere de katıldığımız, sanıyorum ki hiçbirimiz için çok yük olmaz. Ordu’da yaklaşık 10 bin 250 hamimiz vardı. İnanıyorum ki bu şehirde bu rakamlar çok daha yukarılara çıkacak ve şikâyet etmek yerine bugün ben de varım, ulaşamadığımız her çocuk bizim için kayıptır, biz de varız diyebilmeliyiz. Bu sebeple Türkiye’nin aslında dünyayla yarışan yüzü, bilim, sanayi ve teknoloji üssü şehre en güzel hizmetler en güzel projeler yakışır.”dedi.
HEP BERABER 25 BİN ÇOCUĞUMUZA SAHİP ÇIKALIM
Kocaeli’de göreve başladıkları ilk günden başlayarak ziyaretler gerçekleştirdiklerini ve bu vesile ile vatandaşlarımızın dertlerine şahit olduklarını vurgulayan Vali Yavuz, konuşmalarına şu sözlerle devam etti: “İyi konuşmak değil, iyi iş yapmak hepimizin görevi olsa gerek. Bu nedenle diyoruz ki gelin hep beraber 25 bin çocuğumuza sahip çıkalım, bu çocuklarımızı hayata hazırlayalım, sorun çözme becerisi kazandıralım, bağımlılıktan koruyup akademik başarısını daha yukarıya çekelim ama unutmayalım ki akademik başarı hiçbir zaman bizim idealimiz değildir. Akademik başarının yanında hayat başarısı yoksa yani mutlu değilseniz akademik başarının da çok da bir değeri olmayabilir. Bu yüzden hem akademik başarıyı hem de hayat başarısını öngören bir yaklaşımla yolumuza devam edeceğiz. ‘’ ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLARIMIZIN YÜZÜNDE GÜLLER AÇACAK
Kocaeli ÖNEM Projesinde maddi beklentimiz yok diyen Vali Yavuz, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerimizde hepinizi yanımızda görmek istiyoruz diyerek sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Bir çocuğun hayatını değiştirmek üzere kurguladığımız projemizde sizleri de aramızda ve destekçimiz olarak görmek istiyoruz. Sizlerin katkısıyla inanıyorum ki bu şehirde birçok çocuğumuzun yüzünde güller, çiçekler açacak ve çocuklarımız gülecektir. Buraya gelerek destek olan katılım sağlayan herkese teşekkür ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum”dedi.
KOCAELİ ÖNEM PROJESİNİN AMACI
Kocaeli genelinde 786 okulumuzda eğitim gören ve sosyal desteğe ihtiyacı olduğu tespit edilen 25.002 öğrenci için 7 ana hedef grup üzerinde çalışmanın yapılacağı Kocaeli ÖNEM Projesi ile; Çocuklarımızın sevgi, şefkat eksikliğinden kaynaklanan sorunlarla ve karşılaştıkları problem durumları ile baş etme becerisi kazanmalarını, Millî, manevî, ahlâkî, insanî ve kültürel değerlerimizle ilgili farkındalıklarını arttırarak vatanına, milletine bayrağına ve manevi değerlerine bağlı yetişmesini, kendilerini özel ve değerli hissetmelerini sağlayacak faaliyetler ile yaşam kalitelerini artırmak, Psiko-sosyal, kültürel, sportif, sanatsal ve çevre ile ilgili faaliyetlere katılmalarını sağlayarak; olumlu bakış açısı kazanmalarını, temel yaşam becerilerini geliştirerek doğru ve sağlıklı kararlar almalarına katkı sağlamak ve 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı ışığında, dezavantajlı ve risk altında bulunan çocuklara destek olmak ve bağımlılık ile mücadele etmektir.