Tarhan; Kocaeli Şehir Hastanesi neden durdu?
CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Tahsin Tarhan Kocaeli Şehir Hastanesi'nin akıbeti için soru önergesi verdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için verilen önergede 16 Mart 2013 tarihinde ihale edilen ve temel atma töreni 20 Mayıs 2015’de gerçekleşen Kocaeli Şehir hastanesinin açıklanan bitiş tarihi 29 Ekim 2017 olmasına rağmen henüz hastane açılışıyla ilgili yeni bir gelişme yaşanmaması gerçeğine dikkat çekildi. Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti:
Süre Uzadıkça Maliyet de Artıyor
“350 milyon Euro yatırım bedeli olan ve 368 bin 668 metrekare alan üzerine İzmit Cephanelik Mevkii’nde inşa edilen 1218 yatak kapasiteli Kocaeli Şehir hastanesinin zamanında bitirilememesi kamusal maliyetleri arttırmakta. Hastane açılışında yaşanan 3 yıllık gecikme kent ve ülke ekonomisine zarar veriyor. Bu gibi projeler geciktikçe, inşaat süreleri uzadıkça maliyetler de artar. Vatandaşın vergisi böylece çarçur edilmiş olur. Planlanan teslim tarihinin üzerinden 3 yıl geçmesine karşılık halen daha halkın kullanımına açılmayan bu hastane için şimdiye kadar acaba kaç milyon lira harcandı? Üstelik kamuoyuna da yansıyan inşaatın tümüyle durduğuna dair değerlendirmeler hastanenin geleceğiyle ilgili kaygıları daha da arttırdı. Bakanlıktan acilen ve kapsamlı bir açıklama bekliyoruz”
Hastane İnşaatı Durdu Mu?
Hastane inşaatının tümüyle durduğuna yönelik iddiaların altını çizen Tarhan şunları söyledi:
“İktidar partisinin yerel yöneticileri Kocaeli’nin yatırım zengini olduğunu iddia ediyordu. Oysa rakamlar ortada. Türkiye nüfusunun % 2. 35’nin yaşadığı ve ülkede toplanan verginin % 9. 38’i karşılayan Kocaeli devletin sağlık yatırımlarından sadece % 1. 39 kadar pay alıyor. Şehir hastanesindeki son durumu da bu genel tablo içerisinde değerlendirmek lazım. Hastane inşaatı devam etmiyor. Dahası şu ana kadar ortaya konulan çaba da yetersiz. Mekanik işler, elektrik işleri, cephe kaplama, iç mobilya, tıbbi malzeme alımı, çevre düzenleme ve ticari alanlarda inşaatın tamamlanma oranı çok düşük. Proje müdürlerinin tamamı istifa etmiş durumda. Yüklenici firmanın alt firmalara olan ödenmeyen borcu Kocaeli Şehir Hastanesini batık yatırım haline getirdi. Bu noktada Kocaeli halkı iki hususun yanıtını merak ediyor: Kocaeli Şehir Hastanesi de diğer şehir hastaneleri gibi hasta garantili bir şekilde mi hizmet verecek? Devlet bu hastane için hangi taahhütlerde bulundu? Ayrıca hastanenin bitirilmesi için daha ne kadar harcamaya ihtiyaç var?”