Narman'ın Peri Bacaları, Tortum'un Şelalesi

Kocaeli Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı ile Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti'nin organize ettiği Erzurum Tanıtım Günleri'nin 3. gününde Kocaeli heyeti Narman ilçe sınırları içerisinde yer alan ve diğer adı '' Kırmızı Peri Bacaları'' olan Narman Peri Bacaları'nın yanı sıra gecenin geç saatlerinde Tortum Şelalesini ziyaret etti

Kırmızı olması nedeniyle adını buradan alan Kırmızı Peri Bacaları, Narman İlçesi'nin güneyinde, Narman-Pasinler otoyolunun 7'nci kilometresinde yer alıyor. Heyete Rehberlik yapan Erzurum Büyükşehir Belediyesi personellerinden Şehir Tanıtım Uzmanı, Kültür Araştırmacısı Canan Şimşek, Rüzgâr ve yağmurun, kumlu toprağı aşındırması sonucu, kırmızı peri bacaları ve dar vadileri oluşturduğunu belirterek. bu jeolojik oluşumların Doğu Anadolu Bölgesi'nde sadece bu yörede görüldüğünü söyledi. Kapadokya’daki Peri bacaları ile Narman’daki Peribacaları, oluşumları bakımından birbirinden ayrıldığını sözlerine ekleyen Canan Şimşek,. Kapadokya’daki Peri bacalarının volkanizma sonucu oluştuğunu, Narman’da bulunanlar ise günümüzden 2 Buçuk, 3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda meydana geldiğini söyleyerek, ‘’. Kırmızı Peri bacalarının, bu rengi almasının nedeni toprağın altında yoğun şekilde demir cevherinin bulunmasından kaynaklanıyor. Ürgüp’le burasını yarıştırmayı uygun bulmuyorum, çünkü orası farklı bir konsept, burası farklı bir konsept, sadece oluşum benzerliği var. Renk benzemiyor, Ürgüp’ün dini tarafı var, burasının böyle bir tarafı yok, burası doğal bir SİT alanı’’ dedi. 

TORTUM ŞELALESİ, GECE BİR BAŞKA GÜZEL

 Kocaeli heyeti, ön görülen programın uzaması nedeniyle dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesine gecenin geç saatlerinde ulaştı. Gündüz olduğu kadar, gece de bir başka güzel olan Tortum Şelaleleri, ekibi oldukça heyecanlanmasına neden oldu. Tortum Gölü’nün Tev Vadisi’ndeki heyelan kütlesini aşarak 48 metre yükseklikten dökülen 21 metre genişliğe sahip. Şelalenin önünde izleme balkonu yer alırken, İzleme merdivenlerinin, nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlediğine inanılıyor. Sularının düştüğü yerde dev bir kazan oluşan şelale çevresi denizden yüksekliği yaklaşık 1000 metredir. 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılan Tortum Şelalesi, Türkiye'nin elektrik arzına katkıda bulunmakta olup. Erzurum’un 100 km kuzeyinde, Uzundere ilçesine 16 km mesafede ve Tortum Gölü’nün kuzey kenarında yer alıyor. Şelaleyi geceleyin görmek isteyenler ise görsel bir şovla karşılaşıyor.