Prof. Dr. Mustafa Şahin, 'Obezite ve Şeker Hastaları İçin Standart Cerrahi Yöntem Yoktur'

Türk Obezite Cerrahisi Derneği 2. Başkanı ve Büyük Anadolu Hastaneleri Akademik Direktörü Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Şahin pek çok hastalığın tedavisinde geliştirilen cerrahi tekniklerin yeterli olduğunu ancak obezite ve şeker hastalarının tedavisinde standart bir cerrahi tekniğin uygulanamayacağını belirtti.

17-20 Ekim 2024 tarihlerinde Antalya’da gerçekleşen 9. Obezite ve Metabolik Hastalıklar Cerrahisi Kongresi’nde obezitenin cerrahi ve multidisipliner tedavisinde ki yenilikler, yaşanan sorunlar ve tekniklerde ki en son gelişmeleri tartışıldı. 
Türk Obezite Cerrahisi Derneği 2. Başkanı ve Büyük Anadolu Hastaneleri Akademik Direktörü Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in kongrede panelist ve moderatörlük yapmanın yanı sıra, başarısız olan tüm mide ve bypass ameliyatlarının revizyonu üzerine bir konferans verdi. Uluslararası alanda tanınan isimlerin katıldığı ve ‘Yıldız Savaşları’ adıyla gerçekleşen bu etkinlikte, Dr. Bruno Dillemans, Dr. Chetan Parmar, Antonio Torres ve Haris Khawaja gibi dünyaca ünlü uzmanlar, bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Kongrede gerçekleştirilen önemli oturumlar ve sunumlar, geleceğe ışık tutan bir ortam sağladı. 
Kongrede obezite ve şeker hastalığı ameliyatı hakkında geniş bir konfrerans veren Büyük Anadolu Hastaneleri Akademik Direktörü Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, obezlerde her hasta için ayrı bir tekniğin uygulanması gerektiğini vurgularken, ‘ Bu hasta grubu çok değişkenlik göstermekte ve hiçbir hastanın özellikleri birbirine benzememektedir. Neredeyse her hasta için ayrı bir cerrahi tekniğin uygulanması gerekmektedir. Bunun nedeni ise hastaların genetik yapılarının, metobolik, psiko sosyal durumunun, yaşam biçiminin ve beslenme alışkanlıklarının değişkenlik göstermesi olduğunu söyledi.  
Obezite ve neden olduğu yandaş hastalıklar, günümüzde en önemli ölüm nedenleri arasında yer almakta ve acilen müdahale edilmesi gereken bir pandemi olarak değerlendirilmektedir. Ülkemiz, Avrupa ülkeleri arasında hem yetişkin hem de çocuk obezitesi ve tip-II diyabet insidansında ilk sırada bulunmaktadır. Bu bağlamda, kongre gibi etkinlikler, bu önemli sağlık sorunlarına çözüm yolları aramak için büyük bir fırsat sunuyor. Kongre, Antalya’da 750'nin üzerinde katılımcıyla büyük bir ilgiyle gerçekleştirildi.