Sanıkların da dolandırıcılık suçunu işlemedikleri belirlenmiştir
Ahmet Penbegüllü ile birlikte Abdullah Yağcı gelir müdürü, Arif Apaydın belediye başkan yardımcısı, Mahmut Yandık belediye başkan yardımcısı, Şaban Sarıay imar müdür vekili, Temel Dinç belediye encümen üyesi, Sezai Feyzioğlu belediye başkan yardımcısı, Necmi Özen, yine bir dönem belediye başkan yardımcısı, İsmail Özen belediye başkan yardımcısı, Musa Erilli gelir müdür yardımcısı, Hasan Payyu çevre ve temizlik işleri müdürlüğü görevinde bulunan kişilerdir.
Bunların yanı sıra, Ramazan Kılınç personel müdürü, Sefer Bayır fen işleri müdürü, Ali Yazıcı 1996 yıl sonrasında hesap işleri müdürü, ayrıca belediye güreş ihtisas müdürü 2.as başkanı, Ali Taştan 2000 yılına kadar belediye kültür müdürü, daha sonra öldüğü anlaşılan Mustafa Salman belediye üyesinden kurulu Marmara Uzmanlar Şirketi müdürü, Mevlüt Tunç belediye encümen üyesi, Mehmet Yayla sürekli ihale komisyonunda üye olan belediyeye yakın bir kişidir. Süleyman Türk ise doktor olup, sağlık işleri müdürlüğü görevini yapmaktadır. Cevat Altuntaş veteriner olup, belediyenin daimi encümen üyesidir. İsmail Çalışkan belediye meclis üyesi, aynı zamanda belediyenin düzenlediği ihalede ve ihale evraklarının düzenlenmesinde görevli kişidir.Yukarıda adı geçen tüm isimler örgüt üyesi olma suçlarından beraat ettiler.
09/07/2001 tarihli ve 2001/840 esas no.lu İstanbul DGM C.Başsavcılığının iddianamesi ile iddianame başlığında isimleri belirtilen 24 sanık hakkında cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, görevi kötüye kullanmak, ihaleye fesat karıştırmak, irtikap, özel evrakta sahtecilik, dolandırıcılık, zimmet, rüşvet almak, rüşvete aracılık yapmak suçlarından bu suçların 1994 ve 2001 yılları arasında işlenmiş olduğundan bahsedilmek sureti ile ve her bir sanığın hangi suçu ne şekilde işlemiş olduğu açıklanarak, kamu davası açılmıştır.
İddianamede dile getirilen olaylar bütününe bakıldığında, 1994 yılı sonrasında seçimle işbaşına gelen Gebze Belediye Başkanı Ahmet Penbegüllü ile bu belediyede belediye başkan yardımcısı ve belediyenin hizmetlerinin yürütülmesinde gerekli olan gelir müdürlüğü, başkan yardımcılığı ve fen işleri müdürlüğü ve benzeri birimlerde kamu görevini ifa eden diğer sanıkların belediyenin çalışması sırasında birtakım yolsuzluklar yaptıkları, bu cümleden olmak üzere belediyenin gerçekleştirdiği ihalelere fesat karıştırdıkları veyahut belediyeyi ilgilendiren bazı ihalelerde fesat karıştırmak sureti ile suç işledikleri, ayrıca şuyulandırma çalışmaları sırasında arsa sahiplerine irtikap yolu ile para temin ettikleri ayrıca bu işlemler esnasında özellikle para alınmasına ve verilmesine ilişkin düzenlenen makbuzlarda sahtecilik yapmak sureti ile özel evrakta sahtecilik suçunu işledikleri, yine bir kısım sanıkların belediyeye bağış olarak verilen paraları esasen belediye namı hesabına değil, belediyenin etkinliği dahilinde bulunan yahut belediyenin paraları üzerinde tasarruf ettiği spor kulübüne bağış adı altında aldıkları, ayrıca belediyedeki tüm kamu görevlilerinin belediyenin nam ve hesabına tasarruf etmesi gereken paraların kendi zimmetine geçirdikleri üzerine yargılama yapılmıştır.
