Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kocaeli'ye geldi

Kocaeli Sanayi Odası'nın Ocak ayı meclis toplantısının konuğu, bir dizi ziyaretlerde bulunmak amacıyla Kocaeli'ye gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş oldu

Kocaeli Sanayi Odası'nın Ocak ayı meclis toplantısı, bugün oda binasında gerçekleştirildi. Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısı, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu'nun aylık faaliyet raporu sunumu ile başladı.

Toplantıda konuşan Zeytinoğlu, "Kasım ayında yıllık Cari Açık 44 milyar 988 milyon dolara yükseldi. Aylık açık 3,6 milyon dolar. Hizmet gelirleri 3 milyar 683 milyon dolar. Dış ticaret açığı  7 milyar 122 milyon dolar. Aralık ayında dış ticaret açığındaki yükseliş cari açığa yansıyacaktır. Ancak hizmet gelirlerinin de 2021 yılının üzerinde gerçekleşecek olmasıyla; 2022 yılını 47 milyar dolar düzeyinde cari açıkla kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre aralık ayında Kocaeli’den gerçekleşen; İhracat 3 milyar 378 milyon dolar. İthalat 6 milyar 182 milyon dolar. Yılın tamamına baktığımızda; ihracat  37,7 milyar dolar.  Türkiye ihracatındaki payı yüzde 14,84 iİthalatımız ise 71,2 milyar dolar  Türkiye ithalatındaki payı 19,5  Kocaeli dış ticaret hacmi 108,9 milyar dolar. Türkiye dış ticaretindeki payı yüzde 17,6 Kocaeli’yi bir ülke olarak düşünürsek, OECD verilerine göre dış ticarette 37'nci sıradayız. 11 Ocak’ta Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati tarafından 'Hazine Destekli Kefalet Sistemi Yatırım Destek Paketi' açıklandı. 200 milyar TL’lik Hazine destekli kefalet karşılığı 250 milyar TL’lik yeni kredi paketi. Paket, 14 ayrı destek kaleminden oluşuyor. Açıklanan destekler arasında yer alan konular; imalat sanayi, işletme giderleri, döviz kazandırıcı faaliyetler, yatırım finansmanı, EYT, yeşil dönüşüm ve enerji. Destekten faydalanmak isteyen işletmeler, ödeme kabiliyetine göre beş grupta sınıflandırılacak.

"KALDIRAÇ GÖREVİ GÖRECEK"
En yüksek ödeme kabiliyetine sahip birinci grup ile en düşük ödeme kabiliyetine sahip beşinci grup firmalarına destek verilmeyecek. Destek ödemeleri fatura karşılığı yapılacak. İnşaat kredi kullanımlarında inşaat şirketlerinin dernek üyelikleri ön plana çıkarılmıştı. TOBB olarak konuya müdahale ederek bu uygulamayı düzelttirdik. Bankalar ile yaptığımız görüşmelerde uygulamanın henüz net olmadığını öğrendik. Sağlanan bu kredi imkânlarının, yatırım ve istihdamın artması noktasında önemli bir kaldıraç görevi göreceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

EYT DÜZENLEMESİ
EYT düzenlemesi ile ilgili konuşan Zeytinoğlu, “EYT ile ilgili de konuşmak gerekirse elimizde henüz net bir bilgi yok. Pazartesi günü toplantıda görüşüldü. Kredi limiti yüksek olan bankalar birinci grupta sayılacak ve faydalanamayacak. Kredi limitidesi çok kötü olan bankalar da yararlanamayacak. Önümüzdeki dönemlerde kimlerin faydalanıp faydalanamayacağı belli olacak” ifadelerini kullandı.Meclis toplantısının konuğu ise bugün bir dizi ziyaretlerde bulunmak amacıyla Kocaeli'ye gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş oldu. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ziyaretiyle Kocaeli programına başlayan Bakan Muş, ardından AK Parti İl Başkanlığı ile MHP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. MHP İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş'a 'hayırlı olsun' dileklerinde bulunan Bakan Muş, buradan Kocaeli Sanayi Odası'na geçti. Bakan Muş'u oda binası önünde; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz,  Kocaeli Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Güney karşıladı. Tüm programlar basına kapalı gerçekleştirildi.