Samir hakkındaki iddialar yalanlandı
Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Müdürü Yücel Yılmaz, Türkiye'nin İlk Gergedanı Samir Hakkında basında ve sosyal medyada çıkan olumsuz haberlere karşı bir basın açıklaması yaptı.
Yücel yaptığı açıklamada ''Hayvanat bahçelerinin birinci görevi nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanları korumak çoğaltmak, gerektiğinde doğaya ve doğal yaşam parklarına transferini sağlamaktır.İkinci görevi çocuklar başta olmak üzere insanlara çevre doğa hayvan sevgisi ve korumasıyla ilgili eğitim vermektir. Üçüncüsü doğadaki hayvanlar için yapılan çalışmalara destek vermektir.Eğer insanlar hayvanları yok yere öldürmese ve yaşam alanlarını yok etmeseydi, günümüzde hayvanat bahçelerine ihtiyaç kalmayacaktı''
GERGEDANLARIN NESLİ TÜKENİYOR
Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Müdürü Yücel Yılmaz açıklamasının devamında '''Ama ne yazık ki günümüzde örneğin, Samir doğada sadece 200 kadar kalmış bir zırhlı gergedandır. Hayvanat bahçelerinde ise 800 civarında olup yaşamlarına ve üremelerine devam etmektedirler. Eğer doğal alanlarda tamamen yok olursa hayvanat bahçeleri bir gen merkezi durumunda, bu canlıların doğal yaşamdaki sayılarını artıracaktır. Diğer bir önemli husus ise, hayvanların doğadan alınıp hayvanat bahçelerine hapsedildiği şeklinde bir yanlış inanış var. Buna cevabımız kesinlikle HAYIR’dır. Biz Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı olarak, doğadan kesinlikle hayvan almamaktayız''
BURASI SEVGİ YUVASI
Üye olduğumuz EAZA (Avrupa Hayvanat Bahçeleri Ve Akvaryumlar Birliği) ya üye olan yaklaşık 350 hayvanat bahçesinden hayvanlar değiş-tokuş usulü veya fazlaları uygun hayvanat bahçelerine aktarmak şeklinde olmaktadır.
Gerekli şartlar sağlandığı takdirde bile hayvanat bahçeleri hayvanların doğadan getirilip hapsedildiği hayvan hapishaneleri değildir ki biz 1998 yılından beri EAZA tam üyesiyiz. Yani bu konuda Avrupa standartlarındayız. Ve kesinlikle kar amacı gütmeyen, gönüllülük, hayvan ve doğa sevgisiyle harcanan maddi ve manevi masraflarla bu işi yapmaktayız''
HAKARETLERİ HAK ETMİYORUZ
Örneğin Samir, geldiği hayvanat bahçesinde çok daha küçük ve yetersiz bir alanda yaşıyordu. Ama biz onun için standart üstü bir barınak inşa ettik ve barınağın yeterli olduğu tescillendikten sonra Samir’i buraya getirdik. Ve hayvanat bahçesinde olması gereken tüm olanaklara sahip bir alan oluşturduk.
Samir’in vücudundaki yaralara gelince; Bu konuyu özellikle açıklamak isterim çünkü insanlar çok farklı şeyler düşünüp işin aslını sormadan hakarete varan açıklamalar yapıyorlar ve biz bu hakaretleri kesinlikle hak etmiyoruz.
Gergedanlar karakterleri gereği her zaman bu tür yaralanmalarla muzdarip olabiliyorlar. Seyrettiğimiz belgesellerde dikkatli baktığımızda orada bile bu tür yaraları görmemiz mümkün.Samir geldiği hayvanat bahçesinde başka bir erkek gergedanla beraber yaşıyordu ve o görünen yaraların büyük çoğunluğu-sırtı, kafası gibi- hayvan daha kafese konulup getirilmeden önce mevcuttu.
Yolda gelirken vücudunun diğer bölgelerinde-bacaklar, burun gibi- yüzeysel yaralar oluşmuştur. Bunun sebebi karayoluyla gelen hayvanın nedensiz olarak Bulgaristan sınırında 1 gün bekletilmesidir. Ki bu yaralar çok yüzeysel yaralar olup hayvanın genel durumunda problemlere neden olmamaktadır.
Ve bu yaraların tedavisi her gün muntazam olarak yapılmaktadır. Kısa bir süre sonra da tamamen iyileşeceklerdir. Sonuç olarak FY Zoo hayvan hapishanesi olmayıp, nesli tükenen hayvanların korunduğu ve üretildiği, çocukların eğitim gördüğü ve her hayvan ihtiyacı için düzenlenmiş yeterli alanlara sahip bir hayvanat bahçesidir.İnsanlardan ricamız şu; Burada gerçek anlamda ne yaptığımızı görmeden, anlamadan lütfen haksızlık etmesinler''dedi.