Bağış yapanlar, kendi iradeleri ile yardımlarda bulundu
Özellikle ihaleye fesat karıştırmak suçları yönünden bilirkişi raporu aldırılması cihetine gidilmiş, haklarında ihaleye fesat karıştırma suçu yönünden cezalandırılmaları talep olunan sanıkların bu eylemi işlemediklerine ilişkin 3 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin tanzim ettiği rapora göre ihalelerde herhangi bir yolsuzluğun bulunmadığı, ihalelerin usulüne göre yapıldığı dile getirilmiştir. Yine yapılan yargılama sırasında, sanıkların irtikap yolu ile şuyulandırma çalışmaları sırasında arsa sahiplerinden zorlama sureti ile yahut ikna sureti ile para yahut makine aldırdıkları iddia olunmuş ise de, bütün bu nedenler irtikap düzeyine varmadığı, özellikle bu tür bağışlarda bulunan özel firma yahut işlerin sonuç olarak iradeleri ile bu tür ödemeleri yaptıkları sonucuna varılmıştır. Özel evrakta sahtecilik suçundan haklarında cezalandırılmaları talep edilen sanıkların da ne tür özel evrakta tam olarak ne şekilde sahtecilik yaptıkları tam olarak tespit edilememiş, ayrıca haklarında dolandırıcılık
suçundan cezalandırılma talepleri olan sanıkların da dolandırıcılık suçunu işlemedikleri belirlenmiştir.
Zimmet suçlarının tespiti oluşturulamadı
Belediyeye ait mal ve paralar üzerinde tasarrufta bulunma yetkisi bulunan bazı sanıkların zimmet suçundan cezalandırılmaları istenmiş ise de, bu paraların miktarı, giriş ve çıkış kaynakları, ne şekilde zimmete geçirildiklerinin tespiti belediyede tutulan kayıtların sağlıksızlığı sebebi ile tam olarak tespitinin yapılamaması sebebi ile zimmet suçunun unsurlarının tespitini güçlüğe düşürmüş ve zimmet suçunun unsurları tespit edilememiştir.
Ancak yargılamanın bütününe bakıldığında, bir mahalli idare olan ve profesyonelce idare edilmesi gereken belediyenin zaman zaman idolojik kaygılar ön plana çıkartılarak ve tarafsız ve objektif bir kamu kuruluşu olması gerekirken, zaman zaman belediye başkanı olan sanığın kendi ıdolojisine yakın kişileri kayırdığı bir kurum haline getirildiği bu cümleden olmak üzere Gebze Güreş ihtisas Kulübü, Gebzespor gibi kuruluşlar vasıtası ile dışarıdan alman bağışların yine bu kuruluşlar vasıtası ile sağlıklı bir muhasebe kaydı tutulmaksızın çıkışının yapıldığı ve bu paraların tam olarak ne şekilde tasarruf edildiğinin tespit edilemediği bir gerçektir. Yine belediyenin bünyesinde kurulan bazı şirketlerin kötü şekilde idare edilmesi sebebi ile aşırı şekilde borçlanmış olduğu, vergi borçlarını ödeyemediği, bu şirketlere para girişi olmasına rağmen, çıkışının sağlıklı şekilde tespitinin mümkün olmadığı bir gerçektir.
Görevi kötüye kullanma var ama ihaleye fesat karıştırma unsuru oluşmamış
Sanıklardan Ahmet Penbegüllü yukarıda değinildiği üzere belediyenin başkanıdır. Sanık Abdullah Yağcı gelir müdürü, Arif Apaydın belediye başkan yardımcısı, Mahmut Yandık belediye başkan yardımcısı, Şaban Sarıay imar müdür vekili, Temel Dinç belediye encümen üyesi, Sezai Feyzioğlu belediye başkan yardımcısı, Necmi Özen yine bir dönem belediye başkan yardımcısı, İsmail Özen belediye başkan yardımcısı, Musa Erilli gelir müdür yardımcısı, Haşan Payyu çevre ve temizlik işleri müdürlüğü görevinde bulunan kişilerdir.
Ramazan Kılınç personel müdürü, Sefer Bayır fen işleri müdürü, Ali Yazıcı 1996 yıl sonrasında hesap işleri müdürü, ayrıca belediye güreş ihtisas müdürü 2.as başkanı, Ali Taştan 2000 yılına kadar belediye kültür müdürü, daha sonra öldüğü anlaşılan Mustafa Salman belediye üyesinden kurulu Marmara Uzmanlar Şirketi müdürü, Mevlüt Tunç belediye encümen üyesi, Mehmet Yayla sürekli ihale komisyonunda üye olan belediyeye yakın bir kişidir. Süleyman Türk ise doktor olup, sağlık işleri müdürlüğü görevini yapmaktadır. Cevat Altuntaş veteriner olup, belediyenin daimi encümen üyesidir. İsmail Çalışkan belediye meclis üyesi, aynı zamanda belediyenin düzenlediği ihalede ve ihale evraklarının düzenlenmesinde görevli kişidir.
