Mültecilerin kimlik ve pasaportlarını imha etmelerine karşı parmak izi önlemi

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, "Mülteciler Türkiye'ye geldikten sonra yasal kimliklerini, pasaportlarını imha ediyorlar daha sonra o kişinin kimliğini, uyruğunu tespit etmek imkansız hala geliyor. Şimdi özellikle Afrika olmak üzere vize verilen noktalara parmak izi cihazları gönderiyoruz. Artık vize verilen kısımlarda parmak izi alacağız" dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, Ankara'da düzenlenen 'Medya Temsilcileri ile Göç Buluşması Toplantısı'nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Türkiye'nin göç politikalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Çataklı, yeni planlamalar yapıldığını belirterek, "Bir mahallede nüfusunun yüzde 25'inden fazla yabancı varsa orayı yabancıların ikametine kapatıyoruz. O mahalleye ikamet için yeni kayıt almayacağız. Bunu mahalle mahalle yaptık. Toplam nüfusun yüzde 25'ini geçtiği için Türkiye'de 781 mahalleyi kayıtlara kapatmış oluyoruz" dedi.
Uygulamanın mevzuata ve uluslararası hukuka uygun olduğunu kaydeden Çataklı, doğal süreç içinde bu yoğunluğun düşeceğini dile getirip, "Şimdi bazı şehirleri de tamamen ikamete kapatmış olduk. Kapatılan iller 3 gruptan oluşuyor; geçici korumaya kapatılanlar, uluslararası korumaya kapatılanlar ve ikisine birden kapatılanlar var. Geçici koruma kaydına kapatılan iller; Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Yalova. Uluslararası korumaya kapalı iller; Ankara, Antalya, Aydın, Bartın, Bursa, Diyarbakır, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Muğla, Muş, Osmaniye, Rize, Tekirdağ, Tunceli" diye konuştu.