Üniversiteler deniz salyası sorununun çözümü için buluştu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığında, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj (deniz salyası) sorununa ilişkin üniversitelerde yürütülen bilimsel çalışmalar ile bu çalışma sonuçlarından çıkan önlemler görüşüldü.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın başkanlığındaki, ‘Denizlerimizdeki Müsilaj Sorununa Yönelik Akademik Çalışmaların Değerlendirme Toplantısı’na, 8 üniversite temsilcilerinin yanı sıra Gebze Teknik Üniversitesi dekanı ile konuyla ilgili sahada bizzat çalışmalar yürüten akademisyenler katıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, müsilaja karşı ‘bilimsel bir seferberlik’ başlattıklarını ifade etti. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Okyar, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununu ‘çevre felaketi’ olarak nitelendirerek, müsilajın yıkıcı etkisinin Ocak 2008’de İzmit Körfezi’nde görülmeye başladığını anlattı
TÜBİTAK MAM İLE ORTAK ÇALIŞMA
İstanbul Üniversitesi olarak Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile ortak çalışarak olayı araştırdıklarını belirten Melek Okyar, “Dip suyunda artık oksijenin, canlı yaşamı için kritik olan seviyenin altında seyrettiğini fark ettik. 2007-2008'deki dönemde denizden aldığımız örneklere bakıldığında, deniz suyunda da bulunan bakterilerin müsilajda daha aktif hale geçtiğini gördük” bilgisini paylaştı. YÖK yetkilileri, toplantı sonrasında oluşturulacak bilimsel değerlendirme raporunun, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığındaki akademik heyet tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşme sonrasında, sonuç bildirgesinin YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.