Görüldüğü üzere haklarında iddianame düzenlenen kişilerin tamamı Gebze Belediye Başkanlığında kamu görevini ifa eden kişilerdir. Bu kişilerin tamamı hakkında beraat ettikleri örgüt uyesı olmak yahut örgütün idarecisi olmak veya Asliye Ceza Mahkemelerinde yapılan yargılamaların konusu olan görevi kötüye kullanma suçları dışında ihaleye fesat karıştırma, irtikap, özel evrakta sahtecilik, dolandırıcılık, zimmet, rüşvet almak, rüşvete aracılık yapmak gibi suçlardan bir veya birkaçı yönünden suçlamalar mevcuttur.
Yapılan yargılama sonunda, özellikle irtikap yönünden irtikabın ceza kanununda belirtilen maddi unsurları tespit edilememekle birlikte, birden fazla kişiden özellikle şuyulandırma işlemleri sırasında bağış adı altında paraların yahut malların alınmış olması, görevi kötüye kullanma olarak nitelendirilmiştir. İhaleye fesat karıştırmak suçunun ise unsurları bulunmamaktadır. Keza diğer suçların da unsurları yoktur.
Suçun işlenme sürecine bakıldığında, 1994-2001 yılları arasındaki suçların geniş bir zaman dilimine yayıldığı görülmektedir. Görevi kötüye kullanma suçu bakımından 23 nisan 1999 tarihi öncesindeki suçlar 4616 sayılı kanun kapsamında kalmış olup, buna ilişkin eylemlerin ertelenme kapsamında kalması gerekecektir. Ancak görevi kötüye kullanmak suçu bu tarihten sonra da 2001 yılına kadar bir süreç halinde devam eden ve değişik ihalelerde ve değişik işlemlerde kendisini gösteren bir suç tipi olduğundan, 1999 yılı sonrasındaki suçların yargılamaya konulması yahut cezalandırılabilir nitelikte olması düşünülmüştür. Ancak zamanaşımından bakıldığında, bugün itibari ile en fazla 1999 yılının 1. ayına kadar ve bu tarihten 2001 yılına kadar suçlar hakkında cezalandırılma cihetine gidilmesi söz konusu olabilecektir. Bu itibarla;
1- Öldüğü anlaşılan* Mustafa Salman hakkındaki kamu davasının 5271 sayılı CMK.nun 223/1. maddesi gereğince düşürülmesine,
2- İhaleye fesat karıştırma, irtikap, özel evrakta sahtecilik, dolandırıcılık, zimmet suçlarının unsurları oluşmamakla birlikte, bu eylemler 2001 yılına kadar devam ettiğinden ve nitelikleri itibari
ile yukarıda belirtilen suç tiplerini oluşturmakla beraber, görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğundan, sanıklar Ahmet Penbegüllü, Abdullah Yağcı, Arif Apaydın, Mahmut Yandık, Şaban Sarıay, Temel Dinç, Sezayi Fevzioğlu, Necmi Özen, İsmail Özen, Musa Erilli, Haşan Payyu, Ramazan Kılınç, Sefer Bayın, Ali Yazıcı, Mevlüt Koç, Mehmet Yayla, Süleyman Türk, Cevat Alümtaş, İsmail Çalım ve Refik Tuna'nın görevi kötüye kullanmak suçundan lehe olan 765 sayılı TCK.nun 240.maddesine göre ayrı ayrı cezalandırılmalarına,
3- Sanıklar Cem Şekul ve Ahmet Cezmi Şekul haklarında ve rüşvet suçundan Ahmet Penbegüllü hakkında ayrıca başka dosya üzerinden aynı iddialara ilişkin kamu davası devam ettiğinden, rüşvet ve rüşvete aracılık etmek suçları yönünden açılan kamu davasının CMK.nun 223 .maddesi uyarınca reddine,
4- Sanık Ali Taşçı'nın hakkında yalnızca teşekkül üyesi olmak suçundan kamu davası açıldığından ve bu suçtan beraat ettiğinden, hakkında karar vermeye yer olmadığına,
5-Sanıkların haklarında açılan diğer tüm davalardan beraatlerine karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur demiştir.