Tapularda yeni dönem
Gayrimenkul uzmanı yazarımız Fuat Özdağ, tapusu olan veya yeni bir tapu edinmek isteyenler için yazısında önemli konulardan olan yeni uygulamalara değindi. Özdağ, yazısında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu yeniliklerle Avrupa'nın hatta dünyanın çok önünde koşmaya devam ettiğini belirterek, kurumun ülkemizin en hızlı ve güvenli kurumlarından biri olduğuna değindi
İşte o yazı;
Merhaba değerli dostlar,
Bugünkü yazımda tapu dairelerinde yapılacak çok önemli yeniliklerden bahsedeceğim.
Eğer bir tapunuz varsa veya bir tapu sahibi olmak istiyorsanız bu konular sizi yakından ilgilendiriyor.
Ülkemizde bazı kurumlar var ki inanın bunlarla gurur duyabilirsiniz. Hani halk olarak yıllardır bazı devlet dairelerinde işlerin yavaş ilerlediğini söyleriz ya siz birde Avrupa’da hatta ABD’de bir ev satın alma süreci yaşayın bakın nelerle karşılaşacaksınız. Ülkemizin en hızlı ve güvenli kurumlarından biri olan tapu kadastro genel müdürlüğü yapmış olduğu yeniliklerle Avrupa’nın hatta dünyanın çok önünde koşmaya devam ediyor.
Siz Avrupa’da bir tapu devri satışı yapmak için haftalarca beklemek zorundasınız. Tabiri caizse emdiğiniz süt burnunuzdan gelir. Ancak Türkiye’de tapu daireleri yenilenen yüzüyle vatandaşa kolaylıklar sağlıyor. Pilot bölgesi bizimde yaşadığımız kent olan Kocaeli ‘de gerçekleşen web tapu uygulaması ilk başlarken benimde o dönemde Başkan Vekili görevinde olduğum Kocaeli Emlakçılar Odası ile koordineli bir şekilde başarı ile sonuçlanmış Ülke geneline açık hale gelmişti.
Web tapu uygulaması ile vatandaşlarımız ve emlak ofisleri evinden, işyerinden tapuya internet ortamından başvuru yapabiliyor, bu süre en fazla 10 dk sürüyor. Gerekli evraklarınız eksik değilse işleminiz ortalama 1 veya 2 günde sonuçlanıyor. Yeni tapunuza kavuşuyorsunuz. İşlem başvurusu yaparken sizi sms ile bilgilendirip işlemin size ait olup olmadığının bilgisi veriliyor. Ve bunlar TKGM’de çalışması gereken personel sayısının neredeyse %50 ‘si kadar personel ile çalışarak tamamlanıyor. Bu demek ki bir personel 2 kişinin işini yapıyor. Tapu dairelerinde yenilikler bitmiyor. Bina mimari projelerinin eksperler tarafından fiziki olarak kontrolleri artık dijital ortamda gerçekleşiyor.
En son pilot uygulaması tamamlanan (EKDS) Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi ile tapularda sahte kimlikle işlem yapmanın önüne geçmek için Nüfus Genel Müdürlüğü ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arasında koordineli sisteme geçildi. Bu sistemde dikkat çeken 2 kontrol mekanizması var. 1 – Parmak izi 2 – Biyometrik vesikalık fotoğraf karşılaştırılması.
Vatandaş tapuda işlem yaparken çipli kimlik kartını tapu memuruna veriyor, tapuda bulunan kredi kartlarını kullandığımız pos cihazına benzeyen kimlik doğrulama cihazına takıyor. Parmak izi sistemdeki parmak izi ile karşılaştırılıyor, netice itibari işlemi yapan kişinin gerçek kişi olup olmadığı teyit ediliyor.
Tapularda yapacağınız işlemlerde şu an eski kimlik ile işlem yapılıyor. Ancak yeni dönemde zorunlu hale gelecek bunun için çipli kimlik kartlarınızı özenle kullanıp çip üzerinde çizik veya zarar gelebilecek durumlara karşı dikkatli olmanızda fayda var.
Ekspertiz değerleme zorunluluğu 25 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazetenin mükerrer sayısı ile yayımlanan 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programının onaylanması hakkında karar (Karar sayısı: 6294 Tedbir 264.2) ile konut satışlarında ekspertiz değerleme raporu zorunluluğu bir kere daha gündeme taşındı. Yabancıya satışta uygulanan sistem olası vergi kaybını ortadan kaldırmak için yıllık programa alındı. (Bu konuyu ayrı bir başlık ile uzun uzun yorumlayabiliriz)
Sonuç olarak şunu diyebiliriz;
Değişen dünyada devlet kurumları da kendini geliştirerek önemli hamleler yapıyor.
Bunların başında gelenlerden biri olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü yapmış olduğu yenilikçi ve vizyoner yaklaşımları nedeniyle şahsım ve Başkanlığını yaptığım mesleğini en iyi şekilde yapmaya çalışan profesyonel emlak ofislerinin bir arada olduğu Emlak Kulübü adına da tebrik ederim.
Sağlıcakla Kalın.