Vali Yavuz'dan ilk yardım eğitimi çağrısı

AFAD Risk Azaltma Planı Toplantısı dün Valilik Akçakoca Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Olası afet risklerini azaltmak amacıyla yapılan toplantıda kamuoyu bilgilendirildi.

Vali Seddar Yavuz’un başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Küçük, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yavuz Selim Kapancı, belediye temsilcileri katıldı.

“AFETE DÖNÜŞMEDEN”
Toplantıda konuşan Vali Seddar Yavuz, “Son yıllarda ülkemizde meydana gelen afetlere karşı başarılı çalışmalar yürütülse de önemli olan afet riskini azaltmaktır. Afetlere yönelik olarak uluslararası düzeyde olduğu kadar hem merkezde hem de yerel düzeyde kapsamlı çalışmalar önem arz eder. Kentlerimizin fiziki ve mekânsal özellikleri risk faktörlerinden bazılarıdır. Bu faktörleri göz önünde bulundurarak stratejiler ve politikalar düzenlenmektedir. Tehlikelerin afetlere dönüşmeden önce riskleri azaltmak adına gerekenleri yapmalıyız.

“RİSK AZALTMA PLANI ONAYLANDI”
Afetlerin verdikleri sosyal ve ekonomik zararlar son yıllarda artmaktadır. Bu amaçlarla ülkemizde afet risklerinin belirlenmesi ve azaltılması kapsamında afetlerin olası etkilerini ortaya koyan, sorunları tanımlayan bir plandır. Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi AFAD plan hazırlıklarına başlamıştır. 15 Haziran  tarihinde bulunan çalıştayda ise eylem ve öncelik tablosu oluşturularak işlenmiştir. Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ayrıca görüşülmüştür. Tüm bu görüşmeler sonucunda il risk azaltma planı onaylanmıştır.
 
“EĞİTİM ALMAYA DAVET EDİYORUZ”
Herhangi bir afet meydana geldiğinde can kayıplarını geri getirmek mümkün değil.  Afet öncesi çok ucuz maliyetlerle yerine getirebileceğimiz çalışmalar afet sonrası çok zor oluyor. Bu planın kamuoyunda bilinmesi açısından bu tanıtım toplantısının yapılmasını uygun gördük. Herkesin afet gönüllüsü olmaya ve bu eğitimleri almaya davet ediyoruz. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personele bugün itibari ile talimat vereceğim. Benim dahil sadece Valiliğimize bağlı 60 bin 500 kamu görevlisi var.

“VALİLİK OLARAK DESTEK VERECEĞİZ”
Öncelikle kamu çalışanlarımızın ilk yardım eğitimi almalarını önemsiyorum. İlk yardım eğitimini hayat kurtarmak olarak görüyorum. Kısa süre içerisinde herhangi bir kişinin kalbinin durması halinde ne yapacağımızı bilmiyoruz. Maketler yeterli değilse maket alacağız Valilik olarak materyallere destek vereceğiz. 2021 yılı içerisinde eğitim almamış tek bir kamu yönetimi görmek istemiyorum” ifadelerine yer verdi.